ağır metaller haberleri sayfasında ağır metaller hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 759 ağır metaller haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İZMİR’de çok tüketilen kabuklu deniz mahsullerindeki gizli tehlikeye karşı Beslenme Uzmanı Deniz Zünbülcan, uyarılarda bulundu. Zünbülcan, “Kabuklu deniz mahsullerini tüketirken dikkatli olmalıyız. Başta midye olmak üzere kabuklu deniz canlıları, kadmiyum, arsenik gibi ağır metaller içeriyor. Aşırı tüketimde kansere neden olabiliyor”.
#Beslenme Uzmanı Deniz ZünbülcanBursa'da Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Bürosu tarafından İl Halk Sağlığı Laboratuarları’na yaptırılan analizlerde, içme suyunda alüminyum değerlerinin üst sınırlarda olduğu ortaya çıktı. Barajlardaki ham suda alüminyum seviyesinin düşük olmasına rağmen, şebekeye verilen kuyu sularının tahlil değerlerini yükselttiği tahmin ediliyor.
#BursaSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuEmbriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenGeorge Washington Üniversitesi ve sağlıklı gıdaları ve takviyeleri test eden ve değerlendiren ConsumerLab adlı şirketteki araştırmacılar tarafından yürütülen sekiz yıllık bir çalışma, bazı bitter çikolataların ve kakao ürünlerinin, ağır metaller üzerindeki sıkı düzenlemelerinin üzerinde miktarda kurşun ve kadmiyum içerdiğini buldu.
#ÇikolataBugüne kadar yapılan çalışmalar bitter çikolatanın ölçülü tüketildiğinde faydalı olduğunu, içinde bulunan flavonoidlerin kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini azaltabileceğini gösteriyor. Daha sağlıklı diye tükettiğimiz bitter çikolatalar ile ilgili yapılan yeni bir araştırma ise test edilen ürünlerde ağır metal olduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar bu durumun tüketicilerin farkında olması gereken bir konu olduğuna dikkat çekiyorlar. Peki, ağır metaller çikolataya nasıl ulaşıyor? Tüketimi nelere neden olabilir? Bu konuda endişelenmeli miyiz? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#ÇikolataRize İdare Mahkemesi Artvin Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “1 ay içinde faaliyetin durdurularak, alanın eski haline getirilmesi ve kamu idaresine teslim edilmesi gerekir” dedi.
#ArtvinEğirdir Gölü'nde son günlerde hem kötü kokuya hem de gölün oksijensiz kalmasına yol açan kirlilik ve su yosunlarının yüzeyi kaplamasıyla salyangoz, tatlı su midyesi gibi binlerce kabuklu su canlısı ölüsü kıyıya vurdu.
#Eğirdir GölüTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkÜlkemizdeki kadınlar genellikle ped tercih etmelerine rağmen tampon kullanımı da son dönemlerde oldukça yaygınlaşmaya başladı. Tamponların kullanımıyla ilgili yapılan son araştırma, bu ürünlerin içerisinde zararlı metaller bulunduğunu ortaya koydu. Peki bu ürünler kadın sağlığını nasıl etkiliyor?Araştırma bulguları için uzmanlar ne diyor?
#Kadın SağlığıBilim insanları dövme ile ilgili şaşırtıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. 10 yıl boyunca lenfoma teşhisi konan 1398 kişi incelendi. Dövmesi olanlarda olmayanlara kıyasla lenfoma riskinin yüzde 21 arttığını tespit edildi.
#Dövme LenfomaHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaHepimiz uzun ve sağlıklı yaşamanın derdindeyiz. Bunun için beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor, egzersizi hayatımıza katıyor ve gıda takviyeleri kullanıyoruz. En büyük isteğimiz yaş alırken hep eskisi gibi hatta daha sağlıklı olabilmek. Her geçen yıl takviye kullanımı çılgınca artıyor, bazen kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ve kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Gıda TakviyesiSarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#Sarımsak“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikBalık yağı kilo aldırmamakla birlikte, kilo kaybına yardımcı olabilen sağlıklı bir takviye olarak bilinir. Balık yağı, omega-3 yağ asitleri EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosahekzaenoik asit) içerir. Bu yağ asitleri vücut için önemli besin maddeleridir ve bir dizi sağlık faydası sağlar. İşte, balık yağı hakkında merak edilen detaylar
#Balık YağıAntalya'da evindeki 650 yıllık sarnıçta biriken yağmur suyunu içerek büyüyen 80 yaşındaki Emine Gülay Çakın, yaşlı bakım merkezinde de yağmur suyundan kopamıyor. Çocuklarının zaman zaman getirdiği sarnıçtaki suyu överek anlatan Çakın, "O suya alışkınım. Çok farklı tadı var. Tarif edilemeyecek kadar güzel. Çayı güzel, kahvesi köpüklü olur" dedi.
#Emine Gülay ÇakınAntalya'da evindeki 650 yıllık sarnıçta biriken yağmur suyunu içerek büyüyen 80 yaşındaki Emine Gülay Çakın, yaşlı bakım merkezinde de yağmur suyundan kopamıyor. Çocuklarının zaman zaman getirdiği sarnıçtaki suyu överek anlatan Çakın, "O suya alışkınım. Çok farklı tadı var. Tarif edilemeyecek kadar güzel. Çayı güzel, kahvesi köpüklü olur" dedi.
#Yağmur SuyuGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle balıkların avlanma şekilleri ve tüketim yöntemleri çok merak ediliyor. Panga Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Asya Kedi balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hepimiz bayılıyoruz, yememek için kendimizi zor tutuyoruz. Ama ‘Bir ısırık alıp bırakacağım’ dedikten sonra kendimizi kaybediyoruz ve sonrası pişmanlık... Çikolata, çok lezzetli bir atıştırmalık ama içerisinde yağ ve şeker olduğu için sağlıksız olduğu düşünülüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilemiyor. Özellikle kilo problemi olan kişilerin rüyalarını süsleyen çikolata, acaba sağlıklı bir gıda olabilir mi? Uzmanlar doğru çikolata türünü seçtiğiniz sürece bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.
#ÇikolataÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından başlattığı çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor. Maden kazasının hemen sonrasında Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın ve genel müdürlerin koordinesindeki 8 teknik ekip, sahada ilk andan itibaren başlattığı çalışmalarını büyük bir titizlik içerisinde sürdürüyor. Ekiplerin her gün 9 ayrı noktadan aldığı numuneler 3 ayrı laboratuvarda analize gönderiliyor. Yapılan analizlerde bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı.
#ErzincanDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık