Her sene olduğu gibi Google geride bıraktığımız yılın en sık aratılan konularını açıkladı. 2023’te listeye birinci sıradan aşure girdi, onu sırasıyla cevizli güllaç, açai kâsesi, krem karamel, lalanga ve topik takip etti. Peki, bu yemek ve tatlılar nasıl yapılıyor? Mugi Gelato’nun kurucusu, ekmek ve pastacılık eğitmen şefi Gizem Akyıldız’dan öğrendik.
#GastronomiYiyecek-içecek hizmeti sunan yerlerin menülerini girişe koyması şart oldu. Özsüt’ten genç yetenekleri destekleyen proje... Doğanay’dan yılbaşına özel tasarım şişe... İnternette bu yılın en çok merak edip bakılan tarifleri... Yeme-içme dünyasından son gelişmeler ve haberler...
#Gizem DinçbaşGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeYaptığı haberlerle birçok kez Pulitzer kazanan, Amerika’nın siyasi analizleri ile de ünlü ve saygın gazetesi The New York Times Türkiye’deki seçim sonuçlarını yorumlamaktan sıkılmış olacak ki sofralarımızın sağlıklı ve görece ekonomik, geleneksel yemeği çılbırı manşete taşıdı.
#HollandaHarita mühendisliği okusa da hiçbir zaman mesleğini yapmaz. Kariyerine de üniversite yıllarında adım attığı yeme-içme sektöründe yön verir. Garsonluktan yöneticiliğe birçok alanda çalışır. Dilara Aslın, pandemiyle evlere kapanılan süreçte yoğun iş temposundan sıyrılıp sağlıklı beslenme üzerine araştırmalara yoğunlaşır. Bitkilerin şifasından yola çıkarak özel karışımlar hazırlar. Sağlıklı bulunan gıdaları sürekli büyük porsiyonlar halinde tüketmek ya da ilaçlara boğulmak yerine alternatif bir seçenek hedefiyle de ‘Urtica Wellbeing’ markasını kurar. Eski ve köklü beslenme biçimlerinden ilham alan Dilara Aslın’ın gündeminde ise yeni nesil baharatlarını hem daha fazla kitleye ulaştırmak hem de Avrupa’ya ihraç etmek var.
#1Bu hafta gastronominin kış turizmindeki yurtdışı örneklerini anlatmak istiyorum. Alpler’deki favori restoranım Chabichou çünkü Michelin yıldızlı olmasına rağmen daha eski usul bir servis veriyor. Amerika’nın Vail Colorado kasabasında 200’den fazla pist ve aynı sayıda restoran var. Japon kayak merkezlerinde o kadar iyi restoranlar var ki vakit kayaktan çok yemekle geçiyor.
#GastronomiLima’daki mütevazı sokak tezgâhlarından dünyanın en iyi 50 restoranı listesindeki Central ve Maido’nun menüsüne kadar her yerde, her türlü varyasyonu bulunabiliyor. Perulu Şef Diego Munoz iyi yapılmışını “Asit, tuz, umami ve acı, bir harmoni içinde dans ederken hiçbiri birbirinin ayağına basmaz” diyerek tarif ediyor. Peru mutfağındaki yeri tartışılmaz bu yemeği, yani ceviche’yi yakından tanıyalım...
#YAZARÇikolata, kilo vermeye çalışanları en çok zorlayan yiyeceklerden biridir. Ancak bitter çikolatayı diğerler çikolata türlerinden farklı kılan özellikleri sayesinde, çikolata ihtiyacınızı gönül rahatlığıyla giderebilirsiniz. İşte, bitter çikolatanın sağlığa faydaları.
#Bitter Çikolata FaydalarıBarselona özellikle yaz aylarında popülaritesi çılgınca artan bir turizm merkezi ve instagram meraklıları için cennet. #Barcelona etiketiyle arama yaptığınızda 50 milyon kadar sonuç çıkıyor karşınıza. Peki gittik ama sosyal medyada şehirden hangi fotoğrafları paylaşmalı? Mükemmel bir Barselona tatil fotoğrafı çekmek istiyorsanız okumaya devam edin!
