Bir domuzla yaşıyorum!

Sakın şaşırmayın, bunu söyleyen kocasından şikayetçi bir kadın değil. Batı Avrupa’da yeni başlayan evcil hayvan çılgınlığının doğal sonucu.

Domuz besleyenlerin arasında birçok ünlü isim var. Örneğin aktör George Clooney, 18 yıl Max adındaki domuzuyla yaşadı. 2005 Şubatı’nda katıldığı "60 Minutes" isimli TV programında, Max’ı ne kadar sevdiğini anlatan Clooney, "Genellikle yatağımın dibinde uyur" dedi.

Avrupa Gazetecilik Öğrencileri Değişim Programı ile Hürriyet’te staj yapan Martina DOCKALOVA’nın haberi.

Son yıllarda domuz satın almak, Avrupa’da popülaritesi gittikçe artan bir trend haline geldi. Çek çiftliği Argo Merin’de çalışan Pavel Novacek, "Her yıl daha fazla satış yapıyoruz" diyor. Aynı trendi Amerika’da da görmek mümkün. Amerikalı veteriner Dr. Dave Wright, "Son yıllarda evcil domuzların popülaritesi oldukça arttı" diyerek onaylıyor bu durumu. Wright’ın 20 domuz sahibi müşterisi var, çoğu da evlerinde besliyor domuzlarını.

Çek domuz üreticisi Kamil Holovsky, "Çoğu insanın düşündüğünün aksine, domuzlar temiz, sosyal ve zeki hayvanlar" diyor. Ev için en popülerleri küçük boydaki domuzlar. Ancak domuzlar küçüldükçe, fiyatları daha pahalı oluyor. Birkaç yüz Euro’yu bulan bu tip mini-domuzlara rastlamak artık hiç şaşırtıcı değil, insanlar onlara bayılıyor.

Bazıları için böyle bir evcil hayvana sahip olmak neredeyse gereklilik. "Hep bir köpek besliyordum, ama kocam çok alerjik bir bünyeye sahip, kedi ve köpek derisi onu çok rahatsız ediyor. Hayvanlar arasında sadece domuzla beraber aynı odada durabiliyor. Bu yüzden de ilk domuzumuz Karkulka’yı aldık" diyor Martina Katzerova. Karkulka çabucak bütün ailenin sevgilisi haline gelmiş, fakat yine de domuz beslemenin hiç de kolay olmadığını söylüyor sahibi. Çünkü Karkulla, çoğu 15 kilo olan cinsinin aksine tam 60 kilo.

Domuzlar ne kadar zeki ve temiz olsalar da, uzmanlar onları iç mekanlarda beslemeyi tavsiye etmiyor. "Sorun bu hayvanların hiperaktif doğalarında, her zaman yiyecek güzel bir şeyler arama dürtüsüyle aşırı aktifler" diyor Kamil Holovsky. Amerikan meslektaşı Brett Donahue de kendisiyle aynı görüşte: "Domuz her yerde domuzdur, onlar için nasıl bir çit yaparsanız yapın, dışarı çıkmak isterlerse mutlaka çıkarlar. Sahibinin göstereceği en ufak dikkatsizlik, birçok ev eşyasının zarar görmesine yol açabilir. Bu yüzden onları en az 10 metrekarelik dış alanlarda beslemek çok daha iyi olacaktır."

Yemek yemeye olan aşırı düşkünlükleri sayesinde domuzlara birtakım komutlar öğretilebiliyor. Çağırdığınız zaman gelebiliyorlar, yerine gitmesini söylediğinizde yerlerine gidebiliyorlar. Ama her zaman olmamak şartıyla. Wright, "Domuzların köpeğin sadakatiyle kedinin bağımsızlığına sahip olduklarını söyleyebiliriz" diyor.

