İçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZBaşta James Bond olmak üzere Hollywood yapımlarında kullanılan kıyafetlere eli değmiş, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in ağırladığı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün personeli için fraklar hazırlamış. Mağazasının girişindeyse en özel müşterileri Mustafa Kemal Atatürk’ün aileye hediye ettiği şapka sergileniyor. Dördüncü kuşak terzi, smokin sihirbazı Levon Kordonciyan’la buluştuk, şık olmak isteyen beyler için tüyolar aldık...
#SmokinPsikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Türkiye’de geniş kitlelere, psikolojinin insan ihtiyaçları ve iş hayatının sorunları için bir çözüm olduğunu gösteren öncülerden biridir. Stres ve beden dili kavramlarını Prof. Dr. Zuhal Baltaş’la birlikte Türkiye’ye tanıttı. 1989 yılında yayınlanan “Üstün Başarı” kitabı öğrenmenin nörobilimsel temelleri ile öğrencilerin ihtiyaçları arasında köprü kuran ilk çalışma oldu.
#Acar BaltaşMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çocukların ebeveynleriyle güzel anılar biriktirmeleri için okul öncesinden 8'inci sınıfa kadar evde etkinlik tavsiyelerinin yer aldığı kapsamlı bir "Uzaktan Eğitim Yakından İlgi Seti" hazırladıklarını açıkladı. Bakan Selçuk, "Telefonunuzun mesaj bölümünü kontrol edebilirseniz, size 'uzaktan eğitim yakından ilgi' diyen bir mesajımız var. Güzel günlere, güzel anılara, hep birlikte" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı21 Mart’ta İçişleri Bakanlığı tarafından kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması yasaklandıktan sonra pek çok üzücü olay yaşandı ve haliyle ‘yaşlı ayrımcılığı’ konusu gündeme geldi. Hem onların bilmesi gerekenleri derledik hem de neler beklediklerini kendileriyle konuştuk...
#GazetehaberleriBüyük ticari başarılar yakalayan Amerikan Boeing firması 737 MAX uçakları yüzünden çok zor duruma düştü. Birçok havayolu şirketi uçaklarla ilgili ödemeleri durdurmaya başladı. Aracı olan leasing şirketlerini de zorlayan 737 MAX’in uçuşunun 2020 yılının ilk çeyreğine hatta yarısına kadar uzayacağı iddiaları yaygınlaşıyor. 737 MAX yüzünden havacılık otoriteleri arasındaki görüş farklılıkları da artıyor. Kısaca ortalık toz duman.
#YazarlarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 7. Aile Şurası'nda konuştu. Erdoğan konuşmasında "Doğum kontrolü dediler, aile planlaması dediler değişik isimlerle bize nüfuz etmeye çalıştılar. Atılan bu adımlarla nüfusumuz azaltıldı. Bu gidişi doğru bulmadım, bulmuyorum. En az üç çocuk derken bazılarının geçim meselesi demesi… Bu toplumun kahir ekseriyeti Müslüman. Şunu unutmayalım her doğan rızkıyla gelir" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanTimes Higher Education (THE) tarafından her yıl titizlikle hazırlanan “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” listesi açıklandı. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasındaki üniversitelerin tam da listeler açıklanmışken Türkiye’ye geliyor olması velilerde ilgi uyandırdı.
#ÜniversiteOECD’nin ‘Dijital Çağda Çocuk ve Gençlerde Zihinsel Sağlık’ raporuna göre organizasyona üye ülkelerde gençlerin yüzde 25’i zihinsel rahatsızlık yaşıyor. Aşırı internet ve sosyal medya kullanımı, çocukların zihinsel sağlığını bozuyor. Günde altı saatten fazla çevrimiçi olan ergenlerin mutlu olma şansı azalıyor. En uygun süre 1-2 saat. Rapordan öne çıkan bulgular şöyle:
#OCEDİlkokulda kara tahtaya çizdiği, lise yıllarında ise atık malzemelerden yaparak havalandırmayı başardığı uçak için üniversite sınavında ilk 3 bine girmeyi başaran Oğuz Eren Güneş, üniversitelerin tıp fakültesine rahatlıkla girebilecekken hayali olan uçak mühendisliği bölümünü tercih etti ve ilk sıralarda bu bölüme yerleşti.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİlkokulda kara tahtaya çizdiği, lise yıllarında ise atık malzemelerden yaparak havalandırmayı başardığı uçak için azmedip çalışan ve üniversite sınavında ilk 3 bine girmeyi başaran genç, birçok üniversitenin tıp fakültesine rahatlıkla girebilecekken hayali olan uçak mühendisliği bölümünü tercih etti ve ilk sıralarda bu bölüme yerleşti.
