Dışişleri Bakanlığı'nca Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen Genişleme Kararları'na ilişkin yapılan açıklamada, "Genişleme kararlarının ülkemize ilişkin bölümlerinde, ülkemizin AB ile üyelik müzakereleri yürütmekte olduğu görmezden gelinmekte, ülkemizin gerek AB, gerek bölgesel barış, istikrar ve refah bakımından taşıdığı önem inkar edilmekte, hatta yanlış yansıtılmaktadır" denildi.
#Dışişleri BakanlığıAvrupa Birliği Komisyonu, uluslararası konjonktürün, özellikle de Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın etkisiyle yeniden Brüksel’in gözde başlıklarından biri haline gelen genişleme konusunu gündeme getiriyor.
#Avrupa Birliği KomisyonuResmi ziyaret kapsamında Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile görüştü. TBMM Başkanı Mustafa Şentop daha sonra Avusturya Meclis Başkanı Sobotka ile bir araya geldi. Şentop, “Rusya ile muhtelif görüşmeler konusunda Türkiye'nin arabulucu, kolaylaştırıcı rolü devam ediyor” dedi.
#AvusturyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitabının en dikkat çekici yönlerinden biri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yolunda uluslararası camiaya yaptığı çağrıydı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan’a yıllarca danışmanlık yapan, 2019’dan beri ise Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi olan Lütfullah Göktaş Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşı ve Türkiye'nin izlediği politikaları değerlendirdi. Büyükelçi Göktaş, "Lavrov ile Kuleba’nın Antalya’da bir araya gelmeleri bir diplomasi zaferidir ve ülkemize olan güvenin göstergesidir." açıklamasında bulundu.
#Lütfullah GöktaşAvrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen genişleme kararlarına tepki gösteren Türk Dışişleri Bakanlığı, “AB’nin bu kararları alırken bir ilkeler ve değerler topluluğu olarak değil, pazarlıklara dayalı bir çıkar grubu şeklinde hareket ettiğini şaşkınlıkla izliyoruz” açıklamasında bulundu.
#Avrupa BirliğiSon dakika haberi... Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Avrupa Komisyonu 2020 Türkiye Raporu’nun Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs meselelerine ilişkin bölümleri tamamen Yunan-Rum tezlerine dayanmaktadır. Bu durum Komisyonun tarafsızlığına leke düşürmektedir. Ne Kıbrıs sorununun çözümüne ne de Ege ve Doğu Akdeniz'in istikrarına katkı sağlayan bu yanlı ve hukuk dışı bakış açısını reddediyoruz. Dahası Yunan- Rum ikilisinin, AB- Türkiye ilişkilerini bu raddede rehin alabilmesi, Birliği stratejik akıl ve vizyondan uzaklaştırmakta, AB'nin çıkarlarına da zarar vermektedir." ifadeleri kullanıldı.
#Dışişleri BakanlığıDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul seçimlerinin yenilenmesi ve Doğu Akdeniz sondaj çalışması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Artık sismik araştırma bitmiştir. Sondaj çalışmalarına başlayacağız. 2. gemimizi de bölgeye gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.
#Mevlüt ÇavuşoğluDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden muhalif lider Juan Guaido'yu tanımasına ilişkin Çavuşoğlu, "Bu şekilde dışardan müdahale sağlıklı değildir, çözüm getirmez. Sorunu daha da derinleştirir. Allah korusun, içerde bir iç savaşa bile ülke sürüklenebilir." dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriALMANYA, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile yaşanan ikili krizler, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde ciddi tahribata neden oluyor. Türkiye-AB ilişkilerinde, 12-13 Aralık 1997’de yapılan Lüksemburg zirvesinden bu yana en kötü dönemi yaşanıyor. AB ülkeleri 13 yıl önce başlayan müzakereleri dondurmayı tartışıyor.
#YazarlarBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen sene mayıs ayından bu yana Türkiye'nin ciddi bir algı sorunu olduğunu belirterek, "Bu algı sorununun ciddi bir güven sorununa dönüşmesini engellememiz gerekiyor. Son bir yıldır yaşadıklarımız, Türkiye'nin reform konusunda da ne kadar şiddetli ihtiyacının olduğunu gösteriyor" dedi.
KRİZİN başlangıcında birlikte davranan gelişmiş ülkeler, uzun süredir unuttukları birlikte hareket etme eğilimine geri döndüler. Belli ki G-20 kararları doğrultusunda, geçen hafta neredeyse tüm merkez bankaları birlikte davranıp, yeniden bir parasal genişleme hareketine giriştiler.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin, Ege Denizi ile ilgili tüm konularda toplu ve kalıcı bir çözüm sağlanması için mümkün olan bütün yolları araştırmakta kararlı olduğunu" belirterek, "Ege'de Yunanistan ile olan görüş ayrılıklarının giderilmesinde iki ülkenin gönüllü olarak kabulüne dayalı hiçbir yöntemi reddetmediğini" söyledi.