Gıdada tek oran yüzde 10 KDV talebi

Güncelleme Tarihi:

Gıdada tek oran yüzde 10 KDV talebi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 14:45

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, temel gıda dışındaki gıda ürünlerinde KDV'nin tek oran yüzde 10 olarak belirlenmesini istediklerini belirterek, “KDV indirimi yapılırsa Maliye Bakanı'nı ellerinden öpeceğiz” dedi.

Şemsi Kopuz, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, 2 hafta önce Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la yaptıkları görüşmenin içeriği ve Bakan'a sundukları KDV raporu hakkında bilgi verdi.
70 milyon insanı yakından ilgilendiren KDV indiriminin gıda sektörünün önünü açacağını belirten Kopuz, sektörü kayıt içine almada da çok güçlü bir argüman olacağını savundu.
Kopuz, Federasyon olarak, 60 milyar dolar büyüklüğe sahip işlenmiş gıda sanayinin yarısının, yani 30 milyar dolarlık kısmının kayıtdışı olduğunu düşündüklerini, hesaplamalarına göre 3 milyar dolarlık bir KDV kaybının söz konusu olduğunu bildirdi.

Bakan Unakıtan'ın görüşmede kırmızı et ve undaki KDV indiriminin bu alandaki firmaları kayıt içine çekmediğine dikkat çekmesi üzerine, kendilerinin de maden suyunu örnek verdiklerini belirten Kopuz, maden suyundaki KDV indiriminden sonra yüzde 56 kayıtdışı olan sektörün yüzde 90'ının kayıtiçine girdiğini bildirdi.
Temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 1 olduğunu, diğer gıda ürünlerinde ise yüzde 8 ila 18 arasında değişen KDV oranları uygulandığına işaret eden Kopuz, “Temel gıda dışındaki gıda ürünlerinde tek bir oran olsun, yüzde 10 olsun” dedi.

Bu taleplerini Bakan Unakıtan'a ilettiklerini, Bakan'ın da konuya katı yaklaşmadığını belirten Şemsi Kopuz, bakanlık bürokratları ve federasyon temsilcilerinin katılımıyla teknik komite oluşturulduğunu, komitenin ilk toplantısını 22 Şubat'ta Ankara'da yapacağını söyledi.

KDV indiriminin kademeli olarak gerçekleştirilmesinin de görüşülebileceğini kaydeden Kopuz, “KDV indirimi yapılırsa Maliye Bakanı'nı ellerinden öpeceğiz” dedi.

TURŞUNUN KDV'Sİ YÜZDE 8, MEYVESUYUNUN YÜZDE 18

Şemsi Kopuz, KDV konusunda çelişkiler bulunduğunu da ifade ederek, şöyle konuştu:
“Turşunun KDV'si yüzde 8, Avrupa'da sütle eşdeğer tutulan meyve suyunun KDV'si yüzde 18. Bebekler için mama olarak kullanılan bebe bisküvilerinde bile oran yüzde 18. Kristal ve kesme şeker yüzde 8 KDV oranına tabi iken, likit şeker yüzde 18 KDV'li. Kuru çayın paketlenmiş satışı yüzde 8, açık ve dökme satışı yüzde 18 KDV'ye tabi. Sofra tuzunda KDV oranı aynen havyarda olduğu gibi yüzde 18. Hazır çorbada, bakliyatta, nişaşasta bazlı şekerde KDV oranı hep yüzde 18.
Bütün bunları değerlendirirken, pırlanta, elmas, yakut, inci gibi lüks sayılabilecek ürünlerin KDV oranının yüzde sıfır olduğunu da unutmamak lazım.”
Kopuz, KDV indiriminin, tek haneli enflasyon döneminde çift haneli KDV ödeyen sektör firmalarını kayıtiçine çekmenin ötesinde, yüzde 35 yetersiz beslenme sorunu yaşayan vatandaşların tüketimini, gıda sanayinin üretimini ve tarladaki ürününün değerini artıracağını vurguladı.

