En uzun gün, 21 Eylül tarihinde merak ediliyor. En uzun gece ve en uzun gündüz olmak üzere iki farklı dönemin yaşandığı yıl içerisinde, bu durum karıştırılabilmektedir. Peki, en uzun gün ne zaman? 21 Eylül en uzun gün mü? İşte, o detay?
#21 Eylülİtalya’da alabora olan Bayesian’ı inşa eden tersanenin sahibi Giovanni Costantino, İngiliz milyarder Mike Lynch, Morgan Stanley International Başkanı Jonathan Bloomer ve ünlü avukat Chris Morvillo da dahil olmak üzere 6 kişinin öldüğü kazaya ilişkin konuştu. Mürettebatın yaşanan trajediyi önlemek için “16 dakikalık süresi” olduğunu iddia eden Constantino, yaşanan facianın sorumlusunun süper yatın kaptanı olduğunu öne sürdü.
#İtalyaKaçınız gün içerisinde yere uzanıp birkaç dakikalığına dış dünya ile bağını koparıyor ya da en son çıplak ayakla çimlere ne zaman bastınız? Aslında insanoğlu bunu yüzyıllardır yapıyor ama artık doğadan o kadar uzaklaştık ki toprakla etkileşime geçemiyor, gün içinde 5 dakika sırt üstü uzanacak kadar bile vakit yaratmıyoruz kendimize. Şimdilerde TikTok’ta pek çok kullanıcının yere yatarak rahatladıklarını, kendilerini daha iyi hissettiklerini söyledikleri videoların viral olması üzerine ‘Yere uzanma eylemi’ yeniden gündem oldu.
#Sırt Üstü YatmaYaz başında dondurma fiyatları akıl almaz noktalara çıkınca emektar dondurma makinemizi raftan indirdik. Hemen “Bizim makinemiz yok ki” demeyin! Sadece bir blender ya da mikserle bile yapılabilecek çok pratik ve lezzeti garanti tariflerim var. Külah tarifimiz de bonus!
#Gülay Barbaros AltanGün dönümü, güneşin kuzey ve güney yarımküreye en büyük açık düşmesidir. Yılda iki defa gerçekleşen bu durum gündüzün ya da gecenin uzalmaya veya kısalmaya başladığını gösterir. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalıyor? 2024 yaz gün dönümü tarihi
#Gün Dönümü Ne ZamanD vitamini değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettiriyor musunuz? Eğer bu önemli moleküle hak ettiği değeri vermiyorsanız, çok ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü D vitamini eksikliği, başta kanser olmak üzere kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma, kronik yorgunluk ve depresyon gibi daha birçok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında.
#D VitaminiEn uzun gün ne zaman sorusu, 21 Eylül tarihinde araştırılan konular arasında yer alıyor. Ekinoks tarihleri hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, ilkbahar ve sonbahar ekinoksuna giriş tarihlerini öğrenmeyi amaçlıyor. Peki, en uzun gün ne zaman? 21 Eylül en uzun gün mü? İşte, o detaylar
#En Uzun GünYabancı mutfaklarda görüp tanıdığımız tart, günümüzde ülkemizde de en sevilen meyveli tatlılardan biri haline geldi. İçindeki malzemeleri olsun, görüntüsü olsun çok farklı şekillerde yorumlanabilen tartın temeli de tabanı elbette. Genellikle soğuk tereyağının unla özdeşleştirilmesiyle elde edilen tart hamurunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarını ve klasik tart hamuru tarifini aşağıda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz. Şimdiden kolaylıklar diliyoruz…
#Tart Hamuru Nasıl YapılırGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazDiyarbakır'da termometreler 45 dereceleri gösterirken, son 2 haftada 50 araç yangını çıktı. Hava sıcaklığının daha da artacağı kentte, oto elektrik ustaları araç sahiplerini uyarıp, saat 16.00'dan sonra dışarıya çıkılmalarını tavsiye etti. Oto elektrik ustası Veysi Vural, "Eski araçlar veya 30 yaşındaki araçların uzun yola çıkmasını önermiyoruz. Yanma ihtimali ve hararet yapması çok yüksek" dedi.
