Karadeniz'de Ordu, Sinop, Samsun ve Giresun açıklarında bilim insanlarınca 3 yıldır sürdürülen deniz altı araştırmalarında, ana yurdu Büyük Okyanus olan 'Pasifik istiridyesi' istilası tespit edildi. Deniz ticareti yapılan gemilerle bölgeye geldiği belirlenen istiridyelerin, deniz salyangozunun ardından çöken kara midye yataklarını kapladığı belirlendi. Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, "İstiridyelerin 10 yıl içinde birçok yeri istila edeceğini düşünüyorum" dedi.
#İstiridyeİZMİR’de, su ürünleri mühendisi Cihat Hamarat (38), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ’Kırsal Kalkınmada Uzman Eller’ projesi kapsamında aldığı hibe desteğiyle Urla’da 29 ton kapasiteli Akdeniz midyesi yetiştirme tesisi kurup, kendi işinin patronu oldu.
#Cihat HamaratTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının yıl sonuna kadar 2 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi. Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda hafta sonunda yurdu etkisi altına alan fırtına ve sağanaktan etkilenen balıkçılara geçmiş olsun dileğini iletti.
#İbrahim YumaklıTek hücreli bir organizma, Cebelitarık’tan Çanakkale Boğazı’na kadar tüm pinaların ölümüne neden oldu. Deniz suyunu temizleyen bir midye türü olan pinalar, sadece Marmara Denizi’nde hayatta kaldı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara pinaların, pinalar da Marmara’nın son umudu” diyor.
#MarmaraAkdeniz'de yüzde 10'u endemik olan 17 bin denizel türden 62'sinin neslinin tehlike altında olduğu kaydedildi. Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülenen nesli tehlike altındaki türlerden 22'sinin fotoğrafı, Antalya'da düzenlenen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22'nci Taraflar Konferansı'nda (COP 22) sergileniyor. Bu türlerle ilgili bir de film hazırlandı.
#AkdenizAkdeniz'de yüzde 10'u endemik olan 17 bin denizel türden 62'sinin neslinin tehlike altında olduğu kaydedildi. Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülenen nesli tehlike altındaki türlerden 22'sinin fotoğrafı, Antalya'da düzenlenen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22'nci Taraflar Konferansı'nda (COP 22) sergileniyor. Bu türlerle ilgili bir de film hazırlandı.
#Denizel TürBasit bir pilav olarak görünse de halk yemeği olması ve içinde pek çok tekniği barındırmasıyla, İspanya’nın en bilinen lezzetlerinden. Arapların pirinci, Romalıların yemeğe ismini veren tavayı getirdiği ülkede, çiftçilerin kalan malzemeyi tavada pişirmesiyle ortaya çıkan paella, tarihsel zenginliği iyi anlatan bir yemek.
#Yazar40 yıl önce Türkiye’de ton balığı tüketimi ‘0’ iken üretime soyunan Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, yeni sulara yelken açmaya hazırlanıyor. Adı ve soyadının ilk harflerinden yarattığı Mr No markasıyla günde 100 bin sandviç hazırlar hale gelen Önen, şimdi de 8 dakikada pişecek İtalyan restoranları kalitesinde deniz ürünleri makarnası üretmeye soyundu. Japon teknolojisi ile piyasaya sürülecek 7 gün raf ömürlü suşiler ise 15 Nisan’da market raflarında yerini alacak.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığınca, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe sorunların çözümü için politika belgesi hazırlandı. Buna göre, uzak denizlerde açık deniz balıkçılığının geliştirilmesi amacıyla ülkelerle ikili anlaşmalar yapılması sağlanacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTatil başladı. Belki yola çıktınız, belki hazırlık yapıyorsunuz, belki de çoktan cennet sahillere vardınız. Gittiğiniz yerde neler yapacaksınız? Yemeden içmeye, gezilip görülecek yerlere, eğlence ve gece hayatına dair fikir ve tavsiyeler derledik; tadını çıkarın. Biz şehirde kalanlara da okuyup hayal etmesi düşüyor.
#BayramHiç kimse tarih ders kitabına veya coğrafya atlasına bakarak, zihnimizde bakir noktalar teşkil eden yerleri öğrenemez. Aksine tarih kitapları ve coğrafya atlaslarından, biz buraları gezip tartışmaya başladığımız vakit hakkınca yararlanılır. Yunan adalarını gezmeye başlamak için iyi seçenek.
#İlber OrtaylıEge’nin iki kıyısında 5 santimetrelik bir canlı için iki komşu ülke son 5 senedir canla başla bir mücadele veriyor. Akdeniz mutfağının en sevilen deniz ürünlerinden olan Akivades’in (kum midyesi) neslinin yok olmaması için Yunanistan ve Türkiye, bu küçük deniz canlısına özen gösteriyor. Bilim adamları ortak sempozyumlarda akivadeslerle ilgili ortak çalışma yaparken iki ülkenin güvenlik güçleri 4 aylık toplanmasının yasak olduğu dönemde kaçak avcılarla mücadeleyi sürdürüyor.
Önceki hafta sonu bir koşu Selanik’e gittim geldim. Tabii ki bol bol yedim içtim. Etraftaki görüntüler o kadar tanıdıktı ki, sınır geçtiğime inanamadım. Bildik mezeleri yerken kendimi İzmir’in Kordonu’nda zannettim. Onun için Selanik’e İzmir’in küçük kardeşi dedim. Ayrıca Atina’yı ayağa kaldıran ekonomik krizin bu kente gelmediğini görüp şaşırdım.
Yacht Dergisi Haziran sayısında Ege ve Akdeniz kıyılarında tekneyle gidilebilecek 50 restoranı seçti ve bir kitapçık olarak yayınladı: ‘Kıyı Restoranları Rehberi’. Bu rehberdekilerin çoğu kara ulaşımı olmayan koylarda yer alıyor. Kimi bol yıldızlı bir otelin restoranı, kimisi de salaş, adı bile duyulmamış mekanlar. Ama hepsinin ortak özelliği lezzetli yemekleri ve kolay kolay unutamayacağınız misafirperverlikleri