Ağız kanserleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre en ölümcül 8 kanser türü arasında yer alır. Ağız içerisinde kansere dönüşme potansiyeli olan lezyonların erken saptanması çok önemlidir. Peki, ağız kanserleri neden olur, kimler risk altında? Toplumun genelinde bu konuyla ilgili merak uyandıran detayları ve birçok sorunun yanıtını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın açıkladı.
#Ağız KanseriBirçoğumuz için her saatte bir kişinin ağız kanserinden öldüğü gerçeği şaşırtıcı gelebilir. Her ne kadar ağız kanseri diğer kanser türleri arasında en masumu olarak bilinse de aslında durum sandığımızın tam tersidir. Diğer kanser türlerine nispeten daha ölümcüldür ve önemsemediğimiz belirtiler istenmeyen sonuçlara davetiye çıkarabilir. Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin Ağız kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
#Ağız KanseriT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirÜre, kan testlerinde, normal sınır aralığında olması gereken değerlerden biridir. Kan değerlerini merak eden birçok kişi üre kan değer hakkında araştırma yapmaktadır. Üre nedir? Üre kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkındaki detayları sizler için derledik.
#Üre NedirABD'li genç bir adam göğsündeki lekeyi aldırmak için gittiği doktorda cilt kanseri olduğunu öğrenince çok şaşırdı. Bu hikayeden yola çıkarak biraz araştırdığımda ise cilt kanserinin özellikle erkekler için çok daha ölümcül olduğunu öğrendim. İşte melanom, neden erkekleri daha fazla etkilediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tüm merak edilen detaylar…
#Cilt KanseriBu haber vücudunuzda oluşan lekeleri hafife almamanız için hazırlandı! Göğsündeki lekeyi aldırmak için gittiği doktorda cilt kanseri olduğunu öğrenen bir hastanın hikayesi ile yola çıktık, bu hastalığın özellikle erkekler için çok daha ölümcül olduğunu öğrendik. İşte melanom, neden erkekleri daha fazla etkilediği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tüm merak edilen detaylar…
#MelanomRahim ağzı kanserinden yüzde 70-90 oranında koruyan HPV aşısının tüm Türkiye’de ücretsiz olması için ilk adım geçtiğimiz günlerde atılmıştı. Hangi yaş gruplarına, nasıl bir uygulama takvimi oluşturulacağı ise henüz netlik kazanmadı. Peki, HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?
#HPV<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganHPV virüsünün yol açtığı hastalıklara karşı koruma sağlayan HPV aşısı son günlerde araştırılan konular arasında yer alıyor. Bazı HPV virüs türleri rahim ağzı kanserine yol açabilecekken ayrıca başka kanser türlerine de neden olabiliyor. Bu nedenle HPV aşısı hayati önem taşıyor. Peki, HPV aşısı nedir, kimlere ve ne zaman yapılır? İşte, HPV aşısı hakkında bilgiler...
#HPV AşısıHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkHPV aşısı, HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlaması için yaşa bağlı olarak yapılan ve bu enfeksiyonların kansere yol açmasını önlemek için yapılır. HPV, benzer tipteki 'İnsan papilloma virüsü' adında bir grup virüstür. Açılımı Human Papillomavirus Virus (İnsan papilloma virüsü) olan HPV virüsünün aşısı ile hayati önem taşır. PEki HPV aşısı ne işe yarar, kimlere ve ne zaman yapılır? İşte HPV aşısı hakkında bilgiler...
