Türkbükü’ndeki Maçakızı Hotel’de düzenlenen Med Bodrum festivali, dünyaca ünlü şefleri ağırladı. Daha önce bu tip festivallerde kötü deneyimler yaşadığım için katılmakta tereddüt etmiştim. Ama iyi ki gitmişim, çünkü Bodrum’daki bu organizasyon uluslararası standartlarla kıyaslarsak bile gerçekten her şeyiyle mükemmeldi.
#Vedat Milor1987’de bir kuş sesi kaydedildi. O ses nesli tükenen Kauai ‘O’o’nun yeryüzündeki son ötüşüydü. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da olduğu 28 çevre aşığı, bir daha hiçbir kuşun nesli tükenmesin diye kendi çevrecilik hikâyelerini bir kitapta topladı. Kitabın kapağına da o kuş kondu.
#Dünya Ortak EvimizMuğla’nın Fethiye ilçesi açıklarında balıkçılar tarafından, ölü Akdeniz foku bulundu. Balıkçı Oben Şahin’in (36) teknesinin arkasına bağlayarak Mut Kanalı’na getirdiği yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki erkek fok, Akdeniz Deniz Koruma Derneği yetkililerine teslim edildi.
#MuğlaMuğla’nın Fethiye ilçesi açıklarında balıkçılar tarafından, ölü Akdeniz foku bulundu. Balıkçı Oben Şahin’in (36) teknesinin arkasına bağlayarak Mut Kanalı’na getirdiği yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki erkek fok, Akdeniz Deniz Koruma Derneği yetkililerine teslim edildi.
#FethiyeGeçtiğimiz günlerde Fethiye'nin Göcek Mahallesi’nde yer alan dünyaca ünlü İnceburun Koyu'nda kaçak yapılmaya çalışılan beach club, çevrecilerin duruma müdahale etmesi sonucu engellenmişti. Öyle ki koya kazıklar çakılmış, neredeyse beach club’ın temelleri atılmıştı. Tüm bu yaşananlar şu soruyu da akıllara getiriyor: Hangi ara insanlarla kıyılar arasında duvarların örülmesi normalleşti? İşte detaylar...
#MuğlaÇevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Gökova Körfezi’nde koruma projesi yürüten Akdeniz Koruma Derneği’nin deniz korucuları, dün gece ve bu sabah yaptıkları devriyeler sırasında Akyaka’da balıkçılığa yasak bölgede kaçak şekilde avlanmış ‘kemane’ türü dört vatoz buldu. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, ''Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü... Böyle bir günde deniz canlıları için özel koruma alanı ilan edilen bölgede, Gökova Akyaka koruma alanında bizlerle ve devletin otoritesiyle alay edercesine avcılık yapılıyor. Ekibimiz bunlarla mücadele etmeye devam edecek.'' dedi.
#Dünya Çevre GünüÇevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Gökova Körfezi’nde koruma projesi yürüten Akdeniz Koruma Derneği’nin deniz korucuları, dün gece ve bu sabah yaptıkları devriyeler sırasında Akyaka’da balıkçılığa yasak bölgede kaçak şekilde avlanmış ‘kemane’ türü dört vatoz buldu. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, ''Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü... Böyle bir günde deniz canlıları için özel koruma alanı ilan edilen bölgede, Gökova Akyaka koruma alanında bizlerle ve devletin otoritesiyle alay edercesine avcılık yapılıyor. Ekibimiz bunlarla mücadele etmeye devam edecek.'' dedi.
#Dünya Çevre GünüMarmaris’teki Boncuk Koyu kum köpekbalıkları için özel koruma altında. Yüzmek için bile girmek yasak. Her yıl yaz başında koya gelen köpekbalıkları bu yıl da rutinlerini bozmadı, üremek için koya akın etti. Dünya Çevre Günü’nden önce koya girdik ve köpekbalıkları için yapılan çalışmaları takip ettik.
#GazetehaberleriAntalya Kaş'taki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Antalya Valiliği, Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesi'ne dilekçeyle başvurarak, son günlerde ilçeye büyük kentlerden gelenler olduğunu belirterek, önlem alınmasını istedi. Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, "Lütfen bu süreçte Kaş'a gelmeyin. Evinizde kalın" dedi.
#KaşÇevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, mayıs ayında Marmaris kıyılarında görülen köpekbalıklarını markalamak için harekete geçti. Köpekbalıklarının yüzgeçlerine çip takılarak rotaları uydudan takip edilecek. Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, projenin detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#GazetehaberleriBiyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması amacıyla Avrupa’da yürütülen ‘Tehdit Altındaki Coğrafyalar Programı’ kapsamında, Antalya Körfezi’nden başlayan hattın iyileştirilmesi planlandı. Körfezde türlerin neslinin devamlılığını sağlayacak önlemler alınacak.
#EKOSİSTEMBirkaç defa sualtında görme şansına sahip oldum. Bir seferinde, devasa gövdesiyle 3 metre altımdaki kayaların üzerinde dinleniyordu. “Buraların hâkimi benim” diyen, heybetiyle insanı rencide eden bu efsane canlı karşısında kendinizi aciz hissediyorsunuz. Ama suyun üstüne çıkınca işler değişiyor. Avlanma, balık stoklarının tükenmesi, kıyıların hızla bozulması ve iklim değişikliği neredeyse sonlarını getiriyordu. Neyse ki bu karamsar tablo son yıllarda değişiyor. Yürütülen koruma çalışmaları sonucunda kum köpekbalıklarının sayısı yüzde 30 oranında artmış durumda.
#Kum KöpekbalığıTürkiye’nin denizleri balonbalığı istilası altında. Prof. Dr. Vahdet Ünal, balonbalıklarına karşı av seferberliği başlatılmasını öneriyor. Balıkçıların etkilendiğini, yazın da tatilcilerin etkileneceğini söylüyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı ise “Yakalanan balıkların denize atılması ve karaya çıkartılmaması en etkin çözüm” diyor.
#Gazetehaberleri