Çocukların okula gitmesine engel olan birincil etkenin ‘kronik diş ağrısı’ olduğunu biliyor muydunuz? Çocukların dişçiye gitmeyip bu ağrıyı çekmesinin başlıca nedeni ise dental korku-kaygı. Dental kaygıyı azaltmadaki etkinliği bilimsel verilerle ortaya konmuş ‘artırılmış gerçeklik’ (AR) teknolojisini Türkiye’de kullanan ilk ve tek diş kliniğini ziyaret ettik. Klinik geçen yıl ABD’de ‘İlham veren klinik ödülü’nü layık görülürken, UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü, kliniğini örnek gösteren bir makale de yayımladı. İşte o kliniğin öyküsü...
#UNESCOKoronavirüs salgınından korunmak için birçok uzman farklı görüş ve önerilerde bulunuyor. Bunlardan biri de ağız temizliği için gargara kullanımı. Ancak uzmanlar ağız gargarası kullanmanın koronavirüsten korunmak için bilimsel bir çözüm değil tedbir olabileceğini söylüyor.
#Ağız Gargarasıİnsanların kedi, köpekleriyle oluşturdukları bağ çok kuvvetli. Bunu hayvan hakları için mücadele eden insanların çabaları, sosyal medyada karşımıza çıkan ülke fark etmeksizin hikâyelerde görüyoruz. Kimisi günümüzü güzelleştiriyor, kimisi kötü haberler nedeniyle canımızı sıkıyor. Ama her halükârda bu ilişki hepimize iyi geliyor.
#YazarKoronavirüs salgınıyla mücadele ettiğimiz bu günlerde temizliğin ve dezenfeksiyonun önemi daha fazla arttı. Konu ile ilgili bilgiler veren Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yeliz Yaman, doğal ve antiseptik yağlarla nasıl dezenfeksiyon yapılacağını anlattı.
#Doğal YağDiş eti kanamaları, diş etlerinde aşırı plak oluşumuna bağlı olarak gelişmektedir. Bu plaklar önlem alınmadığı taktirde de burada yoğun bir iltihaplanmaya neden olmaktadır. İltihaplanmalara kanamalar eşlik etmekte ve durum kişinin hayat kalitesini doğrudan etkilemektedir. Peki, diş eti kanamasına ne iyi gelir? Kanama nasıl geçer ve tedavi yolları nelerdir?
#Diş Eti Kanaması Nasıl GeçerDoç. Dr. Buğra Özen, bebeklerde diş temizliği ve ağız-diş sağlığı konusunda uyarılarda bulundu. İlk süt dişinin sürmesiyle ağız temizliğine başlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özen, bebek diş fırçası ve diş macunu seçimi ile diş fırçalamasında dikkat edilecek noktaları paylaştı.
#ÇürükGünlük koşturmaca içerisinde su içmeyi hep unutuyoruz. Ancak susuz bir yaşam düşünülemez. Günde ortalama 10-12 bardak su içmek gerekiyor. Aslında farkında olmadığımız birçok şikayetin sebebi gereğinden az su içmek olabilir. İşte o belirtiler;
#Cilt KurumasıSağlık ağızda başlar, bu nedenle ağız temizliğine dikkat etmek gerekir. Bunun için düzenli bir şekilde ağız bakımları yapılmalıdır. Diş fırçalamak ağız temizliği için yeterli değildir, gargara ile bu temizliği tamamlamak gerekir. Hazır gargara ürünleri satın almak yerine evde kendiniz de yapabilirsiniz.
#Ağız SağlığıGenellikle kemoterapi alan hastalarda rastlanan nötropeni hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, Nötropeni nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte, nötropeni hakkında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler...
#Nötropeni Nedir?Oruç ibadetini hakkıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar, orucu bozan durumları araştırıyor. Özellikle diş fırçalamak, ağız spreyi veya misvak kullanmak gibi kişisel bakımların oruç üzerindeki etkisi merak ediliyor. Peki her gün bir kaç defa yaptığımız diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağız spreyi ve misvak orucu bozan durumlar arasında mı?
#Diş FırçalamakÜlkemizin olduğu gibi dünyanın da ağız ve diş sağlığı karnesi kırıklarla dolu. Okul çağındaki çocukların yüzde 90’ına yakınında, yetişkinlerin de yaklaşık yüzde 100’ünde çürük bulunduğunu bildiren Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, diş çürüğü gripten sonra en çok görülen çocukluk çağı hastalığı!
#Diş Çürüğü