#HPVStomatit ağızda ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Bazı insanlarda devamlı olarak tekrarlayan Stomatitin bir çok nedeni bulunmaktadır. Stomatit mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle ağız bölgesinde ortaya çıktığı için yemek yerken acı verici olabilir. Peki Stomatit nedir? Stomatit neden oluşur? Ağızda üremik Stomatit tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte Stomatit hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
İngilizce dilinde 'Tatlı Fesleğen, Kırmızı Fesleğen' gibi isimlerle bilinen reyhan otu, kokusuyla diğer bitkilerden ayırt edilebiliyor. Kullanımı yaygın olan reyhan otunun, sağlık bakımından onlarca faydası bulunuyor. Reyhan otu nedir, nasıl kullanılmalı, ne işe yarar, faydaları nelerdir, neye yarar, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Reyhan OtuKaranfil esas olarak Asya ülkelerine has olan baharatlardan birisidir. Karanfil bitkisi Endonezya içindeki Maluka adalarına özgü olan bir bitki türüdür. Dünyada farklı şekillerde kullanımı mevcut halde bulunan karanfil bitkisi özellikle Asya ülkeleri içinde daha çok aroma verici nitelikteki bir ürün olarak kullanılmaktadır. Sizin için karanfilin ne olduğunu, karanfil çiğnemenin faydalarını ve zararlarını, karanfilin ne işe yaradığını ve hangi hastalıklara iyi geldiğini derledik.
#KaranfilÖzene bezene seçip bir karpuz aldınız, nasıl çıkacak diye heyecanla kesiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz içinde çatlaklar. Kesin çok iyi olgunlaştığındandır diye düşünüyorsunuz ve önemsemiyorsunuz ama içindeki o çatlaklar bir tehlikenin habercisi olabilir mi?
#HekstraGünümüzde hastalıkların belirlenmesinde ve tedavi edilmesinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Özellikle de elektronik görüntüleme cihazları bu işlemler için önemli bir yere sahiptir. Röntgen nedir ve nasıl çalışır? Röntgen neden ve nasıl çekilir? Röngen kim tarafından bulunmuştur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Röntgen Nedir Ve Nasıl Çalışır?Sintigrafi; incelenmesi gereken her organ adına değişik bir radyoaktif ilaç verilerek o ilaçla alakalı organdaki tutulumu, atılımı ve dağılımı hakkında bilgi verir. Peki sintigrafi nedir ve ne işe yarar? Sintigrafi tetkiki nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sintigrafi Nedir?Sağlıklı, hafif ve altın renginde olan ayçiçeği yağı diğer bitkisel yağlara kıyasla daha fazla E vitamini ve omega 6 yağları içermektedir. Ayçiçek tohumlarından doğal bir şekilde çıkarılır ve tadı hafiftir. Bitkisel bir yağ olduğundan kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı çok düşüktür. Ayçiçek yağı nedir, nasıl yapılır, neye iyi gelir, ayçiçek yağı faydaları ve kullanımı nedir tüm detaylarıyla derledik.
#Ayçiçek Yağı NedirMeyve, sebze ve benzer besinler yemenin dışında tohumu ile ve ya yağı çıkarılarak da tüketilebilir. Özellikle bu bitkilerin yağları farklı şekillerde de kullanılabilir. Özellikle zencefil yağının da birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Zencefil yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Zencefil YağıAkıllı ilaç, kanser hastalarında hedefe yönelik sonuç almaya yarayan tedavi yöntemlerden biri. Peki son yıllarda büyük bir başarı sağlayan akıllı ilaçları hangi kanser türlerinde kullanılıyor? Diğer tedavi yöntemlerinden farkı ne? İşte akıllı ilaçlar hakkınlar tüm merak edilenler…
#Akıllı İlaçHer yıl mart ayında ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle Yeşilay Haftası kutlanmaktadır. Hafta boyunca tüm Türkiye’deki etkinliklerle anlam ve önemi hatırlatılan Yeşilay Haftası'nda sosyal medyada da paylaşımlar yapılıyor. Peki, Yeşilay haftası ne zaman, hangi tarihleri kapsıyor? İşte Yeşilay Haftası ile ilgili şiirler ve sözler...
#Yeşilay Haftası Ne Zaman?Disfaji, halk arasında yutma güçlüğü yutma işlevinin düzgün olarak yerine getirebilmesi için, çeşitli kas ya da sinirlerin herhangi birinin fonsiyonundaki aksaklık, disfajiye zemin hazırlayabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız Disfajinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Yutma Güçlüğü