Akciğer Hastalıkları haberleri sayfasında Akciğer Hastalıkları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3790 Akciğer Hastalıkları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İçinde bulunduğumuz ayın yaygın ve bulaşıcı olan RSV enfeksiyonunun yayılma zamanı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, ailelere uyarılarda bulundu. Güzel, “Koronavirüsün yanında bu virüse de dikkat etmek gerekiyor. RSV özellikle iki yaş altındaki çocuklarda bronşiyolit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarının en sık görülen etkenlerinden biridir ve hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Ahmet GüzelGöğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Nihal Başay, evde kurutulan çamaşırın içerideki nemi yüzde 30 artırdığını söyledi. Başay, "Odadaki nemin artması da astım ve kronik akciğer hastalarını etkiler. Nemin gelişmesiyle birlikte 'küf' denilen mantarlar ortaya çıkar. Bunların yaydığı sporlar ise başta enfeksiyona ve akciğer hastalıklarına neden olur" dedi.
#Akciğer HastalıklarıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kürese hava kirliliği ile ilgili son araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, 2012 yılında hava kirliliği kaynaklı havtalıklar sonucu dünyada en çok insan, 1 milyon 32 bin 833 ile Çin’de can verdi. Türkiye'de ise hava kirliliğine bağlı 32 bin 668 insan hayatını kaybetti.
#Hava"Türkiye'de hasta başına bakılma süresi devlet randevu sisteminde 10 dakika pratikte 12 saniye hastayı dinlemek, 9 saniye ise fizik tedavi yapmak için geçiyor. Dünyanın en iyi hekimi dahi olsa yanlış yapma olasılığı var. Biz hastalarımıza zaman ayırmak istiyoruz." Türk TORAKS Derneği 19'uncu yıllık kongresinde konuşan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, hastaya ayrılan muayene süresinin kısa olduğunu, bu kısalığın da hem doktorları hem de hastaları zor durumda bıraktığını söyledi. Kılınç, muayene süresinin kısa olmasının doğru teşhisi geciktirdiğini ve hastaların doktora daha fazla gitmesine neden olduğunu, bu yüzden hastaların gereksiz tahlillere, röntgene ve radyasyona maruz kaldığını belirtti.
#MuayeneHorlama, horlayan kişiden daha çok o kişiyle birlikte uyuyan veya yakında bulunanları rahatsız ediyor. Hormalayı bir tür uyku rahatsızlığı olarak nitelendiren Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Şirin, horlamanın burun ve boğazdan ciğerlere hava taşıyan yolları açık tutan kasın, uyku sırasında gevşemesi ile oluştuğunu belirtti. Op. Dr. Murat Şirin, 7 pratik yol ile horlamanın önüne nasıl geçebileceği konusunda bilgiler verdi.
#HorlamaTürk Toraks Derneği'nce, elektronik sigaranın sigara bırakma aracı olmadığı, ilaç olarak tasarlanmadığı ve daha az zarar verdiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmadığı bildirildi. Dernek, bazı Avrupa ülkelerinde sigarayı bırakma amaçlı kullandırıldığına dair haberlere tepki gösterdi.
#Akciğer KanseriGöğüs hastalıkları uzmanları yapılması planlanan 80 termik santralin insan sağlığını ciddi derecede tehdit edeceği uyarısında bulundu. Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin, en az sigara kadar risk yarattığını söyledi.
#Termik SantralTürkiye-Belçika arasında 1964’te imzalanan İç Gücü Anlaşması’yla Belçika’ya göç eden İsmail Erdoğdu, aynı yıl maden ocağında başlayan gurbet hayatına 25 yıldır saz öğretmeni olarak devam ediyor. Belçika Türk toplumunun yakından tanıdığı Erdoğdu, bir yandan iki ülke arasında köprü kurarken diğer yandan göçün acı tatlı hikâyesini türküleriyle nesilden nesle aktarıyor.
#Belçikaİzmir’de yaşayan 78 yaşındaki Yaşar Şakiroğlu’nun göğüs ağrısı nedeniyle başvurduğu Ekol Hastanesi’nde kalp krizi geçirdiğinin anlaşılması üzerine Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan tarafından anjiyografi yapıldı. Anjiyografinin ardından toplanan kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi ortak konseyi, hastaya koroner by-pass cerrahisi yapılması konusunda karara vardı. Yaşar Şakiroğlu’na Ekol Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Şerefli ve ekibi tarafından bölgesel anestezi uygulanarak by-pass operasyonu yapıldı.
#1Uzun ömürlü olmak, sağlık içinde bir asrı devirmek son dönemde herkesin hedefi haline geldi. Bunu başaranlardan biri, üstelik bir dünya rekortmeni, genler ve çevresel faktörler kadar önemli olduğunu düşündüğü dört sırrını anlattı.
