KURUTMA yöntemiyle içindeki sıvı maddelerden arındırılan dana ve tavuk etlerini, soya ve mısır nişastasıyla yoğurduktan sonra köfteye dönüştüren firmalar, 165 milyon TL’lik hazır çorba pazarını 200 milyon TL’ye çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Yöresel tatları poşete sokan firmalar, piyasaya yeni sürdükleri soğuk çorbalarla da kavurucu sıcaklarda satış rekoru kırmayı başardı.
Kahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş YemekleriRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın onuncu gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 22 Nisan Perşembe Ramazan 10. günü iftar menüsü...
#Ramazan 10. GünüÖyle bir şehir ki yemek yapmak da yemek de önemli bir sosyal etkinlik. Dost meclislerinin, aile ortamlarının, misafir ağırlamalarının birleştirici unsuru hep yemek... Mutfağa törensel bir yaklaşımın olduğu Şanlıurfa, haliyle sayısız hikâye barındırıyor. Yakın zamanda çıkacak olan ‘Tarih Yaratan Mutfak Öyküleri’ de işte bu köklü zenginliğe ışık tutuyor.
#SeyahatTürk aile yaşam şeklinin odak noktası olan mutfağın yerleşim düzenini, pişirme araç ve gereçlerini, sunum kaplarını, yiyecek saklama sistemini somut biçimde anlatan mutfak müzelerini çok önemsiyorum. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin öncülük yaptığı bu çalışmalara Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesi muhteşem bir müzeyle eşlik etti. Ben de müzeyi ziyaret ettim. Mutfak kültürü mirasımızı gelecek nesillere aktaran bu kıymetli çalışmalarda emeği geçen herkesi kutluyorum.
#Sahrap SoysalOkurumuz, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülten Dinç, şubatın ilk haftasında, kışın en soğuk günlerini yaşayan Kars’taydı. “Masallar ülkesine giden tren”le yaptığı 24 saatlik yolculuktan sonra ulaştığı şehirde gördüğü tarihi yapılar kadar halkın dostça yaklaşımından da etkilendiğini söylüyor.
Bu haftaki alışılmadık bir yolculuk. Buram buram maya kokan, geçmişten bugüne uzanan bir güzergâhtan geçeceğiz. Ramazanın vazgeçilmezi mis gibi ekşi maya kokan, altı kepek tozu ile kaplanmış pidelerdir. Yüzyıllardır bu pideleri Kastamonu’dan İstanbul’a özel olarak gelen ustalar pişirir. İnsan sırf bu pideler yüzünden ramazanın bitmesini hiç istemez.
Türkiye'nin en iyileri listesinde bu hafta esnaf lokantaları var. Gurmelerden ve yemek yazarlarından oluşan jüri üyelerimizin herbirine en beğendiği beş esnaf lokantasını sorduk. Böylece jüri Türkiye'nin en iyi esnaf lokantalarını yani, en iyi ondan oluşan A takımını ortaya çıkardı.