Dün kaçak işçiydi bugün frank milyoneri

Güncelleme Tarihi:

Dün kaçak işçiydi bugün frank milyoneri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fransa'da bir grup kaçak Afrikalı oturma ve çalışma izni alabilmek için bir kiliseyi işgal etmiş, açlık grevi yapmış ve polisten dayak yemişlerdi. Kaçakların sözcüsü Ababacar Diop, İnternet sayesinde edindiği 720 milyarlık serveti, kendisi gibi Afrikalı göçmenlere harcayacak.

1996 yılında oturma ve çalışma izni alabilmek için Paris'te bir kiliseyi işgal ederek açlık grevi yapan, polis tarafından dövülerek sokağa atılan ve tutuklanan Afrikalı kaçak işçilerin sözcüsü, sahibi olduğu İnternet- kafenin isim anlaşması sayesinde dolar milyoneri oldu. Senegalli Ababacar Diop, 8 milyon Franklık (720 milyar lira) servetini kendisi gibi Afrikalı göçmenlere ve kaçak işçilere harcamayı düşünüyor.

YÜRÜ YA KULUM

1996 yılında Paris'teki Saint-Bernard Kilisesi'ni işgal eden kaçak işçilerin sözcülüğünü yapan Diop, çalışma iznini alır almaz, iki Fransızla birlikte, kaderini değiştiren kilisenin yanında bir İnternet-kafe açmıştı. Kafenin adını (karşılıklı, yüz yüze anlamına gelen) Vis-a-vis koymuştu.

Fransa'nın en büyük şirketlerinden olan Vivendi Grubu, açtığı ve dev reklam kampanyalarıyla tanıttığı İnternet portalının ‘Vizzavi’ adının Diop'un ‘Vis-a-vis’sine benzediğini yıllar sonra fark etti. Vivendi, kendisine ‘isim hakkına tecavüz’ davası açmasın diye, minik İnternet-kafenin üç ortağına bir centilmenlik anlaşması ve 24 milyon Frank yani 2.16 trilyon lira para önerdi.

Ve dünün ‘çulsuz’ kaçak işçisi Ababacar Diop (31) payına düşen 1/3 payla 720 milyar liralık bir servetin sahibi oluverdi.

25 DAİRE SATIN ALACAK

Şimdi, Diop'un bir zamanlar kaderini paylaştığı kaçak işçiler ve göçmenler için çok cömert projeleri var.

Paris'te (banka kredisi de alarak) 25 apartman dairesi satın alarak ev bulamayan, fakir yabancı işçi ailelerini ağırlayacak. (‘1996’da Fransız polisi beyazlarla siyahları ayırmıştı, ben öyle ırk ayrımı yapmayacağım')

Paris'te, kendi işini kurmak isteyen yabancı işçiler ve işsizlere yardım edecek bir büro açacak. Bedava hukuk ve muhasebe desteği verecek.

Ağustos ayında Senegal'in başkenti Dakar'dan Paris ‘Dostluk Çarteri’ kaldıracak. Fakir vatandaşları ‘Paris’in neye benzediğini görebilsin diye...'

Arkadaşlarıyla ortak olduğu İnternet-kafe de çalışmaya devam edecek; Afrikalı işçiler İnternet yoluyla Dakar'daki, Bamako'daki yakınlarıyla sanal sohbet edebilsin diye.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!