Güncelleme Tarihi:
Derneğin Tütün Kontrolü Çalışma Grubu'ndan yapılan açıklamada, son günlerde elektronik sigaranın bazı Avrupa ülkelerinde sigara bırakma aracı olarak kullanıldığına ve doktorlar tarafından önerildiğine dair çeşitli yayınlar çıktığı kaydedildi.
"ELEKTRONİK SİGARA TEDAVİ ARACI DEĞİLDİR"
Elektronik sigaranın bir tedavi aracı olmadığı ifade edilen açıklamada, diğer ürünlerden farksız olarak tütün tüketilmesi amacıyla tasarlandığı ve piyasaya tütün ürünü olarak sunulduğu belirtildi.
Açıklamada, elektronik sigaranın, söylendiği gibi sigaradan daha az zararlı olduğuna dair yapılmış herhangi bir klinik çalışma bulunmadığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:
"TÜTÜN TÜRKİYE'DE BU YIL 150 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLACAK"
"Oluşturulmaya çalışılan daha sağlıklı algısı ile gelecekte sigaranın yerini alması planlanmakta ve bütün çalışmalar bunun üzerine yapılmaktadır. Tütün endüstrisinin amacı zaman kazanmak, tüketimin düşmesini engellemek ve karlılığını devam ettirmektir. Dünyada bu yıl 6 milyon, Türkiye'de 150 bin kişinin ölümüne neden olacak tütün endüstrisi, birçok ülkede sigarayla ilgili yasal düzenlemelerin dışında kalarak, saldırgan reklamlarla 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere dahi elektronik sigara pazarlamaktadır. Bu durum gelecek için çok büyük tehlikedir ve mutlaka önlem alınmalıdır. Daha önceden sigarayı bırakmış kişiler bile daha az zararlı algısıyla elektronik sigaraya başlamakta ve içmeye devam etmektedir."
"ELEKTRONİK SİGARA YASAK OLMAYA DEVAM ETMELİ"
Türkiye'de elektronik sigaranın yasak, bu yasağın devam etmesinin de sağlık açısından son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada, bazı Avrupa ülkelerinde 18 yaş altına satış yapılmadığı kaydedildi.
Açıklamada, "Elektronik sigara, sigara bırakma aracı değildir. Diğer tütün ürünlerinden farksızdır. İlaç olarak tasarlanmamıştır. Daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Sigarayı bırakmak için doktorunuza başvurun" uyarısında bulunuldu.