Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağız spreyi ve misvak orucu bozan durumlar arasında mı?

Güncelleme Tarihi:

Diş fırçalamak orucu bozar mı Ağız spreyi ve misvak orucu bozan durumlar arasında mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2018 15:16

Oruç ibadetini hakkıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar, orucu bozan durumları araştırıyor. Özellikle diş fırçalamak, ağız spreyi veya misvak kullanmak gibi kişisel bakımların oruç üzerindeki etkisi merak ediliyor. Peki her gün bir kaç defa yaptığımız diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağız spreyi ve misvak orucu bozan durumlar arasında mı?

Haberin Devamı

Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar ağız temizliği ile ilgili bir takım soruların cevaplarını araştırıyorlar. Bunların en başında diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu yer alıyor. İkinci merak edilen konu ise misvak ve koku önleyici spreylerin orucu bozup, bozmayacağı ile ilgili. İşte Diyanet İşleri tarafından yapılan bilgilendirme

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Haberin Devamı

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Misvak kullanmak orucu bozar mı?

Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmazdır. Hâl böyle iken Hz. Peygamberin (s.a.s.) oruçlu olarak misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 27; Tirmizî, Savm, 29). Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz.” kaidesi gereğince, mideye bir şeyin ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphe ile de oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

BAKMADAN GEÇME!