Paylaş
Cevap: Son alınan kararla kısa çalışma ödeneği 30 Haziran tarihine kadar devam ediyor. Bu kapsamda 30 Haziran tarihine kadar kısa çalışma desteğinden yararlanabileceksiniz. İşten çıkarma yasağı da uzatıldı ve kısa çalışma ödeneği gibi 30 Haziran tarihinde bitecek. Bu tarihe kadar işveren belirli şartların dışında sizi işten çıkartamaz.
PRİM GÜN SAYINIZ EKSİK
Soru: 1963 doğumluyum, 1990 SSK girişim var. 1220 gün pirimim var yüzde 90 engelliyim. 1200 gün üzerinden emekli olma imkanım var mı? Nuri G.
Cevap: İlk sigortalılık girişi 1991 öncesi olup da yüzde 80’nin üzerinde engeli olanlar 15 yıl çalışıp, 3600 gün prim yatırdıklarında emekli olabiliyorlar. Prim gün sayınız 2400 gün eksik. Bu durumda emekli olamazsınız. Ancak başkasının bakımına muhtaç durumda olanların malulen emekliliği için 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 prim gün yeterli.
VERGİ İNDİRİMİ İLE ERKEN EMEKLİ OLUNUR
Soru: Engelli emekli olabilmek için yıl ve prim günümüz tutuyorsa, gelir idaresinden vergi indirimi yazısını beklemek zorunda mıyız? Yoksa sadece raporla başvurumuzu SGK’ya yapabiliyor muyuz? Şahin A.
Cevap: Yüzde 40 veya daha fazla engelli olanlara vergi indiriminden yararlanma hakkı tanınıyor. Bu durumda olan kişilere de daha kolay şartlarda emeklilik hakkı tanınıp, emekli aylığı bağlanıyor. İlk sigorta girişi 2003’ten önce olanların 12 yıl ve üzerinde sigorta süresi dolduğunda 3600 prim gün sayısı ile emekli olabiliyor. Ancak engelli olup da prim gün sayısını ve çalışma yılını dolduranlar emekliliğe hak kazanırlar. Bunun için illa da vergi indirimine gerek yok. Vergi indiriminin de ayrıca başka avantajları bulunuyor.
KAMUDA ÇALIŞANLARIN AYLIKLARI KESİLİR
Soru: Sosyal güvenlik destek primi ödemesi ile kamuda çalışanların emekli aylığından mı kesinti yapılıyor, maaşlardan mı kesiliyor? 5335 sayılı kanunun 30. maddesinde kamu kurum kuruluşları veya bunlara bağlı yüzde 50’den fazla hissesi olan kuruluşlarda SGDP kesintisi nasıl oluyor? Ali E.
Cevap: Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi (SGDP) çalışılan ve emekli olunan statüye göre değişiyor. Memurlarda uygulama farklı, işçi statüsünde çalışanlarda farklı. Emekli olduktan sonra işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışanlardan SGDP kesintisi yapılır. Kamuda çalışanlar ise emekli aylığından kesinti yapılarak yine kamuda çalışabilirler. Ancak belediyeler, il özel idareleri gibi sizin çalıştığınız kurumlarda emeklilikten sonra herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalışılamaz ve görev yapılamaz. 2005 tarihinden sonra kamu kuruluşlarında çalışmaya başlayan sigortalılar aylıklarını kestirmeden çalışmaya devam edemez.
PRİMLERİNİZİ İADE ALABİLİRSİNİZ
Soru: 58 yaşındayım. SGK’lı olarak 1987 tarihinde sigorta girişim ve 1133 prim gün sayım var. 1990 tarihinde çalışma hayatım bitti. SGK prim iadesi alabilir miyim, prim iadesini eski para değerinde mi verecekler, yoksa enflasyona göre mi hesaplayacaklar? Sevim K.
Cevap: Prim gün sayısını ve çalışma yılını doldurmayıp emekli maaşı almaya hak kazanamayanlar geçmişte ödeneği primleri SGK’dan toplu olarak alabiliyor. Bu durumda yaşınız primleri iade almaya imkan veriyor. Müracaat ederseniz alabilirsiniz. Sadece sizden kesilen primleri iade alabilir, işveren payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilenleri iade alamazsınız. SGK, geçmiş yıllara ait primleri, güncelleme katsayısı ile hesaplayıp, öder.
Paylaş