Bir edebi eserde anlatımı güçlendirmek ve detaylandırmak için birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biri de metnin ana fikrini hayali karakterler üzerinden okura sunmaktır. Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züleyha ve Aslı ile Kerem gibi karakter odaklı halk hikayeleri ve mesneviler, bu tür eserlere örnek olarak gösterilebilir. Şiirlerde de verilmek istenen duygu ve mesaj, çeşitli karakterler üzerinden aktarılabilir. Seyfi Baba şiirinin konusunu ve özelliklerini örnek dizelerle derledik.
Gazeteci büyüğümüz Sami Karaören’in ölüm haberini arkadaşımız Fikret Dağlıoğlu’ndan aldık. Daha sonra Sami abinin mimar oğlu Mehmet Karaören’le konuştuk, uzun yıllar çektiği müzmin hastalığı üzerine dertlendik. Annesi Mehcure Hanım ve kız kardeşi Mine’nin vefatları bizleri eskilere götürdü. Kendisine Sami abinin Cumhuriyet’e nasıl geldiğini anlattım.
#Sami KaraörenKarayaka kuzu gerdan ragu’lu makarna, ülkemiz malzemeleriyle İtalyan ruhu ve ciddiyetine uygun yemek hazırlamanın başarılı bir örneğiydi. Sadece hamur işleriyle olmaz tabii; İtalya’da olağanüstü çorba, sebze, salata ve sorbeler de bulursunuz. Bunların bazılarını Fauna’da buluyorum. Son gidişimde de olağanüstü bir yabanmantarlı çorba ve salata tattım. Üç farklı limondan hazırlanan tart ve bardacık inciri sorbe İtalya’da bile zor bulunan düzeydeydi.
#FaunaDilimize Latinceden geçen pastoral kelimesi, pastor sözcüğünden türetilmiştir. Pastor kelimesinin sözlük anlamı çobandır. Bu sözcük 12. yüzyıldan itibaren kır ve köy anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Pastoral ise kırlara dair, doğa ile ilgili olan demektir. Pastoral şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için pastoral şiir yazarları ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#EğitimTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?Şiiri geniş kitlelere sevdirmiş bir edebiyatçı olan Ümit Yaşar Oğuzcan, gazetecilik ve yayıncılık dünyasında da başarılı çalışmalar yapmıştır. Hür Vatan gazetesini yönetirken, sanat-edebiyat sayfasında yazılarım çıkardı. Yayıncılıkta önemli dönemi ise Türkiye İş Bankası Yayınları’nı yönetirken seçtiği kitaplardır.
#Ümit Yaşar Oğuzcanİstanbul’da uzun süredir beklenen kar yağışının başlamasıyla birlikte sosyal medyada kar paylaşımları arttı. Kar manzaralarını paylaşan kullanıcılar, aynı zamanda düşüncelerini de dile getiriyor. Özellikle ünlü şairlerin kar ile ilgili sözleri paylaşılıyor. İşte kar paylaşımlarından bazıları…
#Kar İle İlgili SözlerKruvaze ceketi ve fötr şapkasıyla hemen fark edilen 22 yaşında bir delikanlı hızlı adımlarla Babıâli yokuşundan aşağı iniyordu. Az sonra aralarında Oktay Akbal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil, Haldun Taner gibi Türk edebiyatının efsane isimlerinin olduğu masada yerini alacaktı. Kulağa Woody Allen’ın ‘Paris’te Gece Yarısı’ filmi gibi gelen bu sahnenin kahramanı, yazar Erdal Öz’ün deyimiyle ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’ Doğan Hızlan’dı... Hızlan, bizi kendi kuşağının ‘Belle Epoque’ çağından bugünün ‘nefes nefese dönemi’ne doğru yolculuğa çıkardı.
#GazetehaberleriTürk edebiyatında pek çok önemli şahsiyetler yer almaktadır. Özellikle günümüzde edebiyat derslerinde sıklıkla duyduğumuz isimleden olan Ahmet Muhip Dıranas'da o değerli şahsiyetlerden biridir. Gerek eserleri gerekse de hayatı eğitim sisteminde yer almaktadır. Peki Ahmet Muhip Dıranas kimdir? Ahmet Muhip Dıranas'ın kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Ahmet Muhip Dıranas'a dair bütün detayları derledik.
#Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?60’lı yıllardan itibaren Ankara’da çeşitli meyhane ve lokantaları işletmiş, bu dönem boyunca Ruhi Su’dan Ümit Yaşar Oğuzcan’a pek çok isimle ‘dostça sohbetler’ etmiş bir meyhaneci olan İlhan Altıntaş’ın senelere yayılan anıları kitap olarak yayımlandı.
#Dostça İlhan Bir Meyhanecinin Anıları