#Diyarbakır‘Alt beyin salaktır’ diyecek kadar cesur ve onun üstesinden gelebilecek kadar da zeki biri Barış Muslu. Yaşadığımız olayların, anların, tepkilerin hangi organımızın hangi işlevini tetikleyip, engellediğini çözmüş. Tüm bunları yapan orkestra şefi de ‘beyin’. Beynin bir suçu yok, o sadece gelen topu en iyi şekilde karşılamaya bakıyor ve bedeni ayakta tutmaya çalışıyor ama zamanla bunlar vücutta hastalık olarak çıkabiliyor. Barış Muslu burada devreye giriyor. O anı buluyor ve geliştirdiği Neuroformat ile rahatsızlığa çözüm getiriyor.
#1Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1. Lig, TFF 2. Lig, TFF 3. Lig, Ziraat Türkiye Kupası ve Turkcell Süper Kupa şampiyonluk kupalarının tasarımında, TFF’nin kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle değişiklik yapıldığını açıkladı.
#TFFSüper Lig'in 31. haftasında Fenerbahçe, sahasında ağırladığı İstanbulspor ile 3-3 berabere kaldı. Yayıncı kuruluşta beIN Trio ekibi, Kadir Sağlam ve ekibinin yönettiği Fenerbahçe - İstanbulspor maçının tartışmalı pozisyonlarını yorumladı. Özellikle Fenerbahçe'nin iptal edilen golü ile maç içerisinde penaltı olarak verilen ve verilmeyen kararlar geceye damga vurdu.
#Fenerbahçeİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Güler, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemelerde, binaların dayanıklılığını artıran ve göçme engelleyen perde duvar sisteminin eksik olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Güler, "Zayıf zemine inşa edilmiş 8-12 katlı binaların taşıyıcı sistemlerinde, yeterli oranda betonarme perde duvar kullanılmamış" dedi.
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Siirt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Durmaz ve öğretim üyelerinden oluşan ekip, yıkım sebeplerini araştırmak için Malatya'ya gitti. Bölgede 5 günde yıkılan 40 binayı incelediklerini söyleyen Durmaz, "Betonun içinde yabancı maddeler de vardı, ahşap ve kil gibi" dedi.
#DepremÇoğunlukla hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklanan omuz ağrıları yaşam kalitemizi bozuyor. Bazen de önemsemediğimiz, 'Nasıl olsa geçer' dediğimiz ağrılar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tıpkı 37 yaşındaki D.K.'nin hafif hafif başlayan omuz ağrılarının hayatını kâbusa çevirmesi gibi… Peki her ağrı aynı mı? Hangi ağrılar ciddiye alınmalı?
#SağlıkEsnek bir vücut sadece sporculara ya da dansçılara değil hepimize lazım. Zira günlük hayatta esneklik gerektirdiğinin farkına bile varmadığımız sayısız hareket yapıyoruz. Peki vücudumuzun esneklik anlamında sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Uzmanlar bunun için 5 aşamalı fakat oldukça basit bir testten faydalanmayı öneriyor. İşte testin ayrıntıları ve uzmanların tavsiyeleriyle esnekliğimizi korumanın yolları...
#SağlıkARAMIZDAKİ iki kişiden birinin ya sırtı, boynu ya da beli, kalçası, dizi ağrıyor. İstatistikler de bu bilgiyi doğruluyor. Sırt, boyun, bel ya da diz ağrısı olması neticeyi pek değiştirmiyor. Bahse konu ağrıların tümünde bir numaralı problemin kas kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Kısacası kaslarımızın değerini bilmiyoruz. İzmir EMOT Plus Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kayra Barut, miyofasyal ağrıları anlattı:
#1İstanbul Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Türkiye ısındıkça biraz daha tropiklere benzer hastalıklarda, zoonatik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Bunun başında dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde bir artış var. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mikdat Kadıoğluİstanbul Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Türkiye ısındıkça biraz daha tropiklere benzer hastalıklarda, zoonatik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Bunun başında dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde bir artış var. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor." ifadelerini kullandı.
#Mikdat Kadıoğlu