Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili 2015 İlerleme Raporu’nda özgürlük-güvenlik dengesinin göz ardı edildiğini savundu. Bakanlık, Türkiye’nin evvelki yıllarda yapılan reformlarından da raporda bahsedilmesinden ise memnun kaldı.
#Ab İlerleme Raporu 201572 kriterden 66'sını yerine getiren Türkiye, kalan altı başlığa odaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni genelgesiyle çalışmaların hız kazanması bekleniyor. Terörle mücadele mevzuatının gözden geçirilmesi, Europol anlaşması, GRECO tavsiyeleri, üye ülkelerle adli iş birliği, kişisel verilerin korunması ve Geri Kabul Anlaşması'nın tam uygulanması serbest vizenin önündeki son engeller.
#AbAvrupa Parlamentosu (AP) 2018 Türkiye Raporu'nda "Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması" çağrısında bulundu. Karara AK Parti sözcüsü Ömer Çelik'ten tepki geldi. Çelik "Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye Raporu’nu kabul etmiş. Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar bu" dedi. Dışişleri Bakanlığı da "AP tarafından benimsenen tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir." açıklamasında bulundu.
#APAB’nin Türkiye’yle ilgili son ilerleme raporunda alkollü içkilerin vergilendirmesinde eylem beklendiği belirtilerek, “Rakı ve muadili içkiler arasındaki vergi farkı arttı. Bu durum 2009 yılında açıklanan ve vergi farkını 2018 yılı itibariyle tamamen sıfırlamayı hedefleyen eylem planıyla çelişiyor. Ayrımcı vergilendirmeler bu yıl tamamıyla kaldırılmalı” denildi.
#RakıEğitim Reformu Girişimi (ERG), Eğitim İzleme Raporu 2016-2017’yi yayımladı. Bu, 2007’de başlayan çalışmaların 10’uncusu. Raporlar, her yıl eğitimdeki gelişmelere dair kapsamlı, objektif ve veri temelli bir değerlendirmeyle hem kamu ve kamuoyunu bilgilendirmeyi, hem de tarihe bir iz bırakmayı amaçlıyor.
#İlköğretimMersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, AB ilerleme raporu ile ilgili olarak "Rapor algı operasyonlarının devamı niteliğinde. Raporda algıların yanında olgular da yani gerçekler de var. Bundan dolayı bu raporların olgu kısımlarını ciddiye almalıyız ama algıları ise yok saymadan buna karşı bir kontra algı diyebileceğimiz bir bilgilendirme yapmalıyız. Buna karşı kontra raporlar hazırlamalı ve dünyaya duyurmalıyız" dedi.
#MersinAvrupa Birliği Bakanı Bozkır, AP'de oylanacak Türkiye raporunu değerlendirdi "(Türkiye'nin AB İlerleme Raporu) Maalesef bu seneki raporun şu anki taslağında, yine 1915 olaylarını sözde soykırım olarak gören ifade yer alıyor. Maalesef şu ana kadar derdimizi anlatamadık. Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz
#Volkan BozkırAvrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyelerinden Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporu verilen değişiklik önergelerinin etkisiyle son dönemlerin en olumsuz belgelerinden biri haline geldi. Bugün AP Genel Kurulu’nda oylanması beklenen belge, özellikle basın özgürlüğü ile Kürt sorunu bağlamındaki bölümlerindeki eleştirilerle dikkat çekiyor.
#Avrupa ParlamentosuAvrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporu taslağında ifade özgürlüğüne yönelik endişeler geniş yer tuttu. Raporda, “AB Komisyonu’nun 2015 İlerleme Raporu’nun Türk seçimleri sonrasına ertelenmesi, AB’nin temel haklar konusunda sessiz kaldığı izlenimi verdiği için yanlıştı” denildi.
#ABCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı basın kuruluşlarının G-20'yi izlemeleri için akredite edilmemesini eleştirerek "Keyfiyete dayalı ayrımcı bir politika izleyerek bazı basın kuruluşlarının G-20 zirvesini izlemelerinin engellenmesi, basın özgürlüğünü hiçe saymak ve Anayasa’yı ihlal etmektir. 'Basın özgürlüğü kırmızı çizgimdir' diyen Başbakan Davutoğlu'nun özgür basınla arasında hem kırmızı çizgi hem de kalın duvarlar vardır. Basın özgürlüğüne, dolayısıyla demokrasimize ve özgürlüklerimize yönelik bu saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyor, AKP Hükümetini Anayasa'da güvence altına alınan basın özgürlüğüne saygı göstermeye ve görevini yerine getirmeye çağırıyorum" dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili açıkladığı İlerleme Raporu’na, ifade ve medya özgürlüğü alanında son iki yıldır yaşanan ciddi gerileme damga vurdu. Belgede toplanma özgürlüğü ve yargı alanındaki olumsuzluklara dikkat çekildi. Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusundaki çabaları övülürken ‘Kürt barış süreci kaldığı yerden devam etmeli’ dendi.
Avrupa Birliği Komisyonu, 1 Kasım seçimlerinden sonraya bırakılan Türkiye İlerleme Raporu'nu açıkladı. AB'nin Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn tarafından açıklanan raporda, Türkiye'nin reform hızını yavaşlattığı ve insan hakları ile temel özgürlükler konusundaki çabaların yetersiz kaldığı belirtildi.
#AB İlerleme Raporu