Yaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan Kayır19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), anne babalar için iki yeni kılavuz hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ‘Güvenli İnternet Kullanımı’ ve ‘Siber Zorbalık’ kılavuzlarının içeriğinde anne babalara bu süreçte ne yapmaları, nasıl davranmaları ve ne gibi önlemler almaları gerektiği konusunda kısa ve uygulanabilir öneriler sunduklarını açıkladı.
#EğitimTürk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cengiz Şahin, TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’ndaki sunumunda internet bağımlılığının nedenlerini sıraladı. Buna göre alışverişi ve ödevleri internet üzerinden yapmak da nedenler arasında yer alıyor.
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayici, girişimci ve araştırmacıya 5.6 milyar TL destek bütçesi kullandırılacağını açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019’da sanayici, girişimci ve araştırmacılara bütüncül bir model ile 5 koldan destek sağlayacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesiyle birlikte yeniden yapılandırılan bakanlık, TÜBİTAK, KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma İdareleri ile birlikte toplamda 5.6 milyar TL destek verecek.
#Son DakikaÜniversiteler, siber saldırganlar tarafından kıymetli bir maden olarak görülüyor. Yüksek öğretim kurumlarını hedef alan çeşitli siber saldırılar hız kesmezken İranlı bir hacker grubunun, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülkedeki 76 üniversiteye büyük bir kimlik avı saldırısı yaptığı iddiası bugünlerde oldukça ses getiriyor. Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, üniversitelerin yaklaşan yeni okul döneminde siber saldırılardan nasıl uzak kalabileceğine dair önerilerde bulunuyor.
#İranÜniversite adayları, 31 Ağustos’ta yerleştiği bölümü öğrenecek. Kazanamayanlar bir sene daha hazırlanacak. 2019’da sınava ilk kez girecekler için de hazırlık heyecanı başlayacak. Ayrıca yurtdışında eğitim düşünen bazı adayların arayışı sürüyor. Dünyanın iyi üniversitelerinde eğitim için öğrenim ücretine yurt gibi diğer masraflar da eklendiğinde yüzbinlerce liraya varan ödeme yapmak gerekiyor. Ancak başarılı bir öğrenciyseniz ve nereye bakmanız gerektiğini biliyorsanız, kapsamlı burslar bulabilirsiniz.
#GazetehaberleriÜniversitelerimiz eğitime değil öğretime odaklılar. Temel işlevlerini bundan asırlarca öncesinde olduğu gibi tekdüze içerik nakli olarak görüyorlar. Fakat çağımızda içerik artık meta haline geldi ve değersizleşti. İşverenlere nasıl mezunlar istedikleri sorulduğunda içerik değil yetkinlikler öne çıkıyor.
Son yıllarda en hızlı gelişen istihdam alanlarından biri bilgisayar teknolojisi. Teknolojik ilerlemeler ile bilişim teknolojilerinin ve dijital iletişimin özel sektör, kamu sektörü ve gönüllü sektörlerde işyerlerine sürekli entegrasyonu bu eğilimin bir süre devam edeceğini gösteriyor.
Bilgisayar başından kalkmayan, cep telefonuna adeta yapışık yaşayan, arkadaşlıklarını sanal ortamda arayan çocuklara aileler nasıl ayak uyduracak? Uzmanlara göre çocuklar internete anne baba gözetiminde ve ödevden sonra girmeli, okulöncesinde oyun kullanımı sınırı 15 dakika, ilkokulda yarım saat olmalı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, internetin gelişmesiyle birlikte “psikolojik harekat ve uluslararası siber terörde” bir tırmanma yaşandığını belirterek, ”Günümüzde ülkeleri korkutan en önemli konu, bilgisayar ağlarının ve İnternet'in ülkenin gelişimini sürükleyen en önemli araç olmasının yanında, yönetilebilir olmaktan çıkarak bir tehdit haline dönüşmesi ihtimalidir” dedi.