afet eğitimi haberleri sayfasında afet eğitimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1361 afet eğitimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye deprem, sel, kuraklık gibi pek çok doğal afetin sıklıkla yaşandığı bir ülke. Uzmanlar, 17 Ağustos Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri gibi büyük felaketlerin doğal afetler konusundaki farkındalığı artırdığını ancak eğitim alanında bu konuda atılan adımların yeterli olmadığını söylüyor.
#DepremZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarSon yüzyılda yaşadığımız afetler ve sonrasında çıkarılmaya çalışılan dersler bugün tekrar gündemimize geldi. Asırlar boyunca toplumlar afetler ile mücadele ederken neden zarar görebilirliğimiz edindiğimiz tecrübeler ile azalmıyor? Neden her defasında yaşanılan olayın şiddeti konuşuluyor? Ya da bizler yönetilebilecek acil durumları yönetemediğimizde olayın şiddetini ve büyüklüğünü konuşarak sorumluluklarımızdan kurtulmaya mı çalışıyoruz? Oysa ki benzer durumlarda daha az zarar gören toplumlar ve yönetim şekilleri örnekleri varken. Sorunun derinliklerine inince karşımıza çıkan en önemli bulgu eğitim. Yani içselleşmemiş, eyleme ve davranışa dönüşmemiş eğitim.
#Konuk Yazar17 Ağustos 1999 depremi üzerinden tam 23 yıl geçmiş, geçen yıllarda Elazığ, Van İzmir, Malatya depremlerini de yaşamış bir toplum olmamıza rağmen ve yine de deprem afetinin yıkıcı etkilerini unutmaya başlamışken ne yazık ki ülke gündemi tekrar deprem ve afet yönetimi kavramlarını tartışır oldu.
#Konuk YazarTürkiye deprem, sel, kuraklık gibi pek çok doğal afetin sıklıkla yaşandığı bir ülke. Uzmanlar, 17 Ağustos Gölcük ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri gibi büyük felaketlerin doğal afetler konusundaki farkındalığı artırdığını ancak eğitim alanında bu konuda atılan adımların yeterli olmadığını söylüyor.
#DepremTürkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, ünlü biliminsanlarının da katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz” dedi.
#Türkiye Ulusal Risk Kalkanıİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiÜlkemizi derinden sarsan felaketin açtığı fiziksel yaraları sarmak için tek yürek olmuş çalışıyoruz ancak bu büyük yıkımın depremzedeler üzerindeki psikolojik etkilerinin de bir an önce ele alınması gerekiyor. Bölgede çalışan gönüllü ve görevli uzmanlar, pek çok duyguyla baş etmek zorunda olan depremzedelerin ruhsal yaralarını sarmaya, yaşadıkları travmanın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz, sevdiklerimize nasıl yardımcı olabiliriz? İşte 10 soruda psikolojik ilk yardım rehberi…
#Depremİnsan kimi zaman, hakikatin acı suretiyle yüzleşmek istemediğinden yaşadığı anların bir rüya olmasını ister. Psikolojik olarak bir kaçış mekanizmasıdır aslında bu. Asla inanmak istemediğimiz bir hakikati kabul etmeye karşı gösterdiğimiz direnç. Nihayetinde tüm kaçış yolları tükenir ve hakikate teslim oluruz. İnkarın yerini kabul ve uyum almaya başlar. İşte tamda böyle zamanlardan geçiyoruz. Yaşadıklarımızın bir rüya veya yanılsama olmasını istiyoruz lakin hüzün ve hakikat bir tokat gibi çarpıyor suratımıza.
#Konuk YazarHayatımızın en uzun 45 saniyesini yaşadık, 17 Ağustos 99’da. Şimdi 10 ilde yaşananları aynı travmayla izliyorum. Afet eğitimi aldım ama demir parmaklıklı pencereleri ve tek çıkış kapısı olan evimizden tahliye için fazla seçeneğimiz yok...
#DepremAnkara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğu protokol kapsamında kent genelindeki 25 okulda ‘Afet Farkındalık ve İlk Yardım Eğitimleri’ düzenledi. Düzenlenen eğitimlerin sonuncusu Sincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi.