#BarselonaSan Francisco, gizemi, ruhu ve rengi olan bir şehir. Gizemi martıların sesinde, ruhu enerjisinde, rengi ise büyülü köprülerinde gizli… İnsanı sık sık hayal âlemine sürükleyen San Francisco, Kalifornia’nın en farklı ve özellikli şehirlerinden. Özellikle gastronomi alanında sadece Amerika’nın değil birçok ülkenin bir hayli önünde desem abartmış olmam. Hemen hemen her ülkenin mutfak kültürünü yansıtan çok iyi restoranlar bulabiliyorsunuz. Hepsini yazmaya kalkınca da liste uzayıp gidecek. O yüzden gelin biz bu yazıda Amerika’da olduğunuzu iliklerinize kadar hissedeceğiniz San Francisco’daki en güzel kahvaltıcılara bir göz atalım.
#San FranciscoDiyet yaparak fazla kilolarından kurtulmak isteyenleri en çok zorlayan hiç kuşkusuz çikolatalar. Özellikle kadınların vazgeçilmezi çikolatanın tüketimi regl döneminde daha da artıyor. Kilo almadan nasıl çikolata tüketeceği merak eden vatandaşlar, 'Bitter çikolata kilo aldırır mı?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, bu sorunun yanıtı ve bitter çikolatanın faydaları...
#Bitter ÇikolataBesinlerin içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük alınan enerjinin ortalama %25-30’unun yağlardan karşılanmasını önermektedir. Akdeniz tipi beslenme tarzının faydaları artık tüm dünya tarafından kabul görmektedir. Bu bağlamda Akdeniz diyetinin vazgeçilmez unsuru olan zeytin ve zeytinyağı da ön plana çıkmaktadır.
#Zeytin Zayıflatır Mı Zeytinin FaydalarıKolajen olmadan olmaz mı? Olmaz! Olmaz çünkü kolajenimiz vazgeçilmez bir hazinemiz. Sadece cildimiz değil kaslarımız, kirişlerimiz ve kemiklerimiz de kolajensiz yapamaz. İçleri boşalır. Yapıları koflaşır. Güçleri azalır ve kırılganlaşır. Yeterli bir kolajen rezervi için akılcı beslenmeli gerektiğinde de dışarıdan kolajen desteği almalıyız. Yaş ilerledikçe ona ihtiyaç artıyor. Biz yaşlandıkça da doğal kolajen üretimimiz azalıyor.
#Osman MüftüoğluAmerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün (AICR) kansere karşı önerdiği dünya besinler listesinde Türkiye’den mercimek köftesi yer alıyor. Enstitünün farklı coğrafyalardan önerdiği ilk 7 besin içinde yer alan mercimek köftesi anti-kanser listesine protein ve lif yönünden zengin olması nedeniyle girdi.
#Mercimek KöftesiYaşlanan her kadında menopozla birlikte DHEA üretimi, neticede de testosteron üretimi azalır. Bu nedenle DHEA destekleri, “tüm hormonların anası” veya “gençlik pınarı” gibi çekici sloganlarla sunuluyor. Ama kontrolsüz kullanılırsa pek çok problemi de beraberinde getiriyor.
#DHEAYaz mevsimine sayılı günler kaldı. Uzun ve güneşli günler, huzur dolu plajlar ve açık hava partileri için geri sayım başladı. Peki cildiniz yaza hazır mı? Güzellik markası Foreo, yaz boyu genç ve zinde görünen bir cilde sahip olmanız için kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir rehber hazırladı. İşte cildinizin yaşlanmasını yavaşlatacak 6 öneri!
#Foreoİstediğin kadar ye, iç, dans et, istediğin gibi giyin, kimse kimsenin umrunda değil. Enerji 24 saat hiç dinmiyor. Genç yaşlı bir arada eğleniyor. Dünyada sınırsız özgürlüğün tanımının tam olarak yapılabildiği bir kaç adresten biri. Burası Mikonos, asla modası geçmez. Ada Eylül’de de kalabalıktan resmen yıkılıyor. Her yer özellikle Amerikalı, İtalyan, İngiliz, Alman, Rus ve Arap turistlerle dolmuş taşmış vaziyette.
#Mikonos