ABD’de yaşanan mama kıtlığı sadece bebekleri değil, metabolik hastalıkları nedeniyle mama ile beslenmek zorunda kalan insanların hayatlarını da etkiliyor. O isimlerden biri de akçaağaç şurubu idrar hastalığı olan Hannah Dolins. İşte Hannah’nın yaşadıklarına dair anlattıkları ve mamaların binlerce yıl öncesine dayanan ilginç tarihçesi…
#Mama KıtlığıDepremlerden, yaşanan acı afetlerden sonra deprem çantaları tekrar gündeme geliyor. Peki, deprem çantası gerçekten hayati bir öneme sahip mi? Yoksa deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan temel detaylar başka mı? AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen hurriyet.com.tr'ye ezberlerimizi bozan açıklamalarda bulundu
#DepremDokuz ay boyunca sabırsızlıkla bebeğini kucağına almayı beklemiş bir annenin doğumdan sonra en son duymak isteyeceği şey ‘Sütün geliyor mu?’ sorusudur. Aile üyeleri, akrabalar, arkadaşlar yeni annenin psikolojisini nasıl etkileyeceğini düşünmeden inatla bu soruyu soruyor ama sırf bu emzirme baskısı yüzünden sütten kesilen, emzirme fobisi oluşan, depresyona giren, ailesi ile arası açılan pek çok kadın var. Biz de onların sesine kulak verdik...
#Anne SütüPendik'te 29 Mart günü 'Nisa Mihriban' ismiyle bilinen 3 aylık bebek Ebrar Nil S.'yi terk ettiği gerekçesiyle 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Ebru S. (20) ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanık Ebru S, "Bebeği bıraktığımda sağlıklıydı. Bıraktığımda 3 aylıktı, aşıları tamdı. Ben bebeği bırakırken yanına mama da bıraktım." dedi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, bebeğin şimdiye kadar görmüş olduğu tedaviye ilişkin tüm tıbbi evrakların istenmesine hükmetti.
#PendikBANA göre Türkiye’ye örnek olacak bir projeye İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası imza attı.Sahipsiz sokak hayvanları, özellikle de köpekler için yapılan bu anlaşmayla kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulaması ve işaretlemeyi de içeren bir çalışma yürütülecek.
#1Hürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinde Ankara, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ’nün ardından Bilkent Üniversitesi’ne konuk olduk. ‘Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi’ unvanlı Bilkent Üniversitesi’nin Rektörü Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’nin en iyisi olalım değil, dünyanın en iyisi olalım hedefimiz var” dedi.
#BilkentDewey, dünyanın en ünlü kedilerindendi. Onu bu kadar ünlü yapan, duygulu bir kedi olmasının yanı sıra Amerika’nın pek de fazla eğlencesi olmayan bir kasabasında, morale çok ihtiyaç duyulan kriz yıllarında bir kütüphaneye yerleşmesiydi. Zamanla halkın sevgilisi oldu, hakkında çıkan makaleler ününü tüm ABD’ye, hatta Japonya’ya kadar ulaştırdı. Kütüphanede onunla birinci derece ilgilenen Vicki Myron, Dewey’in hikayesini kitaplaştırdı. Kitabın Türkçe çevirisi Pegasus Yayınları’ndan çıktı.
Ne kadar snob bulursanız bulun, son zamanlarda eğilim çok dilli çocuk yetiştirmek. Aileler ve özellikle anneler bu yola baş koymuş durumda. Hamileyken çocuğuyla İngilizce konuşmaya başlayan bile var. Yeter ki İngilizce öğrensin. Annesi veya babası yabancı olup evde doğal bir ortamda iki dili birden duyan çocuklardan söz etmiyoruz. Anne de baba da Türk; ama çocuklarına daha doğar doğmaz başka bir dil öğretmek için rolleri paylaşıyorlar. Biri çocukla İngilizce, diğeri Türkçe konuşuyor. Peki bir insanın çocuğuyla başka bir dilde iletişim kurması zor değil mi?