Bülent OVACIK
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 00:00
Çankaya Belediyesi Hayvan Barınağı’da köpekler üzerinde acı veren deneyler yapıldığı iddiası hayvanseverleri kızdırdı.
Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanı ise üç hasta köpeğe anestezi altında endoskopi yapıldığını söyledi.
INTERNET aktivisti, hayvansever Ahmet Yıldız’ın “Med Dog-Deli köpek” adresinden estirdiği elektronik posta fırtınası, “Çankaya Barınağı’da köpekler üzerinde deney” iddialarıyla ortalığı fena karıştırdı. Ahmet Yıldız, hiçbir dernekle bağlantısının olmadığını, hayvanlarla ilgili olumsuzlukların üzerine gittiğini söyleyen bir tekstilci. Ankara’da ve ABD’de yaşıyor. Skandal üslubuyla kaleme aldığı iddialara göre Ankara Veteriner Hekimler Odası (AVHO) tarafından Aralık ayında düzenlenen endeskopi seminerinin, uygulama bölümü Çankaya Belediyesi Barınağı’nda yapıldı. Sokak hayvanları üzerinde deneyi yasaklayan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hiçe sayılarak suç işlendi. Bayıltılmadan endeskopi ve biyopsi yapılan köpeklere acı çektirildi. Ankara’daki hayvansever derneklerin sesini kesmek için AVHO, bir ton mama dağıttı.
Semineri düzenleyen (AVHO) Başkanı Ümit Duman, uzman veteriner hekimlerin mesleki gelişimi için düzenledikleri seminerin bir kurs olmadığını söyledi. “Endoskopik uygulamayı, anestezi altında, konusunda uzman olan Tamer Dodurka, üç hasta köpek üzerinde yaptı. Barınaklara mama dağıttığımız doğru. Mama bağışının konuyla ilgisi yok. Endeskopi uygulaması yapılan Çankaya barınağına mama vermedik” dedi.
Tedaviye cevap vermeyen üç köpeğe endeskopiyle teşhis yapıldığını söyleyen Çankaya Belediyesi Veteriner Müdürü Alpaslan İnan ise şu açıklamayı yaptı: “Köpeklerden birinde sürekli burun kanaması vardı. Onun kanser olduğunu öğrendik. İştahsız olan diğer köpeğin midesinde yangı tespit edildi. Bir köpekte de kronik ishal vardı. Onda bulguya rastlanılmadı.”
Tümör tespit ettik
HEDEFTE, hayvanların denek olarak kullanılmasına karşı tavrıyla bilinen, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka var. Uygulamayı bizzat yapmakla suçlanan Tamer Dodurka şu açıklamayı yaptı: “Endoskopi, deney değil teşhis yöntemidir. Özel kliniklerde endoskopik teşhis 300-400 TL’ye yapılır. Sahipli de olsa her hayvanın bu uygulamadan yararlanma şansı yoktur. Oda başkanımız bir barınakta mutlaka, endoskopiden yararlanabilecek hasta hayvan bulunabileceğini söyleyip bu pahalı uygulamayı sokak köpeklerinin yararına kullanmayı önerdi. Uzun süredir devam edip iyileştirilemeyen burun akıntısı sorunu bulunan bir hayvanın arka burun deliğinde sadece endoskopi ile teşhis edilebilecek bir tümör bulundu. Bu uygulamalar, hayvan bayıltılmadan yapılamaz.”
Duyarlılıkları normal
SELÇUK Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hayvan Deneyleri Merkez Etik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aşkın Yaşar olayı şöyle değerlerdi: Sokak hayvanları üzerinde araştırma ve deneysel çalışma yapmak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde yasaklanmıştır. Burada yapılan, teşhis amacıyla bir klinik çalışma gibi görünüyor. Hasta hayvanları tespit edip, tedaviye yönlendirme şansını da onlara sunmuş olma iyi niyeti içerisinde olduklarını söyleyebiliriz. Konu araştırma kapsamında olmadığı için Yerel bir Etik Kuruldan izin alınmasına gerek yok. Bu uygulamayı deney olarak değerlendiremeyiz. Barınak yönetiminin izni yeterlidir. Hayvanseverlerin gösterdiği duyarlılık çok doğal, ilgili mevzuatın yerine getirilmesi için yerinde tepki. Ancak, akademisyenlerin mevcut yasal düzenlemeler içerisinde sokak hayvanları üzerinde deneysel çalışma yaparak kendilerini zor durumda bırakacaklarını düşünmek çok mantıklı görünmüyor.