Meclis’te görüşmeleri süren ve yılsonuna kadar yasalaşması beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına yönelik kanun tasarısı ile engellilerin emeklilik şartlarında önemli değişikliğe gidiliyor.
#MeclisOKUYUCULARDAN sıklıkla aldığım sorular arasında, geçmişte SGK’ya yatırılan primlerin iade alınıp alınamayacağı geliyor. Emekli olamayan, emeklilik yaşı geçen, geçmişte kısa bir dönem sigortalı olup da bir daha çalışmayan, işyerini kapatanlar; primlerini almanın şartlarını merak ediyor. Sosyal güvenlik sistemi bu kişilere toplu prim iadesi alma hakkı tanıyor, ancak bunun da şartları var. İşte, o şartlar...
#SGKAsgari ücretle çalışanların kıdem tazminatları artan brüt asgari ücret tutarıyla birlikte yükseliş yaşadı. Asgari ücrete gelen yüzde 49.11 oranında zamla birlikte 10 yıldır asgari ücretle çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 200 bin 21 lira oldu.
#Asgari ÜcretSoru: 3.1.1995 4/A sigorta girişliyim ve 5750 gün için yeterli prim ödemem var. 20 Mart 2023 tarihinde 4/A emeklilik başvurusu yaptım. Halen sonuçlanmadı. 2010 yılında kardeşimin şirketinde ortak olarak 4/B girişi yapıldı ancak 4/B hiç prim ödenmemiş. 4/B prim günlerine emeklilik için ihtiyacım yok. Bu borcu ödemeli miyim? Emeklilik için engel mi? Barış K.
#Bağ-KurKAMUOYUNDA EYT ile ilgili yaygın bir yanlış anlama var. 3600 prim gün ile EYT’den emekli olunup, olunmayacağı merak konusu. Nitekim okuyuculardan, bu konuda çokça soru alıyorum. ‘SGK genelge yayınlamış, 3600 prim günle kısmi emekliler de EYT’den yararlanıyormuş’ şeklinde yanlış bir bilgi dolaşıyor.
#EYTEmekli olup da çalışmaya devam eden milyonlarca çalışan kıdem tazminatı haklarını merak ediyor. Bu konu işveren ile çalışan arasında sık karşılaşılan anlaşmazlıklar arasında yer alırken, Yargıtay da önemli kararlara imza atıyor. İşte çalışan emekliler için kıdem tazminatı rehberi...
#Sosyal Güvenlik Destek PrimiSosyal Güvenlik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Türkiye’de tarım sigortalısı sayısı 521 bin 500 civarında. Tarım sigortalılığı daha az prim ödeyerek emekli olabilme imkânı sunarken, daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor. Peki tarımda çalışıp nasıl emekli olunur? İşte tarımda çalışanların emeklilik şartları...
#Sosyal Güvenlik KurumuOkuyuculardan kıdem tazminatı ile ilgili çokça soru alıyorum. Genellikle de merak edilen, ‘kendi isteğim ile işten ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim?’ sorusu oluyor. Kimileri şartları yerine getirse de kıdem tazminatını nasıl alacağını merak ediyor; kimileri de, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) kıdem tazminatı için nasıl belge alınacağını soruyor. Geçenler de TÜRMOB da bu konuda bir açıklama yaptı. Ayrıca, kıdem tazminatı için alınacak belge konusuna SGK’nın Emeklilik İşlemleri Genelgesi’nde de detaylı değiniliyor.
#SigortaSoru: 2020’nin temmuz ayından bu yana genel sağlık sigortası prim borcum var. Halen çalışmıyorum. Yapılandırmayı kaçırdığım söyleniyor. Sigorta borcum olduğu için tedavi göremeyecek miyim? Gelir testine girebilir miyim? Ne yapmama gerekiyor? Hulusi A.
#Sağlık SigortasıÇalışanların en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatı geliyor. Özellikle de belirli çalışma yılını dolduran ama yaştan dolayı emekli olamayanlar kıdem tazminatını almanın yollarını arıyor. Maalesef, bu konuda da 15 yıl çalışma koşulu, 3600 ve 7000 prim gün şartı, ilk işe başlama tarihi gibi birçok kriter olduğundan, çalışanların kafası da karışıyor. Peki, kimler gerekli prim gün sayısını doldurduğunda yaşı beklemeden kıdem tazminatını alabilir? İşte, kıdem tazminatında merak edilenler.
#TazminatSoru: İşçinin iş akdi işveren tarafından feshediliyor. Kişiye ihbar süresi bildiriliyor, ihbar sürenizin sonunda iş akdiniz sonlandırılacaktır bilgisi veriliyor. Fakat işçi işten çıkarılacağını öğrenince 4 haftalık ihbar süresini çalışmak istemediğini yazılı beyan ediyor, aynı gün mesaisi dolmadan işi bırakıp ayrılıyor. Bu durumda işçiye ihbar tazminatı hakkı doğar mı? Emel Y.
#YazarSoru: 1993 yılında vergi mükellefi oldum, 2000 yılı haziran ayında vergi borçlarımı ödeyip mükellefiyetimi kapattım. Bağ-Kur’a kayıt olmadım, hiç prim ödemedim. Emeklilik 58 yaşında görünüyor. Yapılandırmadan faydalanabilir miyim? Borçlanıp ödesem emeklilik yaşım geri gelir mi? Muhammed Ş.
#YAZAR