Güncelleme Tarihi:
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in ‘Yurtdışında Nasıl Burs Bulursunuz’ rehberi hayalinizdeki üniversite için nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda fikir verebilir. Bursları nasıl bulabilirim? Başvuruda neye dikkat etmeliyim? İşte yanıtlar:
KAÇ TÜR BURS VAR?
ÜSTÜN BAŞARI BURSU: Bu, sizin etkileyici akademik performansınıza göre verilir. Lisans için lise, yüksek lisans içinse özellikle lisanstaki not ortalamasına bakılır. Bu düşükse, başvurmamalısınız.
İHTİYAÇ BURSU: Burada akademik başarılar ikinci planda. Öğrencinin finansal durumu dikkate alınır. Adayın, not ortalaması da çoğunlukla etkili olur. Ancak kariyer hayalleri, kendisi ve toplum için nasıl bir gelecek düşlediği daha çok dikkate alınır. ‘Essay’lerde (makale) genelde bu konular istenir.
ÖĞRENCİYE ÖZEL BURSLAR: Bir gruba özeldir. Örneğin, azınlık gruplarına yönelik olabiliyor.
ALAN BAZINDA BURSLAR: Bölümlere özel verilir. Tıp, mühendislik ve işletme gibi dalları kapsayabilir.
ÜNİVERSİTE BURSLARI: Üniversiteye başvuru hakkı kazanan öğrencilere verilen bu desteklerde, farklı kriterler aranabilir. Fulbright gibi bazı vakıf, STK ve işletme gibi kurumlar da üniversitelerle anlaşmalı olarak burslar verebilir.
NEREYE BAKMALIYIM?
Öncelikle dil ve not ortalaması gibi yeterliliklerinizin farkında olarak, aklınızdaki üniversitelerin internet sitelerini inceleyin. Ayrıntıları iyice anlamaya, kriterlere özen gösterin. Başta milliyet ile cinsiyet gibi detaylara dikkat edin. Örneğin, bazı burslar sadece kadınlara yönelik olabilir. Birçok organizasyon ve hükümet kurumu da burs veriyor. Onların sitelerine de göz atın. Hükümet burslarında desteğin uluslararası adaylara açık olup olmadığından emin olun. Bazen sadece göçmenleri kapsayabiliyor. Bursların tartışıldığı forum ve özel siteleri incelemeyi alışkanlık haline getirin. Üniversitelerin sosyal medya hesabını takip edin. Eğitim sonbaharda başlayacaksa, yazın son aylarında başvurular sona erer. Son başvuru tarihlerinden emin olun.
ÜÇ ADIMDA HAYALLERDEKİ BURS
QS, rehberde adaylara hayallerindeki bursu kazanmak için öneriler de paylaşıyor:
ARAŞTIRMA YAPIN: Sayısız burs başvuru bekliyor. Yurtdışında burs aramayı bir iş olarak görmelisiniz. Sadece karşınıza çıkanlarla yetinmeyin. İlgili kaynakları, forumları okuyun ve burs veren kurumların sitelerine göz atın.
ZAMANINIZI İYİ YÖNETİN: Hükümet, üniversiteler ve diğer organizasyonların burslarını araştırdıktan sonra sosyal medyadan takip edin. Ardından başvuru tarihlerine göre listeleyin. Bundan sonraki adım, istenen kriterlere göre eleme yapmak. Başvurular, hangi ülkelere açık? Not ortalaması aranıyor mu? Beklenen yeterlilikler neler? Bunları kapsamlı şekilde araştırmaya özen gösterin. Aklınıza takılanları gerekirse arayarak öğrenin.
CİDDİYE ALIN: Başvurabildiğiniz kadar programa kaydolun. Ancak içlerinden gözde olanların istediği belge ve yazılar için özel mesai harcayın. Birçok program sizden kendiniz ve kariyer planlarınızla ilgili makaleler ister. Üstelik bunlar birden fazla olabilir. İşte burada fark yaratabilirsiniz. Bunun için nasıl bir makale istendiğini belirten açıklamayı dikkatle okuyun ve sizden tam olarak ne beklendiğini iyice anlayın. Yazarken bunu bir plan dahilinde, sizden beklenen kritere göre yapın. Okuyucunun ilgisini uyandıracak, dikkat çekici bir girişle birlikte okuması kolay ve akılda kalıcı bir üslup yakalamaya özen gösterin. Kalemi kenara koyduktan sonra, arkadaş ya da öğretmenlerinizin fikrini almak için de vakit ayırın. Makalelerde sizden beklenen şekilsel kriterleri de göz önünde bulundurun. Uzunluk, harflerin büyüklüğü ve yazı karakteri gibi sınırlandırmalara uyun.
ÜLKELERDEN ÖRNEKLER
Fulbrıght Yabancı Öğrenci Programı: ABD hükümeti destekli program, dünyada en bilinen burslardan. Lisanstan doktoraya kadar, tıp hariç tüm alanlardaki uluslararası öğrenci, genç profesyonel ve akademik personele burs veriliyor.
İngiliz Chevenıng Bursu: Hükümetin verdiği bursa, program fark etmeksizin yüksek lisans öğrencileri başvurabiliyor. Uluslar-
arası öğrencinin tam ya da yarı zamanlı olması etkilemiyor. 2019-2020 eğitim yılı için başvuru ağustosta başlıyor.
Avustralya Ödülleri Bursu: Avustralya hükümetince lisans ve lisansüstü düzeyde, Asya-Pasifik, Afrika ve Orta Doğu’daki 60 ülkeden gelen öğrencilere veriliyor. Başvuru genellikle nisanda kapanıyor. Yıllık eğitim ücretinin yanı sıra konaklama ve eğitim ekipmanları da sağlanıyor. Toplam bursların değeri 320 milyon doları buluyor.
Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırmaları Konseyi Yüksek Lisans Bursu: Kanada hükümetinin bursu, ülkenin üniversitelerinde doğa bilimleri ve mühendislik eğitimi alan başarılı öğrencilere açık
DAAD Bursları: Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD), ülkedeki üniversitelerde her düzeyde çeşitli burs fırsatı sunuyor.
EIffel Bursu: Hükümet destekli, Campus France’ın organize ettiği burslar, tüm eğitim düzeylerinde Fransa’nın seçkin yükseköğretim kurumlarında, neredeyse tüm alanlarda eğitim alan uluslararası öğrencileri kapsıyor.