Tüm dünyada hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin başında gelen akciğer kanseri sinsice ilerlediğinden ne yazık ki ileri evreye gelinceye kadar anlaşılmayabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülseren Sağcan, akciğer kanserine yol açan en büyük etkenin yüzde 90 ile sigara olduğunu vurguluyor. Bu tehlikeli kanser türüne karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Kasım ayı Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olarak ilan edilirken, Dr. Gülseren Sağcan akciğer kanserinin sinsi de olsa bazı sinyallerini verdi; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Akciğer Kanserinin NedenleriYouTube’un eski CEO'su Susan Wojcicki, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yılda yaklaşık 230 bin yeni vaka ile teşhis edilen bu tür kanser, akciğerlerin büyük hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yaygın olmasına rağmen genellikle de geç teşhis ediliyor. Peki bunun arkasında yatan nedenler neler? Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Doç. Dr. Pelin Uysal ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriSevgili Hürriyet okurları… Dünya genelinde hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen kanserlerden birisi olan akciğer kanseri yüzde 80 oranında çevresel etmenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu etmenlerin başında da sigara kullanımı geliyor.
#Prof. Dr. Uğur CoşkunDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirçok insan gece geç saatlerde rahatsız bir şekilde terleyerek uyanmaktan şikayetçi. Terlemek vücudumuzun en doğal eylemlerinden biri fakat aynı şey gece uykuda terlemek için söylenebilir mi? Uzmanlar, gece terleyerek uyanmanın ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
#Gece TerlemesiKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTürk Alman Sağlık Vakfı tarafından Giessen, Bursa ve Malatya’daki üniversiteler arasındaki sempozyumlar iki yıllık pandemi arasından sonra yeniden başladı. Giessen’de gerçekleştirilen sempozyumda Türkiye’den gelen dünya çapındaki uzmanlar deneyimlerini ve gelecek perspektiflerini anlattılar.
#Almanya-TürkiyeProstat kanseri erkekler arasında en yaygın kanser türlerinin başında geliyor. Öte yandan kansere bağlı ölümlerde de erkekler arasında ikinci sırada yine prostat kanseri yer alıyor. İngiltere'de prostat kanserine umut olacak çok önemli bir tedavi yöntemi geliştirildi. Uzmanlar, elektrik akımları ile yapılan bu tedavinin prostat kanseri için umut olduğunu ve hatta oyunun kurallarının değişeceğini söylüyor. İşte 'NanoKnife' adı verilen bu teknik hakkında merak edilenler...
#KanserAmerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserGünümüzün en önemli rahatsızlıklarından biri olan “Nefes Darlığı” oldukça erken yaşlara inmiş durumdadır. Nedenlerinin başında kirli hava solumak gelmektedir. Nefes darlığını engellemek için önce nedenlerini bilmek gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nefes Darlığı Nedir Ve Neden Olur?Efüzyon, plevra, perikard, periton gibi vücut kaviteleri içinde bulunan sıvı birikmesi şeklinde ortaya çıkan ödeme verilen isimdir. Normalde vücut kavitleri içinde yer alan sıvı miktarının 50 milimetre altında olması gerekir. Vücutta bunun üzerinde olan sıvı birikimine ise, efüzyon adı verilir. Efüzyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Efüzyon Nedir?Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre bu sabah saatlerinde İstanbul Beşiktaş’ta hava kalitesi “sağlıksız” olarak nitelendirilen “kırmızı” seviyeye yükseldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Ölçüm yapılan yerde renk kırmızıysa hepimiz için sağlığımız anlamında olumsuz etki yapabileceği anlamına geliyor” dedi.
#İstanbulÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre bu sabah saatlerinde İstanbul Beşiktaş’ta hava kalitesi “sağlıksız” olarak nitelendirilen “kırmızı” seviyeye yükseldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Ölçüm yapılan yerde renk kırmızıysa hepimiz için sağlığımız anlamında olumsuz etki yapabileceği anlamına geliyor” dedi.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıAkciğer kanseri dünyada ve Türkiye’de özellikle erkekler arasında en sık görülen kanser türüdür. Oldukça sinsi ilerleyen bu kanser türünün belirtilerinden biri de sırt ağrısı. “Tümör ilerleyip çevredeki dokulara saldırdığı zaman esas bulguyu verir. Sırt ağrısı bu belirtilerden biridir. Göğüs duvarına ulaştığında oradaki kemiklerin istila edilmesiyle sırt ve göğüs ağrısı ortaya çıkar, başlıca belirtisi budur” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, tedavi yöntemi, korunma yolları ve görülme sıklığına yönelik bilgi verdi.
#Akciğer KanseriAkciğer kanserinin sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Tümör ilerleyip çevredeki dokulara saldırdığı zaman esas bulguyu verir. Sırt ağrısı bu belirtilerden biridir. Göğüs duvarına ulaştığında oradaki kemiklerin istila edilmesiyle sırt ve göğüs ağrısı ortaya çıkar, başlıca belirtisi budur” dedi.
#Prof. Dr. Banu Musaffa SalepçiAkciğer kanseri dünyada ve ülkemizde en sık görülen kanserler arasında yer alıyor. Uzmanlar ise erken evrede tespit edilen akciğer kanserinin tedavi edilebildiğinin altını çiziyor. Peki, erken evrede akciğer kanserini tespit etmek için nelere dikkat etmek gerekir? Akciğer kanseri taraması nasıl yapılır? Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan açıkladı.
#Akciğer KanseriKansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan mide kanseri; kilo kaybı, karın ağrısı, kusma, midede şişkinlik gibi belirtiler veriyor. Mide kanserinden korunmak için ise özellikle tuzlu ve tütsülenmiş yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.
#Mide KanseriKadınlarda görülen meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri ile mücadele, modern tıbbın önemli hedeflerinden biri haline geldi. Ülkemizde her gün yaklaşık 100 kadına meme, 45 kadına genital, 45 kadına tiroit, 30 kadına kalın bağırsak, 20 kadına ise akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Teoman Yanmaz, kadınlarda görülen kanserlerin nedenleri ve kanserden korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Kadın Sağlığıİngiltere’de Kraliçe 2. Elizabeth’den onur ödülü alan Dr. Teoman Sırrı, özellikle kadınları kanser konusunda uyardı: Anne, kız kardeş ya da teyzede çıktıysa risk çok daha yüksek. Sigara, alkol, güneş ve 3 beyazdan uzak durun.
#İngiltereDünyada her yıl on milyon kadında görülen meme kanseri, ölüme en çok neden olan kanser türleri arasında yer alıyor. Özellikle geç anne olan, bebeğini emzirmeyi kısa sürede bırakan kadınlarda daha sık görülen meme kanserinin önüne geçebilmenin tek yolu ise düzenli kontrollerden geçiyor.
#Meme Kanseri