Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türk Kızılay işbirliğinde, afetlerin neden olabileceği zararların önlenmesi veya en aza indirilmesi amacıyla pansiyonlu okullardaki öğrenci ve öğretmenlere, afet ve ilk yardım eğitimleri verilmeye başlandı. Bu kapsamda ilk yardım, kan bağışı gibi konularda eğitim verilmesi amacıyla bu yıl ocakta MEB ile Türk Kızılay arasında işbirliği protokolü imzalandı. Ardından pilot uygulamaya Ankara'daki pansiyonlu okullarda görev yapan belletmen ve öğrencilerden başlandı.
EĞİTİMLER UNICEF FİNANSMANINDA YÜRÜTÜLÜYOR
MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Yusuf Büyük, afetlere karşı önlem alma ve zarar azaltma kültürünü toplum içinde geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Afetlerden korunma bilincinin oluşturulmasında eğitimlerin önemli olduğunu belirten Büyük, şöyle konuştu:
"Öğretmen ve öğrencilerin afet sırasında ve sonrasında yapmaları gerekenlere dair bilgilendirilmeleri, ilk yardım eğitimi almaları çok önemli. Eğitimlerimize katılan öğretmenlerimize uluslararası geçerliliği olan ilk yardım sertifikası vereceğiz. Afet bilinci ve afetlere hazırlık, bireylerin güvenli yaşam kültürünün bir parçası olmalı. Güvenli yaşam kültürü, her türlü tehlikenin getireceği zararlardan korunarak bilgili ve hazırlıklı olarak yaşamaya çalışmaktır. 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi sonrasında yaşananların ardından afete yönelik yaklaşımlar yeniden ele alındı. Afetler oluşmadan önce önlem alma faaliyetlerini içeren 'risk azaltma' ve 'hazırlıklı olma' çalışmaları hız kazandı. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ve devamında yapılacak akran eğitimiyle okullarımızda oluşturulacak bilince katkı sağlamak amacıyla yola çıktık. Eğitimleri ülke genelindeki tüm pansiyonlu okulların öğretmen ve öğrencilerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Eğitimlerimizi UNICEF finansmanında yürütüyoruz. Ankara'da bulunan 10 pansiyonlu okulumuzdan 20 belletmen ile 40 öğrencimize yönelik dört günlük pilot uygulamayı hafta başında başlattık. Pansiyonlu okullarımızda görev yapan yönetici, öğretmen ve bu okullarımızda barınan öğrencilerimizin afete hazırlıklı olmaları ve olası afet durumunda doğru davranışları sergilemeleri amacıyla eğitimler başlattık. Bu eğitimleri ilerleyen süreçte ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz."
ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER DE EĞİTİLECEK
Öte yandan MEB ile Türk Kızılay arasında Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) ile Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezleri’ndeki (ARGEM) eğitimin niteliğinin ve öğretmen ile öğrencilerin afet zararlarından korunma yöntemleri konusunda farkındalığının arttırılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Türk Kızılay Genel Müdürlüğünde düzenlenen törende protokolü, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan imzaladı.
Bilgili, BİLSEM'lerde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde özel yetenekli 63 bin öğrenci bulunduğunu belirterek, "Özel yetenekli öğrencilerimizi Türk Kızılayı’nın yaptığı bütün işlerle ilişkilendirmek istiyoruz. Öğrencilerimizin, Türk Kızılayı’nın eğitimlerine, ulusal ve uluslararası yardım etkinliklerine katılmalarını istiyoruz. Protokol kapsamında öğrencilere yönelik birçok etkinlik yapılacak. Özel yetenekli çocuklarımızın Kızılay bilinciyle yetişmesini ve bu duyarlılıklarının hayatları boyunca devam etmesini hedefliyoruz. Türk Kızılay ile planladığımız etkinlikleri belirli bir süreçte gerçekleştireceğiz" dedi.
Altan da "İhtiyaç ve imkânı bir araya getirerek ülkemizin geleceğine güzel işler bırakacak çalışmalar yapılacak. Gençlerimiz, çocuklarımız bu protokolle, ülkelerine güzel bir hizmet bırakacak" diye konuştu.
BİLSEM VE ARGEM'LERE DONANIM DESTEĞİ
Protokol kapsamında, BİLSEM ve ARGEM'lerdeki eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, donanım ihtiyaçlarının karşılanması ve bu merkezlerde sunulan eğitimin niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Türk Kızılay tarafından düzenlenen etkinlik, seminer, söyleşi gibi programlara, BİLSEM ve ARGEM öğrencilerinin katılımı teşvik edilecek. Ayrıca öğretmenlere ve öğrencilere yönelik, güvenli bir yaşam ve afet zararlarından korunma yöntemleri konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla Türk Kızılay bünyesinde görev yapan uzmanlar tarafından bilim söyleşileri düzenlenecek.