#Ankara Büyükşehir Belediyesi17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#DepremSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli Günler1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Türkiye’deki tüm resmi ve özel okullarda eş zamanlı “Deprem Tahliye Tatbikatı” yapıldı. Tatbikat okullarda saat 11:30’da sirenlerin çalmasıyla başladı. Tüm öğrencilerin katıldığı gerçeği aratmayan tatbikat AFAD, Türk Kızılay, UMKE, Mag Ame ve Türkiye İzcileri ekipleri koordinasyonunda gerçekleşti.
#Deprem Haftasıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu "‘Metruk binaların yıkılması için çaba sarf ediyoruz. Ama şöyle bir sorunumuz var. Bazı metruk binaların veraset davası gibi süreçleri olduğu için yıkılamadığını’ söylemişti. Ben de orada dedim ki; ‘Mülkiyet davası, veraset davası ayrı bir şey. Elbette o devam eder. Ama 2019’da çıkan bir kanun var. Diyor ki, ‘Eğer böyle bir metruk bina görürseniz, asayişe, huzura, kamu düzenine, güvene yönelik bir asayiş eksikliği görüyorsanız, şu adımlarla birlikte bunu yıkabilme kabiliyetine sahipsiniz.’ Bu hukuken ayrı bir işlem. 'Burası yıkılmaz' diye bir mahkeme kararı varsa tabii ayrı bir durum. Bu lafı öyle takla attırdılar, böyle takla attırdılar. Biz ne yapıyorsak, kanunun verdiği yetkiyle yapıyoruz" dedi. Bakan Soylu, muhtarlık mesleği ile ilgili olarak da "Çatlasınlar patlasınlar muhtarlık mesleği devam edecek" ifadelerini kullandı.
#Süleyman SoyluDeprem, insanlık tarihi boyunca mütemadiyen yaşanan ve en fazla ölüme yol açan doğal afet olayıdır. Ülke olarak depremler yüzünden çok büyük acılar yaşadık ve yüzbinlerce insanımızı kaybettik. Geçen haftalarda yaşanan Düzce depremi ve sonrasında Erzurum depremi hepimizi endişelendirdi ve acaba beklenen depremler yaklaşıyor mu? Diye düşündük. Depremin ne zaman olacağını tahmin etmek henüz mümkün değil ama depremin yıkıcı etkilerini ve olası can kayıplarını azaltmak hala mümkün. Kaygı içerisinde beklemek yerine harekete geçmek daha makul ve mantıklı bir seçenek olarak önümüzde duruyor. Durumun ne kadar ciddi olduğunu görmek için araştırmalara birlikte göz atalım.
#Doç. Dr. Özkan Sapsağlam Kimdir?İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin 22. yılı dolayısıyla Anıtpark Meydanı'nda düzenlenen anma töreninde açıklamalarda bulundu. Soylu, "Şu ana kadar 42 milyon vatandaşa temel afet eğitimi verdiklerini belirterek, "Hedefimiz yıl sonu itibarıyla 51 milyondu. İnşallah onu yakalayacağız. 81 vilayetimizde afet risk azaltma planları yaptık." dedi.
#Süleyman Soyluİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kızılcahamam'da 'AFAD İl Müdürleri Eğitim ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu. "Bangladeş’ten Yemen’e kadar dünyanın birçok yerine elimizi uzattık, oralara destek olduk, insanlığa sahip çıktık" diyen Bakan Soylu, "Birileri gibi, Angelina Jolie fotoğrafı üzerinden sadece 'mış gibi yapıyor' olmadık. Dünyanın birçok mazlum ve mağdur bölgesine, her yere uzanan güçlü bir Türkiye fotoğrafını, güçlü bir Türkiye anlayışını ortaya koydunuz" diye konuştu.
#İçişleri BakanıBüyük kayıplara neden olan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 22’nci yıl dönümünde açıklamalar yapan Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü ve inşaat mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, “1999 depreminden sonra, 30 yıl içinde büyük bir deprem bekliyoruz deniyordu, üzerinden 22 yıl geçti. Yani İstanbul depreminde son çeyreğe girdik. 8 yıl içinde büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 64’tür. Ama hala yapılarımız sağlam değil. İstanbul’un yapı stoku S.O.S. veriyor, çürük” dedi. Altan, “ Altan, “Büyükçekmece’den başlayarak özellikle Avcılar, Küçükçekmece depremden en çok etkilenecek ilçelerdir. Sonra Kadıköy, Üsküdar, Kartal ve Pendik’e kadar giden güzergahta eski yapı stoku var. " ifadelerini kullandı.
#17 Ağustos 1999 Depremi