Tahta mutfak araçlarında üreyen bakteriler ve iyi durulanmayan kimyasalların vücutta uzun vadeli hastalık yapıcı etkiye sahip olduğunu söyleyen Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Taşpınar, bu malzemelerde iyi temizlenmeyen kimyasalların kanser yapıcı etkiye sahip olduğunu bildirdi.
#Ahşap TabakAntalya'nın Kaş İlçesi'nde oturan 64 yaşındaki Nuri Adar, evinin altındaki atölyesinde el aletleriyle ağaçlara şekil veriyor.Ahşap oymacılığına 25 yıl önce başlayan 4 çocuk babası Nuri Adar, atölyesinde ahşaptan kaşık, kepçe, oklava, döndüreç, hamur tahtası, ahşap tabak, çekiç, kahve fincanı, hayvan figürleri gibi pek çok eşya yapıyor. El emeği göz nuru döken Nuri Adar'ın ağaçtan yaptığı mutfak ve süs eşyaları, turistlerden yoğun ilgi görüyor.Haber Ahmet ACAR KAŞ Antalya-DHA
#HtvhaberDünyanın dört bir yanındaki denizlerin derinliklerinde paha biçilemeyen birçok hazine yatıyor. Günümüzde bu hazinelerin sahibinin kim olduğuna dair çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Batığın sahibinin kim olduğundan bağımsız, gemi batıklarında bulunan ve değeri milyarlarca dolarla ölçülen hazineler dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana heyecan veriyor. İşte bugüne kadar keşfedilmiş en çarpıcı batıklardan birkaçı...
#Gemi BatıklarıKendilerini Anadolu mutfağı olarak tanımlayan Herise İstanbul’un 1 yıldır özlemle beklenen yemeklerini yeni yerlerinde ilk tadanlardan biriydim. Aydın, Söke, Tire gibi İç Ege’ye yoğunlaşan mutfaklarında sadece tadım menüsü sunan Asude ve Bahadır Boğatır şefler gastronomimizin yüz akı bir mekân yaratmış...
#Anadolu MutfağıBahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞKırklareli’deki Nayu için ilk başlığımızı böyle attık ama bu köşede zaman zaman böyle bir bölümümüz olacak artık. Türkiye’nin her yerinden bilinmeye, gidilmeye, gidilemese bile hayalini kurmaya değer odaları, o odaların bulunduğu tesisleri, içinde ve civarında neler yapılabildiğini işleyeceğiz. İlk hedefimiz Karadeniz. İstanbul’a üç saat uzaklıkta, bu mevsimde bile harika bir hafta sonu kaçamağı imkânı sunan İğneada.
#Savaş ÖzbeyAnkara’da yaşayan sanatçı İrem Öğütçü, eskimiş, defolu veya artık kullanılmayan porselenleri Türkiye’de yeni uygulanan bir teknik ile tasarlıyor, yeniden kullanıma sunuyor. Birçok kişiye porselen dekorlama tekniği hakkında eğitimler de veren Öğütçü, bu teknikle, özellikle kadınlara ve gençlere ek gelir kapısı sağlıyor.
#İrem ÖğütçüMichelin yıldızlı Arkestra’ya çok ama çok bayıldım! Fransa, Lyon’daki Institut Paul Bocuse mezunu şef Cenk Debensason’un tabaklarında Fransız ekolünü fazlasıyla hissediyorsunuz. Ama öyle ağır soslara bulanmış proteinlerden bahsetmiyorum. Tam tersi, Fransız mutfak tekniklerinin biraz Uzakdoğu malzemeleriyle daha çağdaş halini düşünün…
#ArkestraHiç şüphesiz ki evlerimizde en çok zaman geçirdiğimiz yerden biri de mutfaklarımız. Ayrıca şık ve düzenli mutfaklar, sağlıklı beslenmemiz ve daha keyifli bir hayat sürmemizde de bence kilit rol oynuyor. Eğer, siz de güzel bir enerjiyi mutfağınıza yansıtmak istiyorsanız, gelin şu anda trend mutfaklarda neler olduğuna bir göz gezdirelim.
#Süheyla BuyrukçuGüzel Kuruçeşme, farklı damaklara hitap edebilecek bir menüye sahip. İçi badem uykuluklu atom kokoreç, tereyağında pişmiş ahtapot ve buzlu vişne soslu bostan salata tadabilecekleriniz arasında. Güzel havaların son demleri için ferah bir bahçeleri de var.