Evcil domuzlar ve sahipleri arasında genellikle yakın bir ilişki oluşuyor. George Clooney’nin domuzu Max öldüğünde Clooney, USA Today’e "Veterinerlerin gördüğü en yaşlı domuzdu. Çok şaşırdım, hayatımın çok önemli bir parçasıydı" diye açıklama yaptı. Brett Donahue’nin eşi Jodi’ye, domuzlarla ilgili her şeye olan büyük sevgisinden dolayı arkadaşları "domuz kadın" diye hitap etmeye başlamış. Jodi domuzların çirkin hayvanlar olduklarını düşünenlere karşı çıkıyor ve St. Cloud Times’a "Domuzlarımızı seviyoruz çünkü onlar bizim bebeklerimiz ve bütün ebeveynler de kendi bebeklerinin güzel olduğunu düşünürler, değil mi?" diyor.

Koltukları tırmalamasından bıktıysanız

Kediniz veya köpeğinizin, evdeki koltuk döşemelerini, değerli halıları tırmalayarak mahvetmesinden bıktıysanız, pratik ve ona zarar vermeyecek bir çözümü var. Soft Claws (Yumuşak pençeler), ABD’li veteriner Dr. Toby Weler tarafından icat edilmiş. Evcil hayvanınızın tırnaklarına tek tek geçirilen bu vinil kılıflar 1990’dan beri piyasada bulunuyor.

Her bir paket 40 tırnak kılıfı, 2 tüp yapıştırıcı ve kullanım kılavuzu içeriyor. Fiyatı 18.95 dolar. Birçok kedi bu ürüne oldukça iyi cevap veriyormuş. Firma ürünün tamamıyla emniyetli olduğunu ve toksik madde içermediğini söylüyor. Kullanılan yapıştırıcı, birçok veterinerlik prosedüründe kullanılan yapıştırıcılarla aynı tipte.

Yumuşak pençeler takılıyken kedinizin tırnakları normal olarak uzamaya devam ediyor. Tırnakların geri dönmesine neden olmuyor. Bebek kediler dışında her yaşta kedi için uygun. Kediniz tırnaklarında kılıf varken gerilme, tırmalama alışkanlıklarına devam edebiliyor ama mobilyalarınıza hiçbir zarar gelmiyor.

Yumuşak pençelerin evde kullanılması çok kolay. Eğer kedinizin tırnaklarını tek başınıza kesebiliyorsanız bu ürünü de tek başınıza uygulayabilirsiniz. Tırnak kılıfını verilen yapıştırıcıyla doldurup kedinizin pençesine takın. Yapıştırıcı hızlı kuruyor. Kılıflar bir kere uyguladığında yaklaşık 4-6 hafta yerinde kalıyor. Yutulması halinde hiçbir problem çıkmıyor. Sindirim sisteminden zararsızca geçiyor.

Yavru kedi, küçük, orta ve büyük boyu var. Kedilerin büyük bir çoğunluğu orta boy kullanıyor. Eğer kediniz oldukça zayıf ve kemikliyse küçük bedeni seçin. Şeffaf, mavi, mor, kırmızı ve pembe renkleri bulunuyor. Yavru kediler içinse sadece şeffaf renkte var. Bu arada önemli bir hatırlatma: Ürünü sadece evde yaşayan kediler kullanmalı. Sokağa veya bahçeye çıkan, başka kedilerle karşılaşan hayvanlar savunmasız kalabilir.

Soft Claws ürünlerini internet sitesinden online sipariş edebiliyorsunuz. Türkiye’ye posta hizmeti veriyorlar. www.softclaws.cam

Kedileri idrar yolu kristallerinden ve taşlarından nasıl koruyacaksınız

Kedilerde idrar yolu taşları oldukça sık karşımıza çıkan bir problem. Oldukça sıkıntılı ve sonu çoğu kez cerrahi müdahale ile biten bir sağlık sorunu olan bu taş ve kristaller içinde en yaygın olanı "struvite" olarak bilinen, magnezyum-amonyum-fosfat kristalleri ve taşları.

