Bir zamanlar Macaristan entelektüel hayatına damgasını vuran Ferenc Karinthy, 1970 tarihli romanı ‘Epepe’de, bindiği uçakta uyuyakalıp bilinmeyen bir şehirde gözlerini açan dilbilimcinin yaşadığı çaresizliği anlatıyor. Baştan sona hem kaygılanarak hem eğlenerek ama her durumda merakla okunan bir hikâye anlatmış Karinthy.
#Epepe‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan ÖzyalçınerAlbert Camus, bizde felsefecilerden çok edebiyatçılar tarafından ilgi görmüştür. Camus’ye ilgi gösteren belki de tek felsefeci Ioanna Kuçuradi’dir. Mehmet Rifat’ın ‘Başkaldıran Yalnız Adam Albert Camus ve Çağdaşları’, felsefe, yazın ve tarihsel açısından sürpriz ve soluk soluğa okunan bir kitap.
#Mehmet RifatDerya Onaran’ın ilk öykü kitabı ‘Gelecek Asla Gelmeyecek’,bana edebiyatımızın farklı dönemlerinden öykücüleri ve öykü kuşaklarını anımsattı. Belli ki sıkı bir öykü okuma eğitiminden geçmiş dedim, baktım Boğaziçi Türk Dili ve Edebiyatı mezunuymuş, bilirim memleketin en iyi edebiyat bölümlerinden...
#Derya OnaranFerit Edgü’nün kaleminden çıkan hiçbir metinde ‘fazlalık’ bulamazsınız. Yeni öykü kitabı ‘Yolun Gittiği Yer’ bunun ispatı niteliğinde. Öyküleri, müthiş bir doğallığın ve sadeliğin içinden yakalıyor zirveyi. Üstelik kısacıklar. Onları ‘öykü’ haline getiren Edgü’nün saf üslubunun kendisi. Bu saf metinlerin içinde ise bir ‘yabancılaşma’ etkisi altında sıkıntılı ruhlar dile geliyor.
#Ferit EdgüDoğumunun 100. yılında saygıyla andığımız Yusuf Atılgan, çok az eser vermişti; iki roman, bir hikâye kitabı. Uzun süre çiftçilikle uğraştı, hayattayken görünürlüğü, tanınırlığı azdı. Ne var ki 80’lerden sonra sinemaya uyarlanan ‘Anayurt Oteli’nin de etkisiyle yeniden keşfedildi. Bugün edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Atılgan, bütün anlatılarında yalnız ve yabancılaşmış insan temasını çeşitli veçheleriyle incelemişti. Aylaklığı bir değer olarak savunan C’nin susuşu bir boyun eğiş değil; tıpkı ‘Anayurt Oteli’ndeki Zebercet gibi, susarak direnmektir.
#Yusuf AtılganKaya Tanış’ın, deyim yerindeyse sürekli karşısına çıkan bir hayaletin peşine düşmesinin ürünü ‘Burası Orası Değil - Hayalet Oğuz Kitabı’. Tanış, uzun yıllar iz sürdüğü, yer yer peşinden koştuğu Oğuz Halûk Alplâçin’i, namı diğer Hayalet Oğuz’u bedenine kavuştururken, kaleme aldığı şiir, öykü, yazı ve yaptığı çevirilerle edebi bir otopsisini yapıyor aynı zamanda.
#Hayalet Oğuz KitabıSanat ve edebiyata katkıları nedeniyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Doğan Hızlan, “Bu cübbede hocalarım, edebiyatçı dostlarımın, arkadaşlarımın emeği var” dedi. Üniversitenin 139’uncu kuruluş yıldönümünün de kutlandığı tören dün gerçekleştirildi.
#Doğan HızlanSanat ve edebiyata katkıları nedeniyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Doğan Hızlan, “Bu cübbede hocalarım, edebiyatçı dostlarımın, arkadaşlarımın emeği var” dedi. Üniversitenin 139’uncu kuruluş yıldönümünün de kutlandığı tören dün gerçekleştirildi.
#Gazetehaberleri"Bütün o büyük, gece vakti ışıklı, parlak cadde; sinemalar, pastahaneler, lokantalarla meyhaneler, vitrinlerinin ışıkları yanan büyük mağazalar, sonra da o ana caddeden aşağıya inen ya da Meşrutiyet Caddesi’yle birleşen Tepebaşı Caddesi’ne açılan, ardından Aynalıçeşme’ye Dolapdere’ye, Kaşımpaşa’ya, Ziba Sokağı’na inen sayısız bakımsız yol... Buydu yaşadığım dünya benim...”
#GazetehaberleriRobert C. Solomon imzalı ‘Akılcılıktan Varoluşçuluğa’, sadece varoluşçuluğa ilgi duyan felsefe okuru için değil, bugünün felsefi sorunları üzerinde düşünen bütün felsefe okuru için bulunmaz bir başucu kitabı. Solomon, varoluşçuluğun akılcılıktan epistemik bir kopuşu içermediğini; tersine, ‘projeleri’ bakımından akılcılık ile varoluşçuluk arasında bir devamlılık bulunduğunu ileri sürüyor.
#Robert C. Solomon38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 'Edebiyatımızda 50 Kuşağı' ana temasıyla misafirlerini ağırlıyor. 10 Kasım tarihine kadar çok sayıda kitapseverin yazarlarla buluşacağı İstanbul Kitap Fuarı'nda, TÜYAP'a katılmak isteyenler, konuyla ilgili detayları araştırıyor. Peki, TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'na nasıl gidilir? TÜYAP hangi günler ziyarete açık? İşte, o konu hakkında merak edilenler.
#Tüyap İstanbul Kitap Fuarı'na Nasıl Gidilir38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen ARTİST 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı Onur Ödülleri 4 Kasım Pazartesi akşamı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahiplerini buldu.
#Adnan Özyalçıner38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl 'Edebiyatımızda 50 Kuşağı' ana temasıyla TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Büyükçekmece'de ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz cumartesi günü açılan fuarın ne zaman kapanacağı ve gün içi ziyaret saatleri merak konusu oldu. Peki, TÜYAP Kitap Fuarı ne zaman bitecek?
#TÜYAP Kitap Fuarı Ne Zaman Bitecek?38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 2 Kasım Cumartesi günü ziyaretçilerine kapılarını açtı. 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılması beklenen "Edebiyatımızda 50 Kuşağı" ana temasıyla başlayan fuar, 2-10 Kasım 2019 tarihleri arasında okuyucularını bekleyecek. Peki, TÜYAP Kitap Fuarı saat kaçta kapanıyor ve giriş ücreti ne kadar? İşte, merak edilen bilgiler.
#İstanbul Tüyap Ücretli Mi38. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı öykücülüğünün en önemli temsilcilerinden. Dergicilikten düzeltmenliğe, editörlükten gölge yazarlığa, eczacı çıraklığından kâtipliğe pek çok işte çalışan Özyalçıner, halen Türkiye Yazarlar Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor.
#Adnan ÖzyalçınerTÜYAP kitap fuarı için geri sayım devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen TÜYAP’ta, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinliklerinde ve imza günlerinde yüzlerce yazar okurlarıyla buluşacak. Peki, TÜYAP kitap fuarı ne zaman? TÜYAP imza günleri takvimi…
#TÜYAP Kitap Fuarı Ne Zaman38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı ve teması açıklandı. Bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek fuarın “Onur Yazarı” edebiyatımızın usta ismi, Evrensel Gazetesi Yazarı Adnan Özyalçıner olurken teması ise “Edebiyatımızda 50 Kuşağı” olarak belirlendi.
#Adnan Özyalçıner