Kalabalıklardan, trafik kaosundan çok hoşlandığımı söyleyemem ama “Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Festivali” söz konusu olduğunda akan sular duruyor. Kentin o coşkusu, farklı özelliklere sahip, farklı kültürlerden gelen milyonlarca insanın bir aradalığı portakal çiçeğinin kokusu gibi insanı sarıp sarmalıyor. Bu yıl festival tarihi biraz ötelendiği için portakal çiçeği pek fazla yoktu ama onun yerini adeta terapi etkisi yapan dolunayda Seyhan Nehri panoraması aldı...
#Müge AkgünAdana’ya özgü bir tarif olan Adana kebabı, Türk mutfağında en sevilen kebap çeşitlerinin başında gelir. Adana kebabı MasterChef programıyla birlikte yeniden gündeme gelmişken, sizlere Adana kebabı hangi etten yapılır, dağılmaması için ne yapmalı gibi Adana kebabı hazırlanışı ile ilgili püf noktalardan bahsetmek istedik. İşte Adana kebabı ile ilgili merak edilenler…
#Adana Kebabı MasterchefYeni yazı dizimizde sizleri alıp Ankara’nın cadde ve sokaklarında bir gezintiye çıkarıyoruz... Gezinti esnasında sizin ve sevdiklerinizin “Hatırası Var” dediğiniz, güzelliklerle süslenmiş yer ve mekânlarla yeniden hemhal olup birlikte geçirdiğiniz hoş anılarınızı canlandırmak ve geçmişle bir nevi hasret gidermek... Dertleşmek belki de... Hazırsanız başlayalım...
#Hatırası VarLüle kebabı, kıymadan hazırlanan bir kebap türü. Uzunlamasına şişe takılıp mangalda yapılır. Çeşitli kaynaklara göre Lüle ve Adana kebabı aynı yiyecektir. Dış görünüşü olarak silah lülesine benzediğinden dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Peki, Azerbaycan lüle kebap nasıl yapılır? MasterChef lüle kebabı tarifi ve malzemeleri...
#Lüle KebabıBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıGaziantep'in sevilen kebap türlerinden simit kebabı tarifi detayları merak ediliyor. MasterChef simit kebabı nasıl yapılır izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Bu lezzetin içindeki sarımsağa borçlu olan simit kebabı, evde kolayca hazırlanıp fırında pişirilebilir. Peki, MasterChef simit kebabı nasıl yapılır? İşte, evde kolay simit kebabı tarifi ve malzemeleri...
#Simit Kebabıİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakPortakal Çiçeği Karnavalı bahanesiyle bir kez daha Adana’ya uzanalım ve kendimizi önce şehrin eski merkezine, Tarihi Kazancılar Çarşısı’na doğru atalım. Bu kebap kokulu, dumanlı sokaklarda tüm canlılığıyla asıl Adana’yı keşfedeceksiniz. Ancak kentin lezzetleri kebapla sınırlı değil.
#Portakal Çiçeği KarnavalıGayrettepe’deki Akl-ı Selim Ocakbaşı’na kebap için gitmiştim, mezeler konusunda fazla beklentim yoktu. Yanılmışım çünkü kaliteli malzemeyle yapılmış taze mezeleri az ama özdü. Pek çok mekân gibi gideceğimden habersizlerdi. Özellikle belirtiyorum çünkü bana özel meze veya kebap hazırlanmasına imkân yok.
#AdanaSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeAdana mutfağında, Orta Asya göçüyle bölgeye yerleşen Nogayların getirdiği çok farklı bir içecek vardır: Nogay çayı. Süt, çay, tuz ve karabiberin çorba gibi pişirilmesiyle hazırlanan ve genellikle kahvaltılarda tüketilen bu içecek, hiç bilmeyip ilk kez deneyenleri epey şaşırtıyor.
#Adanaİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıAdana Kebabı Adana mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik ise, Adana'ya özgü, ‘zırh’ adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça et ile olmasıdır. Gelinim Mutfakta’ da gelinlerden istenen Adana kebabı ile yeniden gündeme gelen bu eşsiz lezzetin yapılışı malzemeleri haberimizde…
#Adana KebabıSalgın döneminde bir furya haline gelen ‘evde ekmek yapımı’ mutfağa ilgi duymayanların dahi elini hamura bulaştırdı. Biz de gelecek cuma kutlanacak 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle şeflere ve ünlü yazarlara özel ekmek tariflerini sorduk. Evinizin mis gibi ekmek kokması için malzemeleri alın, mutfağınızı hazırlayın...
#GazetehaberleriDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriNormalleşme adımlarıyla beraber sosyalleşmek için açık alandaki aktiviteler daha çok tercih edilir oldu. Bunlardan belki de en önemlisi yazın vazgeçilmezi mangal. Bu keyfinize keyif katacak lezzetleri ünlü şeflere sorduk: Püf noktaları neler? Şu sıra hangi malzemeler revaçta? Kendi bahçemiz yoksa nerelere gidebiliriz? Başkalarını rahatsız etmemek için nelere özen göstermeliyiz?
#GazehaberleriYemek eleştirmeni Vedat Milor’un yer aldığı ‘Rehber’ adlı kısa metraj belgesel bu akşam YouTube’da yayımlanacak. ‘Giderek yozlaşan gastronomi dünyasında sayıları azalan lezzet ustalarına bir saygı duruşu niteliğinde’ diye özetlediği belgesel vesilesiyle konuştuğumuz Milor: “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile babalarının yaptığı meslekle gurur duymuyor. Adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar.”
#GazetehaberleriAdana Kebabı’nı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, Adana'ya özgü, ‘zırh’ adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça ettir. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılmalıdır. Peki, Adana kebabı nasıl yapılır? Evde adana kebabı tarifi…
#Adana Kebabı Nasıl YapılırSamatya Develi, en güzel çocukluk ve gençlik anılarımın depreştiği yerlerden. Ayrıca eşime de Türkiye’yi sevdiren bir lokanta. Belki bu yüzden nesnel analiz kolay değil. Ama referans noktası olabilecek çiğköftesi, iyi ve çok iyi diye özetleyebileceğim ara sıcakları ve kebaplarıyla bence ilgiyi hak ediyor.
#Vedat MilorYemeklerini ve kültürünü devam ettirme arzusu bir mutfak için en değerli adımdır. Sadece lezzet değil yemeğin etrafında dönen yaşam ve içindeki anılar da geleceğe taşınıp değer yaratır. Misafirlerine etnik ve yerel lezzetler sunan restoranlar da bu açıdan en önemli oyunculardır.
#İncili Gastronomi RehberiBu yıl yedi Türk restoranı uluslararası listelere girmeyi başardı. Nicole, Beyti, Alancha, Asmalı Cavit, Neolokal, Balat Sahil Lokantası ve Mikla... Ben bu yedi lokantanın da 2018’de aynı başarıyı, hatta daha fazlasını gösterip bu listelerde daha da önlere çıkacağını, hatta bir-iki Türk lokantasının daha bu listelere gireceğini öngörüyorum.
#Nicole