Görüntüleme teknolojisindeki son gelişmeler, prostat kanseri tanısında da çağ atlattı. Gelişmiş MR (manyetik rezonans) teknolojisi ile ultrasonografinin birlikte ve aynı anda kullanımıyla, prostat içindeki doğru bölgeden biyopsi alınması, dolasıyla tanının konması kolaylaştı. Erkeklerde en sık görülen kanser olan prostat erken evrede yakalandığı ve doğru tedavi uygulandığında başarı şansı yüzde 90’lara kadar çıkıyor.
#ProstatRobotik kanser cerrahisi, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek için robotik sistemlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Bu sistemler, cerrahın hassasiyetini artırmak, daha ince ve zor ulaşılabilen alanlara erişimi kolaylaştırmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak gibi avantajlar sunar. Robotik cerrahi, kanser tedavisi dahil olmak üzere birçok cerrahi alanında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cerraha, cerrahi aletleri ve kameraları kontrol etmek için robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri içeren özel cerrahi robotlarını kullanır. Robotik cerrahi, genellikle “Da Vinci Cerrahi Sistemi” gibi önde gelen robotik cerrahi platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.
#1Prostat kanseri riskinin yaşla birlikte arttığı bilinse de, daha erken yaşlardaki görülme oranını hafife almamak gerekiyor. 50 yaş öncesi her 350 erkekten biri bu hastalıkla tanışıyor. 50-60 yaş aralığında 52 erkek, 65 yaş üstünden sonra her iki erkekten biri tanı alıyor. Erken teşhisin bu hastalıkta çok önemli olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, ailesinde prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren kontrollere başlaması gerektiğini vurguluyor.
#Prostat KanseriÖZEL Tınaztepe Galen Hastanesi üroloji uzmanı Op. Dr. Serkan Akdemir, prostat kanserinin erkeklerde sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Serkan Akdemir, “Prostat kanserinin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi açısından rutin tarama büyük önem taşır. Prostat kanseri tanısında kullanılan ve akıllı yöntem olan MR füzyon biyopsi ile daha doğru ve kesin tanı konma imkanı sağlanmaktadır” dedi.
#1Prostat, erkeklerde meni içeriğinin bir kısmının üretildiği, idrar kesesinin hemen altına yerleşmiş yaklaşık ceviz büyüklüğünde (10–20 gr) bir bez dokusudur. Prostat bezinin salgıladığı sıvılar, vajina içerisinde meninin akışkan hale gelmesini sağlamakta, aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde spermleri çevresel faktörlerden koruyarak vajinal ortamda hayatta kalabilmelerini sağlamaktadır.
#ProstatDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bununla birlikte kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi önemli ölçüde artıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle uzman hekimlere kanser tedavisinde umut vaat eden son gelişmeleri sorduk. Kanser hastaları ve yakınlarıysa pandemi döneminde yaşadıklarını anlattı...
#GazetehaberleriAmerikan Kanser Derneği verilerine göre yaşamı boyunca her 6 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık kanser ölümlerine yol açan bu hastalık, erken tanı aldığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
#Prostat KanseriÜroradyoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tuncay Turgut, dünyada son yıllarda kullanımı giderek artan 3 boyutlu robot teknolojisiyle prostat kanserinin ameliyata gerek kalmadan, yaklaşık 1 saatlik bir uygulamayla, tek seferde ortadan kaldırılabildiğini belirtti.
#RadyolojiProstat kanserinin genellikle ileri yaş hastalığı olup 65 yaş üstü erkelerde görülebilen, erken dönemlerinde ise hiçbir belirti göstermeyen sinsi bir kanser türüdür. Prostata sınırlı bir kanserle prostat sınırını aşmış kanserin tedavisinin farklı yapılması gerektiğinin ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, bu kanser türünün tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Prostat KanserÜlkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kolon KanseriMesane duvarındaki dokularda oluşan kötü huylu tümör olarak nitelendirilen mesane kanseri, idrar yollarında yanma hissi, ağrısız kanama ve pıhtı atımı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sigara içimi ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenlerin yanı sıra genetik etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilen mesane tümörü, üriner sistem ultrasonografisi ve idrar yolları endoskopisi (sistoskopi) ile tanısı konulur. Bu kanser hastalığının tedavisi konusunda dünya çapında birçok çalışmalar yapmış, ülkemizin sayılı cerrahlarından Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu'dan bilgi edindik.
#Volkan TuğcuErkeklerde akciğerden sonra en sık görülen prostat kanserinde erken tanı yüzde 100 kür imkânı tanıyor. Erken tanı için kanda PSA testiyle, rektal tuşe muayenesi şart. Ancak erkeklerin utandıkları için elle muayaneden kaçması ve bazı belirtileri gizlemesi geç tanıya yol açıyor.
#Gazetehaberleri- Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilen:"Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde, tanı eziyeti sona erdi. Prostat kanseri tanı ve tedavisinde devrim yaratan üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi uygulaması artık Türkiye'de de uygulanıyor"- Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözen:"Prostat, Türkiye'de erkek popülasyonunda en sık görülen kanser halinde. Kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada"
Dünyanın en gelişmiş robotik cerrahi sistemi “Da Vinci Xi” Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hizmete başladı. Da Vinci Xi ile prostat kanseri olan bir hastanın ameliyatına katılan Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, “En gelişmiş robotik cerrahi sistemi kullanmaya başladık” dedi.
#Da VinciACIBADEM ADANA HASTANESİ ONKOLOJİ MERKEZİ’NİN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ VERMEK İÇİN BASIN TOPLANTISINA; ACIBADEM ADANA HASTANESİ’NDEN BAŞHEKİM PROF. DR. BÜLENT SOYUPAK, PROF. DR. ORHAN DEMİRCAN, PROF. DR. HÜSEYİN ABALI, PROF. DR. MELTEM SERİN, PROF. DR. BÜLENT ANTMEN VE PSİKOLOG MERİÇ MAVİ İLE KANSER TEDAVİSİ GÖREN HASTALAR SEVDA HERDEM VE YAKUP YAVUZ AKIN KATILDI.