Cinsel işlev bozukluğuna robot desteği

Güncelleme Tarihi:

Cinsel işlev bozukluğuna robot desteği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2013 12:09

Prostat ameliyatlarının oluşturabileceği olumsuzluklardan biri de cinsel işlev bozukluğu. Ancak robotik cerrahideki gelişmeler, bu riski büyük oranda düşürüyor.

Haberin Devamı

Özellikle prostat kanserlerinde açık yöntemle uygulanan ameliyatlardan sonra cinsel fonksiyon bozukluğu ve idrar kaçırma sorunu oluşabildiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, robotik cerrahi ile uygulanan prostat çıkarma operasyonunun hastaya pek çok olanak sunduğunu söyledi.

Kural, "Robotik cerrahinin riskleri büyük oranda önlemesi, hastanın yaşam kalitesini arttıran avantajlarının başında geliyor" dedi.

Kanserin yayılmadığı, yani lokalize olduğu durumlarda radikal prostatektomi ameliyatı (prostatın çıkarılması) ve radyoterapi başlıca tedavi yöntemlerini oluşturuyor.

Radikal prostatektomi operasyonu geçiren ve çok saldırgan olmayan tümörlü hastaların 10 yıllık hastalığa özgü sağ kalım oranları % 90 gibi yüksek bir rakamda seyrediyor. Bu nedenle prostat kanseri teşhisi konduğunda kanserin yayılmasını önlemek için uygun hastalarda çoğunlukla radikal prostatektomi operasyonu uygulanıyor.

Bu hastalarda da robotik cerrahiden yararlandıklarını belirten Prof. Kural, robotik cerrahinin özellikle cinsel yaşam üzerinde avantaj sağladığını söyledi.

Kural hangi durumlarda cinsel fonrksiyon kayıplarının önlendiğini, hangilerinde kaçınılmaz olduğunu şöyle anlattı: “Cinsellikle ilgili sinirler ve damarlar, prostat organının arka ve yan bölümlerinde adeta prostatı çevreler şekilde yer alıyor. Aşağıya doğru indikçe penis içerisindeki kavernöz dokuyla birleşerek devam eden bu oluşumların cinsel işlevin devamı için korunması önem taşıyor. Prostatın dışına taşıp sinir damar demetini tutan tümörlerde ise bu mümkün olmuyor. Az sıklıkla rastlanan böyle bir durum varlığında tek taraflı veya çift taraflı sinir korumadığımız hastalar da oluyor.

TEK TARAFLI SİNİR KORUMA SAĞLANIYOR

İki taraflı sinir koruduğumuz zaman ereksiyon işlevinin geri dönme oranları yüzde 90'ın üzerinde oluyor. Robotik cerrahide bu oluşumları daha iyi görüyor ve o oranda da daha iyi koruyabiliyoruz. Tek taraflı sinir koruma işlemi bile birçok hasta için yeterli olabiliyor. Burada hastanın yaşı ve ameliyat öncesi cinsel işlev durumu da önemli. Hangi yöntem olursa olsun, ameliyat sonrası 18 aya kadar cinsel işlevde düzelme olduğu biliniyor. İlaçlarla bu sürecin kısalmasına gayret ediyoruz.”

ROBOTİK CERRAHİ HASTA KONFORUNU ARTIRIYOR

Prof. Dr. Ali Rıza Kural, geleneksel radikal prostatektomi operasyonlarının büyük bir cerrahi kesi ile yapıldığını, bunun da birçok soruna yol açtığına dikkat çekerek, "Bu da hastanın operasyondan sonra geç sürede iyileşmesine, hastanede daha uzun süre yatmasına, daha fazla yara enfeksiyonu riskine maruz kalmasına ve ciltte büyük bir yara izine yol açıyor. Günümüzde sıkça başvurulan robotik prostatektomi yönteminde ise operasyonlar çok küçük mini kesiler ile yapılabiliyor. Böylece hastalara daha az travmatik bir girişimsel tedavi alternatifi sunuluyor" dedi.

ROBOTİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI

Prof. Kural, robotik cerrahinin diğer avantajlarını ise şöyle sıraladı:

Kan kaybında azalma: Robotik radikal prostatektomi operasyonlarında batın gazla şişiriliyor. Bu gaz basıncından dolayı kanamalar oldukça azalıyor. Ayrıca 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü ve operasyon alanını büyütebilen kameralar yardımıyla kanama alanları daha net olarak görülüyor ve erkenden durdurulabiliyor. Kısa sürede taburcu olma: Robotik cerrahideki daha küçük ameliyat kesisinden ve daha az kan kaybından dolayı hastalar açık operasyonlara oranla hastaneden çok daha erken taburcu edilebiliyor.

Ağrıda azalma: Küçük mini kesiden dolayı hastalar açık operasyonlara oranla daha az ağrı hissediyor. Kanser kontrolünde iyileşme: 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü görüntü ve 7 derece hareket edebilen enstrümanlar sayesinde cerrah kanserli prostat dokusunu daha net olarak görebiliyor ve daha net işlem yapabiliyor. Bunun sonucunda cerrahi sınır pozitifliği denilen geride kanser bırakma riski önemli ölçüde azalıyor.

İdrar kontrolünde iyileşme: Robotik cerrahi ile daha iyi bir görüntünün sağlanması, kanamanın daha az olması ve daha uzun bir idrar yolu bırakılabilmesi operasyon sonrasındaki idrar kaçırma problemini büyük oranda önlüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!