Güncelleme Tarihi:
HPV aşısı, belirli insan papilloma virüsü (HPV) türlerinin neden olduğu enfeksiyonu önleyebiliyor. HPV virüsünün en tehlikeli türleri ise tedavi edilmezse ileri dönemde penis, serviks, vulva, anüs, rahim ağzı gibi kanser türlerine yol açabiliyor. Bu nedenle HPV aşısı ülkemizde ve dünyada özen gösterilmesi gereken konulardan biridir. Peki, HPV aşısı kimlere, ne zaman yapılır? İşte detaylar...
HPV aşısı, belirli papilloma virüsü türlerinin neden olduğu enfeksiyonu önleyen aşılardır. Mevcut HPV aşıları, iki, dört veya dokuz tür HPV'ye karşı koruma sağlar.
HPV'nin çeşitli türleri cinsel temas yoluyla yayılır ve çoğu rahim ağzı kanseri vakası ile ilişkilidir. Gardasil 9, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmış bir HPV aşısıdır ve hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılabilir.
Bu aşı, kız çocukları veya kadınlar virüse maruz kalmadan önce verilirse çoğu rahim ağzı kanseri vakasını önleyebilir. Bu aşı ayrıca vajinal ve vulvar kanseri önleyebilir. Ayrıca aşı, kadın ve erkeklerde genital siğilleri, anal kanserleri ve ağız, boğaz, baş ve boyun kanserlerini önleyebilir.
Teorik olarak, erkek çocukların rahim ağzı kanseriyle ilişkili HPV (İnsan papilloma virüsü) türlerine karşı aşılanması , muhtemelen bulaşmayı azaltarak kızların virüsten korunmasına da yardımcı olabilir.
HPV aşısı ne zaman yapılır?
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), HPV aşısının 11 ila 12 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklara verilmesini önermektedir . En erken 9 yaşına kadar verilebilir.
Bir kişiye HPV (İnsan papilloma virüsü) bulaştığında aşı o kadar etkili olmayabilir. Ayrıca genç yaşlarda aşıya yanıt, ileri yaşlara göre daha iyidir.
CDC, her 11 ve 12 yaş arası en az altı ay arayla iki doz HPV aşısı önermektedir. 9 ve 10 yaşlarındaki genç ergenler ve 13 ve 14 yaşlarındaki gençler de iki dozlu programda aşı alabilirler. Araştırmalar, iki dozlu programın 15 yaşın altındaki çocuklar için etkili olduğunu göstermiştir.
15 ila 26 yaşları arasında aşı serisine daha sonra başlayan gençler ve genç yetişkinler, üç doz aşı almalıdır.