#GİZEM DİNÇBAŞEmirgan’da, Napoli usulü nefis pizza yapan o minik pizzacıyı bilen bilir. Pizza Emirgan 10’uncu yılında dekorasyonu başta olmak üzere her şeyiyle yenilendi; menüsü, pizzanın yanına eklenen diğer İtalyan lezzetleriyle genişledi. Tüm yemeklerin odun ateşinde pişirildiği mutfakta pizzalar atalık unla hazırlanıyor, makarnalar el yapımı. Özellikle ıstakoz ve ıstakoz kabuklarından yapılan bisk’le sunulan fettucine bence bir başyapıt!
#PizzaBaharatları, kokusu, otları ve rengarenk sunumlarıyla oryantalist ama bir yandan da modern bir yemek kültürüne sahip Lübnan mutfağı, Alaçatı’daki adresi El Yar’la birlikte damaklarda eşsiz tatlar bırakmaya aday... Lübnan mimarisinden yola çıkılarak tasarlanan mekana giriş yaptıktan sonra kendinizi bir anda yasemin ve begonvillerle dolu eşsiz bir dünyanın içinde buluyorsunuz.
#1‘Misafirin başımızın üstünde yeri var’ tabii ki ama bazı misafirler davranışlarıyla, ihlal ettikleri görgü ve nezaket kurallarıyla ev sahiplerini bezdirebiliyor. Belki de misafirlikte farkında olmadan bu hataları siz de yapıyorsunuz. Bir Sorudan Fazlası serimizde hem misafirlikte uyulması gereken nezaket kurallarını konunun uzmanı ile konuştuk hem de misafirlerinden çok çeken dertli ev sahiplerinin hikâyelerini dinledik.
#MisafirYemyeşil ağaçların arasında, saklı konumuyla gönülçelen Naru Bodrum, tadı kadar renkleri, sunumu ve emek harcanmış malzemeleriyle de fark yaratan bir menüye sahip. Bayramiç beyazı soslu akya dilimleri, yaz domatesleriyle renklenen ahtapot salatası, sarı domates cipsleriyle servis edilen karidesli-süt mısırlı şehriye gibi akılda kalan seçenekler var...
#Naru BodrumBİM aktüel ürünler kataloğu her hafta çeşitli ürünleri birbirinden indirmli fiyatlarla alışveriş severlerin beğenisine sunuyor. BİM'de bu cuma; dertsiz masa örtüsü 89,00 TL, dertsiz runner 32,50 TL, 2'li mutfak halısı 79,00 TL, melamin kayık tabak çeşitleri 32,50 TL, otomatik Türk kahve makinesi 445,00 TL, ahşap kaşıklı kelepçeli kavanoz çeşitleri 119,00 TL, kulaklık 119,00 TL, baton saksıda yapay çiçek 19,50 TL, elektrikli bisiklet 6.999,00 TL'den satışa sunulacak. Peki, BİM'de bu hafta hangi ürünler var? İşte, BİM aktüel kataloğu 27 Temmuz 2022!
#BİM AktüelLezzetli Hayat yazarımız, şef Danilo Zanna’nın açtığı Filo D’olio, menüsünü yaz lezzetleriyle yeniledi. Zanna, taze makarnadan arancini’ye, deniz mahsullü risotto’dan sosu tabak sıyırtan et ve balıklara samimi bir İtalyan lokantasından beklediğimiz ne varsa Vadistanbul’daki mekânına sığdırmayı başarmış.
#Danilo ZannaGüzel havalarda piknik, hafta sonlarının en çok tercih edilen aktivitelerinden biri. Deniz kenarı, parklar, bahçeler... Pikniğe çıkarken sepetimize neler eklemeli, yanımıza neler almalıyız? Yazarımız Deniz Yoldaç’tan ve şef Refika Birgül’den özel tarifler istedik, işleri kolaylaştıracak püf noktalarını derledik.
#PiknikBir tarafta beton binalar, bir tarafta zamana inat ayakta kalabilmiş ve tarihi dokusunu koruyabilmiş konaklar… UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanına layık gördüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Kütahya ve tarihin içinde yürümek isteyenlerin çok seveceği bir sokak da var burada: Germiyan Sokağı...
#Kütahyaİktisat okuyup, bankacılık yapsa da Rana Durak’ın hayatının içinde el işçiliği, zanaatkarlık hep yer alır. Tiyatro/ dramatik yazarlık okuyan Eda Durak Yüksel’in de yaşamında sanat ve yaratıcı işler hep olur. İşin fitilini ise Rana Durak’ın aktif beyaz yakalı iş hayatını sonlandırması ateşler. Rana Durak, hayalini kurduğu yaşam için atacağı adıma kız kardeşi Eda Durak Yüksel’i de ortak eder. Ve iki kız kardeş, sanatı ve tasarımı incecik porselenlerle buluşturma hedefiyle İzmir’de Maji Atelier’i kurar. İlham kaynağı mitoloji olan el yapımı porselen ve ketenlerle sofralara konuk olan kardeşlerin gündeminde ise yurtdışı var.
#1