#SağlıkUzun yıllardır sigara kullanan 52 yaşındaki Avusturyalı bir tiryaki; ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. Doktorların incelemesi sonucunda boğazının arka kısmında saç gibi kılların varlığı tespit edildi. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan bu vaka, sigaranın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sigara nasıl oluyor da böyle bir soruna neden oluyor? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay ile mercek altına aldık.
#SağlıkTürkiye'nin birçok ilinde görülen çöl tozu yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kuzey Afrika'dan gelen toz bulutları nedeniyle uzmanlar çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler için risk oluşturabileceği konusunda uyarıyor. Toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların tedbirli olmaları istenirken, Afrika Tozu ne zaman bitecek? sorusu da merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu tahminlerine göre pazar günü Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu'da çöl tozu bekleniyor. Peki, çöl tozu ne zaman bitecek, hangi illerde görülecek? Toz taşınımı zararları nelerdir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Çöl TozuAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü elektronik sigaralar için alarma geçti ve 'acil eylem çağrısında' bulundu. DSÖ'den yapılan açıklamada gençlere agresif bir şekilde pazarlanan elektronik sigaraların kanser, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına, gençlerde öğrenme bozukluklarına neden olabileceği vurgulandı.
#Elektronik SigaraFiruze (turkuaz) taşı yeryüzündeki en değerli taşlar arasında önemli bir yere sahiptir. Eski Türklerde savaş için kullanıldığından dolayı, Türk taşı olarak da bilinir. Hem kadın hem de erkek aksesuarı olarak ilk tercih edilen taşlardandır. Firuze taşıyla ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Firuze (Turkuaz) TaşıVücutta önemli görevi olan kırmızı kan hücrelerine yönelik yapılan test sonucu MVC olarak isimlendirilir. MVC değerinin öğrenilmesi tam kan testiyle mümkün olabilir. MVC nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri ile belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını derledik.
#Sağlıkİnsanların bazı yaşadıkları problemler karşısında bu kişilere kanda klor testi yapılması istenir. Klor testinde sonuçlara göre bazı tedaviler uygulanmaktadır. Peki Klor nedir? Klor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere klor ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
#SeoHollanda’nın Assen kentindeki Wilhelmina Hastanesi’nde (WZA) görevli 30 yaşındaki bir erkek hemşire, Covid salgını sırasında çok sayıda hastayı öldürdüğü gerekçesiyle gözaltına alındı. Covid hastalarının tedavi edildiği akciğer hastalıkları bölümünde görevli hemşire Theo V., 24 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
#HollandaAsbest tehlikesi, deprem bölgesinde dikkat çekmeye devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası uzmanlar, enkazdan çıkan asbest tehlikesine ilişkin uyarılarda bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Alparslan Ergör "Deprem bölgesinde insanların o kadar yaşamsal gereksinimleri var ki, asbest geri planda kalıyor" dedi.
#AsbestTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, hem Türkiye’de hem de dünyada hava kirliliğinin arttığını belirterek, "Hava kirliliği büyük bir sorun. Ülkemizde geçtiğimiz yıl hava kirliliği kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık 42 bin kişi yaşamını yitirdi" dedi.
#Hava KirliliğiAsbest nedir ve nerelerde kullanılır sorularıyla gündemde yer alıyor. Asbest, pek çok türü bulunan önemli bir araçtır. İnsan sağlığına bazı zararları olabilen ve aşırı maruz kalınması halinde kansere neden olabilen asbest, çeşitlerine göre ayrılmaktadır. Peki, asbest nedir ve çeşitleri nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#AsbestAKCİĞER Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından 15-18 Mart tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen 'Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi' basın toplantısında konuşan ASYOD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, deprem bölgesinde yaşanabilecek akciğer hastalıklarına dikkat çekerek, vatandaşlar açısından solunum yolu enfeksiyonları, enkaz bölgesinde çalışanlar açısından ise toz ve asbeste maruziyet risklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanların enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda bulunmaması ve çalışanların ise iş tulumu ve maskelerle toza maruziyetten sakınması gerektiğini kaydetti.
#ANTALYASağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, öksürüğün birçok hastalığın habercisi olduğunu belirterek, “Yani öksürük bir alarmdır. Aslında bize bir yerlerde sorun olduğunu gösteriyor. Bu sorunu yakalamamız lazım, araştırılması lazım, öksürüğün sebebini bulmamız lazım" dedi.
#TrabzonAsbest nedir sorusu gündemde yer alan haberlerin ardından öne çıkan konulardan oldu. Asbest, gemi, inşaat otomotiv gibi pek çok alanda kullanılan ancak doğru kullanılmadığı takdirde ise insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek maddelerden birisidir. Kolay tutuşmaması, sıcaklığa dayanıklı olması, ısı izolasyonu sağlaması nedeniyle sıklıkla kullanılan asbest, inşaat sektörünün önemli araçlarından birisidir. Peki, asbest tehlikeli mi, nasıl kullanılır? İşte, asbest kullanımı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Asbest