Kedinin genetik olarak bu probleme yatkın olması, bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli olmakla birlikte, alınacak bazı basit önlemlerle korunmak mümkün:

Kedinizin düzenli ve yeterli olarak su içmesini sağlayın. Temiz ve uygun ısıda suyun düzenli olarak su kabında bulunmasına dikkat edin. Kediler susuzluğa son derece dayanıklı canlılardır. Bu nedenle onların düzenli olarak su içmeleri için susamalarını sağlamak gerekir. Bunun da en iyi yolu onlara egzersiz yaptırarak ve oyun oynatarak susamalarına yardım etmek. Bu amaca yönelik olarak mamalarını da değişik yerlere saklayabilir, suyu oyun oynatarak verebilirsiniz. Tadı kötü, uzun süre açıkta beklemiş, kirlenmiş ve ısınmış su vermeyin.

Kullandığınız kuru ve konserve mamaların magnezyum düzeyini kontrol edin. Birçok kedi maması bu konuda hassas hareket ederek, kedilerin sağlığını tehlikeye atmayacak kriterlerle üretim yapmakta. Ancak yine de eğer daha önce kullanmadığınız yeni bir mama alıyorsanız, mutlaka etiketinde yer alan magnezyum oranını kontrol edin. Kuru madde bazında yüzde 0.3 ya da kalori bazında 40 mg/100 kcal oranından yüksek magnezyum içeren mamaları kullanmayın.

Düzenli olarak kedinizin idrarını muayene ettirin: 3-6 aylık aralıklarla veya kedinizin idrar yaparken sıkıntı yaşadığını fark ettiğinizde mutlaka veteriner hekiminizden kedinizin idrar muayenesini yapmasını isteyin. Veteriner hekiminiz, idrar örneğinin kimyasal ve mikroskobik muayeneleri sonucunda kolaylıkla idrar yolu kristallerini ve taşlarını teşhis edebilecektir.

Kedinizin düzenli ve normal miktarda idrar yaptığından emin olun. Tuvalet kabını sık kontrol edin. Kirlendiği zaman kumunu değiştirin. Kum kabının kirli olması kedinin idrar tutmasına ve gereğinden fazla idrar tutma da kristal ve taşlara neden olabilir. Eğer kediniz tuvalet yaparken sıkıntı yaşıyorsa, idrar yaparken zorlanıyor ve sancı çekiyorsa, idrarında kan varsa, kum kabı dışında yerlere idrar yapmaya başladıysa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun.

Pako pano

5 aylık erkek kediye, sahibinin ağır hastalığı nedeniyle acil yuva aranıyor. Çok uyumlu, başka kedilerle de iyi geçiniyor. Şu anda geçici olarak Erenköy’de. Tel: (216) 354 22 78.

Bu sevimli safkan dalmaçyalı kendine bir sahip arıyor. Şu anda sahipsiz ve bir sitenin bahçesinde yaşıyor. Yakında oradan da atılacakmış. Aşıları yapılmış ve kısırlaştırılmış. Tahminen 2-3 yaşlarında, erkek. Tel: (543) 445 69 50

Bir anne Van kedisi ile 4 yavrusuna yuva aranıyor. Hepsini birlikte veya ayrı ayrı alabilirsiniz. Tel: (535) 778 51 20 (Aykut Hanım) (533) 392 25 24 (Esra Hanım)

Fotoğraftaki köpek İstanbul İstinye’de bulundu. Dişi ve boynunda sarı tasması var. Sahibini arıyor. Şimdilik Senem Hanım bakıyor. Tel: (536) 618 78 70.

2 aylık bu minik kız sokakta bulundu. Tek gözü maalesef görmüyor. Diğer gözünde de perde var. Ancak ışığı ve hareketleri seçiyor. Tüm ihtiyaçlarını giderebiliyor, kimseye yük olmuyor. Üstelik çok da oyuncu. Bu haliyle sokakta yaşaması imkansız. Onu yanına alacak birini arıyor. Tel: (216) 384 51 65

İkisi de 5 aylık. Aşıları tamam. Sarı olan erkek, siyah beyaz olan ise dişi. Kendilerine bakacak aileler arıyorlar. Tel: (535) 662 38 82
Yazarın Tüm Yazıları