Kanserin teşhis ve tedavisi adına son yıllarda atılan önemli adımlar hayatta kalma oranlarında kayda değer bir iyileşme sağladı. Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda özellikle 50 yaş altı bireylerdeki vaka sayılarında yüzde 80'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Araştırmacılar burada bir numaralı sorumlunun yaşam tarzı olduğu görüşünde. ABD'nin tanınmış onkologlarından biri kanser riskini azaltmak için kendi hayatında uyguladığı kuralları aktardı.
#SağlıkNefes darlığı şikâyetiyle gittiği hastanede akciğer kanseri teşhisi konulan Türkiye kökenli 65 yaşındaki Mustafa Ezgin’in ailenin onayı olmadan yaşam fişinin çekildiği ortaya çıktı. Yaşam mücadelesi devam etmesine rağmen tüm tıbbi yardımların kesildiğini söyleyen Mustafa Ezgin’in oğlu Süleyman Ezgin Türk devletinden yardım istedi.
#HollandaHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Lüfti Çöplü, Türkiye'de 1970-2020 yıllarında üniversiteler tarafından yapılan araştırmaları inceleyerek asbest maddesine bağlı kanser vakalarının görüldüğü köylerin haritasını çıkardı. Çöplü, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Gönüydoğu Anadolu Bölgesi ağırlıklı olmak üzere 400 köyde yaklaşık 100 bin kişinin asbestten etkilendiğinin belirlendiğini söyledi. Çöplü, "Bu madde solunduğu zaman akciğerde birçok hastalığa yol açıyor. Tabii solunduktan hemen sonra belirtilerini vermez, 15-20 yıl geçmesi lazım" dedi.
#AnkaraEfüzyon, plevra, perikard, periton gibi vücut kaviteleri içinde bulunan sıvı birikmesi şeklinde ortaya çıkan ödeme verilen isimdir. Normalde vücut kavitleri içinde yer alan sıvı miktarının 50 milimetre altında olması gerekir. Vücutta bunun üzerinde olan sıvı birikimine ise, efüzyon adı verilir. Efüzyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Efüzyon Nedir?ABD’li ilaç üreticisi Johnson & Johnson’ın bebek pudrasında kansere yol açan asbest maddesi kullanması birçok ülkede gündeme geldi. Doç. Dr. Kutlubay, "2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’de asbest maddesinin kullanımını yasakladı. Şu an hiçbir ürünümüzde asbest maddesi yok. Bundan üç yıl önce yapılan bir çalışmada Türkiye’de bulunan bebek pudraları incelenmiş. İnceleme sonucu 4 pudrada asbest maddesi tespit edilmiş. Ardından bakanlık gerekli düzenlemeyi yaptı ve pudraların içinde bulunan asbest maddesi çıkarıldı" diye konuştu.
#AsbestM.Mezotelyoma kanseri, akciğerin plevra denilen zar kısmından kaynaklanan kanser türüdür. Türkiye’de kırsal kesimde toprakta sık rastlanılan asbest maddesine bağlı Avrupa ve Amerika’dan daha sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık bazen erken evrede bulgu verir iken, bazen ancak ileri evrede hasta tarafından hissedilebilmektedir.
#Akciğer Zarı KanseriAkciğer zarının (plevra) kötü huylu tümörüdür. Mezotelyoma olarak isimlendirilir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, göl toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle bilinen asbest ve erionit denilen maddelere uzun yıllar maruziyetin yol açtığı akciğer zarı kanserine verilen addır. Peki Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Akciğer Zarı KanseriBaşkent Ankara'da Maltepe’deki eski Havagazı Fabrikası’nın yıkımına ilişkin Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası bugün saat 11.00'de Ankara Bölge İdare Mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise fabrikadan asbest yayıldığı iddiaları üzerine "Oda ve dernekler, şimdi de her türlü bilimsel önlemi almamıza karşın, ideolojik davranış içinde bulunmaya ve halkı tedirgin etmeye devam ediyor" dedi.Ankara 7. İdare Mahkemesi ise Havagazı fabrikasının yıkımı için durdurma kararı aldı.
#AnkaraBinalarda asbest riski ve akciğer kanseri ilişkisi çok fazla irdelenmese de büyük risk taşıyor. Asbeste maruz kalanlarda kanser ortalama olarak 10-40 yıl arasında ortaya çıkıyor. Türk TORAKS Derneği, binalarda asbest riskine dikkat çeken bir çalışma yaptı ve özellikle İstanbul'daki kentsel dönüşüm sırasında bu riskin ortaya çıktığını belirtti.
#ASBESTSağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi'nce Türkiye'nin "kanser haritası"nı çıkarma çalışmasının ilk aşamasında, İç Anadolu'da eski yanardağların olduğu bölgede akciğer zarı, İç Anadolu'nun batı ve Ege'nin doğusunda akciğer ve mesane, Doğu Anadolu'da mide, bazı termik santrallerin çevresinde de akciğer kanseri riski bulunduğu saptandı.