#ÜniversiteErgenlik dönemi, psikolojik, zihinsel, sosyal ve fizyolojik açıdan bir gelişim sürecidir. Ergenlik, kızlarda 11-12, erkeklerde ise 12-14 yaş aralıklarında başlar ve ortalama 24 yaşına kadar sürer. Bu dönemde çocuğun kendini algılayışı değişmeye başlar. Kimlik arayışı içine girerler. Ergenlerin ihtiyaçları ve ilgi alanları değişir ve anne-babaları tarafından ne tam yetişkin ne de çocuk olarak görülürler. Bütün yaşanan gelişimler gençlerde, çatışmalara, duygusal dengesizliklere ve istenmeyen davranışlarına yol açar. Uzman Psikolog Karin Natan ergenlik dönemindeki gençlerin ailelerine önemli uyarılarda bulundu.
#ErgenlikYazla birlikte artısıyla eksisiyle 180 gün yani bir yılın yarısı eden uzun bir okul yılı ardımızda kalır. Bu mevsim, giderek şehirleşen Türkiye nüfusu için iş, okul rutinini az da olsa kırabilme umudu. Rahat bir nefes almak için güneşe, doğaya, şanslıysak köyümüze koştuğumuz mevsim. Unutmayın, çocuklar ne kadar koşarsa, ağaca tırmanırsa, hoplarsa, zıplarsa o kadar çok düşünme gelişiyor.
#EğitimDünyanın en iyi eğitimcileri arasında gösterilen Kiran Bir Sethi, ülkesi Hindistan’ın çok ötesine geçmeyi başaran bir öğretmen. 16 yıl önce kurduğu Riverside Okulu için geliştirdiği ‘Değişim için Tasarım’ programı, bugün 50 ülkede uygulanıyor. Sethi, dört temel adımla öğrencilerin hayatında değişim yaratabileceği iddiasında: “Hisset, hayal et, uygula ve paylaş.”
#GazetehaberleriHayatta bizi uzun süreli ve derinden etkileyen iki önemli seçim var. Bunlardan biri eş, diğeri ise meslek seçimi. 25’inde meslek hayatına başlayan bir genç, 65 yaşında emekli olacağı düşünüldüğünde 40 yıl mesleğini icra edecek. Yani 40 yılx12 ayx20 günx8 saat = 76.800 saat o meslekte zaman geçirecek. Bu rakamların büyüklüğü, bu tercihin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
#ÖğrenciTeknolojinin, internetin, mobil ve akıllı cihazların gelişmesi ile online kanallardan gelen, özellikle de çocukları, gençleri hedef alan siber tehlikeler müthiş bir hızla artıyor. Tıpkı diğer zararlı şeyler gibi hatta onlardan daha da üst seviyede gençlerin, geleceğini tehdit ediyor!
#İnternetTıp, hukuk, işletme size göre değilse, yeteneğinizin farklı olduğuna inanıyor ve buna göre bir eğitim almak istiyorsanız sizin için de birçok seçenek var. Uzmanlara göre özel yetenek sınavlarında ve sonrasında başarılı olmak için işi sevmek ve çok çalışmak gerekiyor.
#LysMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Habertürk’te katıldığı televizyon programında 19’uncu Milli Eğitim Şurasında tartışılan konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı “Burada alınan kararlar tavsiye kararı niteliğindedir, bunların bazıları uygulanır, bazıları uygulanmaz veya hiç dikkate alınmak durumunda değil” dedi.