Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANYurt dışında en çok şubesi bulunan Türk restoran zinciri Bursa Kebap Evi, Avrupa ile başlayan global marka yolculuğuna Orta Doğu’daki gücünü artırarak devam ediyor. Türkiye’de 91, yurt dışında ise 12 şubesiyle hizmet veren marka, Orta Doğu’da büyüme hedefine yönelik güçlü bir adım attı. Suudi Arabistan’ın AVM ve perakende sektöründe lider şirketi “Abdullah Al Othaim Investment Company ile master franshise anlaşması imzalayan Bursa Kebap Evi, Suudi Arabistan’da 1 yılda 10 şube, 3 yıl içinde ise 30 şube ile toplamda 9 milyon dolarlık yatırım yaparak büyüme hedefinde....
#Sponsorlu İçerikAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaAlkolsüz steak house konseptiyle geçtiğimiz yıl İngiltere’de “En İyi Alkolsüz Steak House Restoran” ödülünü alan ve 6 ülkede hizmet veren Etçi Mehmet’in kurucularından Mehmet Dağ, Bahçelievler’den uluslararası arenaya ulaşan başarı hikayesini Hürriyet’e anlattı. “Bir Türk markası olarak pandemiye rağmen büyümeye ve ülkemizi yurt dışında gururla temsil etmeye devam ediyoruz” diyen Dağ, yıl başına kadar 2 ülkede daha hizmet vereceklerini söyledi: “2022 olmadan önce Fas Kazablanka’da ardından Katar’dayız...”
#Alkolsüz Steak Houseİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıBirbirinden güzel doğa harikaları ve eski tarihlerden beri birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış, tarihi yerleri gez gez bitmeyen Muş ve Bitlis’te 3 gün geçirdim. Birbirinden güzel yemeklerini tattım ve türkülerini öğrendim. Yolunuz düşerse bu iki şehre işte yapmanız gerekenler...
#MuşBir şehrin atardamarları, o güzelim ve yer yer gizli yerleri, işinin erbabı tarafından anlatılabilir ancak. Servet Kavasoğlu işte böylesi bir değerdi aynı zamanda. Ne yazık ki geçen mart aniden aramızdan ayrıldı gitti. İstanbul Life dergisi, bu ay okurlarına çok özel bir kitap armağan ediyor: Kavasoğlu’nun 2013-2017 arasında dergi için kaleme aldığı ‘Çarşı-Pazar İstanbul’ köşe yazılarını...
#Servet KavasoğluYoruldum demeye dilim varmıyor da, nerede sade bir yaşantı görsem oraya meylediyorum şu aralar. Sofistike lokantalarda mönüleri okumaya üşenip, bu konuda kendimi ehil arkadaşlara teslim ediyorum çoğu kez... Sadelik elimden tutmuş beni kendine çekiyor, hiç itiraz edesim de yok. Kıbrıs gezim tam da böylesi bir ruh haline göreydi; adeta ilacım oldu...
#KıbrısTahir Tekin Öztan, ilk Sahan’ı 1984 yılında Plaj Yolu’nda açmış. Zamanla halkalar çoğalmış. Acıbadem, Suadiye, Ataşehir Vega, Caddebostan, Kurtköy, Şirehan ve Yemişhan’daki Sahan’larla devam etmiş. Sahan’ı şimdi de Berlin’e taşıdı. Tahir Tekin Öztan’a, “Niye Berlin?” diye sordum...
#Ahmet KülahçıYeni otelleri, eğlence parkları, akvaryumuyla Antalya bu yaz 2 milyon tatilciyi ağırlamaya hazırlanıyor. Gece kulüpleri, oteller yaz temposuna girdi. Sadece Antalya’nın sahillerinde dalgalanan Mavi Bayrak sayısı 200’e ulaştı.Geçen yıl Arap Baharı’ndan kaçıp son anda Antalya kıyılarına gelen 300 bin Rus ve Alman turist fiyatların artmasına neden olmuştu. Bu yıl durum normale döndü.
Türkiye’nin Çin’den daha fazla yatırım çekebileceğini dile getiren Çin’in Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng, “Başta Çinli birçok eyalet olmak üzere yatırımcılar, Türkiye’ye yatırım ve sanayi parkı oluşturmak için heyetler gönderdi. Türkiye Çin’den daha çok yatırım çekmek için önemli fırsatlar yakaladı.
Asıl mesleği tıp doktorluğu olan Oğuz Erkara bir lokantaya gittiğinde sadece karın doyurup, hesap ödemekle yetinmeyenlerden. Yiyip içtikleri onun olsun, gördüklerini anlatmaya karar vermiş. Türkiye’nin en eski lokantalarından 100 tanesinin tarihçe ve hikayelerini araştırıp ‘100 Tarihi Lokanta’ adlı bir kitaba dökmüş. Sebep; Türk lokanta kültürüne duyduğu büyük merak