Yapılandırmadan yararlanamazsınız

Soru: 1993 yılında vergi mükellefi oldum, 2000 yılı haziran ayında vergi borçlarımı ödeyip mükellefiyetimi kapattım. Bağ-Kur’a kayıt olmadım, hiç prim ödemedim. Emeklilik 58 yaşında görünüyor. Yapılandırmadan faydalanabilir miyim? Borçlanıp ödesem emeklilik yaşım geri gelir mi? Muhammed Ş.

Haberin Devamı

Cevap: Bağ-Kur’a hiç kayıt olmadıysanız yeni yapılandırmadan faydalanamazsınız. Yapılandırmadan yararlanabilmek için Bağ-Kura daha önceki yıllarda kayıt olup, prim borcu olması gerekiyor.

DEVLET SİGORTA KAYBINI TELAFİ ETMEZ

Soru: Nakdi destekten yararlananlardanım, emeklilik için 1.5 yıl gibi bir kaybımız var. Bunlar nasıl telafi edilecek? Devlet bu sigorta kaybını yatırmayacak mı? Turgay Ü.

Cevap: Ücretsiz izinde olup da nakdi ücret desteği alanların iş sözleşmesi askıya alınıyor. Dolayısıyla emeklilik için primleri bu sürede işveren tarafından yatırılmıyor. Yatırılmadığı için de emeklilik süresi prim sayısı açısından uzayacak. İşveren ya da devlet bu kaybı gidermeyecek. Nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkanı tanınmıyor.

Haberin Devamı

GELİR TESTİNE GİREBİLİRSİNİZ

Soru: 2019’un nisan ayından bu yana genel sağlık sigortası primini yatırmadım. Genel sağlık sigortalısı olduğumdan bu yana gelir testine de girmedim. Gelir testine girersem prim borçlarımı devlet mi karşılayacak? Yapılandırma yapabilir miyim?

Cevap: 30 Nisan 2021’den öncesi genel sağlık sigortası prim borcu olanlar yapılandırma yapabilir. Borcunuzun tamamını 31 Aralık 2021 tarihine kadar öderseniz de prim borcunuzun gecikme cezası ve gecikme zammı silinir. Ayrıca taksitlendirme de yapabilirsiniz. Gelir testine girebilirsiniz, aylık geliriniz asgari ücretin üçte birinden düşükse primlerinizi devlet karşılar. Eğer yüksekse siz ödeyeceksiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİRSİNİZ

Soru: 1972 doğumluyum. 1986 başlangıcım, 2800 gün yatmış primim var. Yaşım bu yıl emekli olmama yetse de eksik prim borcum nedeniyle emekli olamıyorum. 5300 günden emekli olabilir miyim, ne yapmam lazım? Murat B.

Cevap: 5300 günle emekli olabilmek için 49 yaşında emekliliğe hak kazansanız da hem prim gün 2500 gün eksik hem de 25 çalışma yılınızı dolmamış durumda. Bu durumda ancak 15 çalışma yılı, 3600 prim gün ile yaştan emekli olabilirsiniz. Çalışmaya devam edip prim gün sayınızı 3600’e, 7 yıl daha çalışarak 15 yıla tamamlamalısınız. Prim gününüzü tamamlamak için askerlik borçlanması yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

5.400 PRİM GÜN İLE EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: İsteğe bağlı 4/b Bağ-Kur’lular 3.600 iş günü ile yaşlılıktan emekli olabilir mi? Nurten T.

Cevap: 3.600 prim gün ile yaşta dolayı emeklilik hakkı 4/A’lı, yani SSK’lı olanlar için geçerli. İsteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kurl’u statüsünde olduklarında ancak 5.400 prim gün ile yaştan dolayı emekli olabilirler.

YÜKSEKTEN BORÇLANMA EMEKLİ AYLIĞINI ARTTIRIR

Soru: 1998 senesinde 18 ay askerlik yaptım. Sigorta başlangıcı ise 1994. Ödemeler 2000 yılı öncesi asgari ücret üzerinden. Yüksekten askerlik borçlanması yaparak emekli maaşını arttırabilir miyim? Kemal A.

Cevap: Askerlik döneminde prim yatırılmamışsa askerlik borçlanması yapılabilir. Yüksekten borçlanmanın emeklilikte maaşa etkisi var. Ne kadar etki edeceği ise karışık bir hesaplama yöntemine dayanıyor. Ancak kabaca 2000 yılı önce sigortalı olanlar askerlik borçlanması yaptıklarında aylık bağla oranını bir-iki puan artırıyor. Yüksekten askerlik borçlanması yapmanın maaşa çok yüksek etkisi olacağı söylenemez.

Yazarın Tüm Yazıları