-“BAŞBAKAN VE IMF'YE ÇIKARIZ”-

Şemsi Kopuz, istedikleri KDV indirimini sağlayamazlarsa Başbakan ve IMF'ye (Uluslararası Para Fonu) çıkıp, hazırladıkları çalışmayı sunabileceklerini bildirdi.
Türkiye'de bir numaralı stratejik sektör olarak otomotiv ve tekstilin konuşulduğunu, oysa bir numaralı stratejik sektörün gıda olduğunu dile getiren Kopuz, kişi başına milli gelirin Avrupa'ya göre çok düşük olduğu Türkiye'de daha ucuz gıda ürünleri için KDV'de radikal kararlar alınması gerektiğini söyledi.
Avrupa'da gıda sanayinin birinci önceliğinin gıda güvenliği ve obezite sorunu olduğunu aktaran Kopuz, şöyle konuştu.
“Avrupa'da gıda güvenliği ihlali vergi kaçakçılığıyla eş değer tutuluyor. Gıda güvenliği bizde facia. Avrupa standartları uygulansa 40 bin gıda işletmesinin dörtte biri, dörtte ikisi kapanır.
Avrupa'daki gıda federasyonunun başkanı ile konuşuyoruz, kayıtdışını algılayamıyor. 'Nedir o?' diye soruyor. Biz de utanıyoruz. Anlatamıyorsunuz fiş almamayı.”
Kopuz, ABD'de eyaletlere göre KDV oranının farklı olduğunu ancak bu modelin Türkiye için uygun olmadığını belirtti.

-HELAL GIDA-

Şemsi Kopuz, “İslami usullere göre hazırlanan” gıda ürünlerine yönelik bir soru üzerine, “Helal gıda” konusunu federasyonlarında da tartıştıklarını, bu ibareyi arayan talepleri kaçırmamak gerektiğini ifade ederek, “Ben şahsen tüketici olarak hiçbir üründe aramıyorum. Benim görüşüm, sektörde ayrım yapacak boyutta olmamalı. Marka değil, ürün bazında yapılmalı” dedi.
Kopuz, pastörize yumurtada KDV indirimine ilişkin bir soru üzerine de, “Bakan'ın oğlu için yapıldıysa ayrımcılığın daniskasıdır. Ama tüketiciye yönelikse ellerinden öpüyoruz” dedi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, Kuş Gribi virüsü nedeniyle büyük düşüş yaşayan tavuk satışlarında bir toparlanma görüldüğünü, dip noktasına göre tavuk satışlarında yüzde 30 artış olduğunu, markalı ürünlerde satışın arttığını bildirdi.
Kopuz, “Psikoloji kırılmaya başladı. Türk insanı herşeyi çabucak unutuyor, bunu da unutacak” şeklinde konuştu.
Şemsi Kopuz, beyaz kanatlı sektörde ihracatın başladığı, sektörün büyük gelişme gösterdiği bir dönemde Kuş Gribi olayının patlamasının bir “komplo” olasılığını düşündürdüğünü ifade etti.
Şemsi Kopuz, Avrupa'da 25 milyar dolarlık bir pazara ulaşan, enerji verici ürünleri içeren fonksiyonel gıda üretiminin sektörün açılımı için önemli bir fırsat olduğunu da vurguladı.
Bu arada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunulan “Gıda Sektörünün KDV'ye İlişkin Sorunları ve Çözüm Önerileri Hakkındaki Rapor”da, sektördeki işyeri sayısı, istihdam ve üretim değer bilgileri, AB ülkelerinde ve Türkiye'de KDV uygulamaları, gıda ithalat ve ihracat rakamları hakkında bilgi veriliyor. KDV'de yapılacak indirimlerin, üretimde kullanılan, hammadde olarak ithalatı zorunlu olan girdilerin vergi ve fon oranlarının gözden geçirilmesinin gıda sektöründe önemli rahatlamalar sağlayacağı vurgulanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!