Gambiya, Senegal, Sudan ve Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler çay hasadı için bu yıl da Rize'ye geldi. Rize'ye gelen Senegalli Abdülhamit Baa (23) futbolcu olmak için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Maalesef futbol kulübü bulamadım. 3 sezondur geliyorum, çay topluyorum" dedi.
#RizeGambiya, Senegal, Sudan ve Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler çay hasadı için bu yıl da Rize'ye geldi. Rize'ye gelen Senegalli Abdülhamit Baa (23) futbolcu olmak için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Maalesef futbol kulübü bulamadım. 3 sezondur geliyorum, çay topluyorum" dedi.
#RizeGündemin en sert konularını, kişilerini işledi hep eserlerinde. Sanat dünyasında var olan düzeni değiştirmekti hep amacı, çoğu kez de bunu başardı. Türkiye’de çok az solo sergisini gördüğümüz sanatçı Halil Altındere, yarı retrospektif denebilecek ilk kapsamlı sergisini, Madrid’deki Arco Fuarı paralelinde, CA2M Müzesi’nde açtı. Altındere’yle bu duruşunu ve hayatını konuştuk.
ABD Başkanı seçilen Barack Obama’nın akrabaları çoğalıyor. The Times gazetesinin "Obama’nın kayıp aşireti" diye sunduğu, İsrail’in Celile bölgesinde yaşayan 8 bin Bedevi, Obama ile akraba olduğunu öne sürüyor. Aşiret reisi Şeyh Abdullah "Obama’nın Kenyalı babaannesi bizim sülaleden. Elimizde delil var" diyor.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Paris banliyölerini savaş alanına çevirenler mülteciler değil, üçüncü kuşak Fransız vatandaşlarıydı. Peki Fransa, geçen on yıllara rağmen Afrika kökenlilerin entegrasyonunda neden başarısız oldu? Avrupa’da en çok göç alan Almanya için koşullar neden farklı?
#Euro‘Kalabalıkta Yüzler’, ‘Dişlerimin Hikâyesi’, ‘Kayıp Çocuk Arşivi’yle tanınan Meksikalı yazar Valeria Luiselli, ‘Bana Sonunu Söyle’de göç sorununa, özellikle de çocuk göçmenlerin dramına eğiliyor. ABD’ye ayak basan göçmenlere yöneltilen 40 sorudan hareketle bir göçmen olarak kendisinin duygularını göçmen çocukların travmalarıyla birleştirmiş. Gerçek hikâyelerin üzerinde yükselen yalın ve güçlü bir anlatı.
#Bana Sonunu SöyleKenya’nın ve Afrika edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarları arasında gösterilen Ngügi wa Thiong’o, ‘Kargalar Büyücüsü’nde hayali bir Afrika ülkesinin trajikomik hallerini anlatıyor. Aslında emperyalist sömürünün ve uluslararası siyasetin çarklarında ezilen azgelişmiş ülkelerin evrensel bir temsili olan roman, uzun ama çok akıcı bir başyapıt.
#Ngügi Wa ThiongDanimarka’dan Güney Afrika’ya hamburgere kafa tutuyor ama büyük zincirlerin aksine küçük işletmeler sistemiyle yayılıyor. Birçok Avrupa kentinde sayıları binlere ulaştı. Sempozyumlar düzenleniyor, tezlere konu oluyor. Yurtdışındaki macerasına kaldırım kenarlarında başlayan Türk döneri ikinci vatanı Almanya’da ‘yeni nesil dönerci’lerle sınıf atlıyor; dünyanın önemli otellerinin mönülerine giriyor. Üstelik artık kuvvetli bir siyasi sembol. Nasıl mı?
#Döner- Bahar, mevsimlik tarım işçileri için ekmek uğruna çile dolu bir göç sürecinin başlangıcı demek...Önümüzdeki dört ay onlar için meyvenin, sebzenin hasat zamanına göre şehirden şehre savrularak geçecek. - Kamyon kasalarında dram dolu yolculuklar bekliyor onları. Sonrası ise suyun, gıdanın, sağlığın olmadığı işçi kampları, emek sömürüsü, okuldan alınan çocuklar...
#Gazetehaberleri“Bizim askerimiz Suriye’de savaşırken onlar nargile içiyor... Ucuza çalışıp Türkleri işsiz bırakıyorlar... Nitelikli olanları Avrupa’yı, eğitimsizler Türkiye’yi seçiyor... Bu kadar fakirlerse neden çok çocuk yapıyorlar...” TÜBİTAK ile birlikte ‘1003 Entegrasyon Projesi’nin startını veren Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem Köşer Akçapar’a göre bu düşüncelerin çoğu Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili yanlış bir algıdan besleniyor ve suç oranları sanıldığının aksine çok düşük: “Büyük kısmı burada yaşamaya devam edecek. 5-9 yaş arası 478 bin çocuk var. Bunların bir kısmı burada doğdu, bir kısmı çok küçükken geldi. Suriye ile ilgili hiçbir hatıraları yok. Bir an önce entegrasyon şart.”
#Şebnem Köşer AkçaparBirinci jenerasyon yaşadı, ikinci jenerasyon reddetti, üçüncü kuşak araştırıyor... Onlar, Osmanlı İmparatorluğu’nda doğdukları topraklardan getirilip köleleştirilen Afrikalıların torunları. Artık seslerini yükseltiyor, “Osmanlı’da kölelik olduğu kabul edilsin” diyerek yüzleşme istiyorlar.
#AfrotürklerGüney Afrika’da iki doğal park arasına bir gün şehir koyup, Durban’daki Oyster Box adlı otelde konaklıyorum. Şehrin böylesine can kurban. Hava hafif rüzgarlı; odanın balkonunda otururken Hint Okyanusu’nun kayalıkları ve uMhlanga deniz fenerini tokatlayışını izliyorum.
Siz de seyahat yazarı olabilirsiniz. Bir sonraki yolculuğunuzda deneyin. Gittiğimiz yerlere başkasının gözünden bakmaya, turist broşürlerinden okumaya, rehberlerin dilinden dinlemeye alışkınız. Önerim gittiğimiz yerleri kendi gözlemlerimizle tanımak. Sizi bir tür ‘yavaş turizme’ davet ediyorum.
#Seyahat