'Bu tedavide yüzde 80 başarılıyız'

Güncelleme Tarihi:

Bu tedavide yüzde 80 başarılıyız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 00:00

Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam: Vücut radyocerrahisiyle ameliyata yakın sonuçlar alıyoruz. Artık sağlıklı dokulara zarar vermeden tümörü yok etmede daha başarılıyız.

Haberin Devamı

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği tarafından iki yılda bir düzenlenen Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nin 11'incisi Antalya'da gerçekleşti. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Sedat Koca, Türkiye'deki radyoterapi cihazlarının

Bu tedavide yüzde 80 başarılıyız
eskidiğini ve kanser tedavisinde önemli yer tutan radyoterapinin önümüzdeki yıllarda eski cihazlarla yapılmak zorunda kalacağını belirtti. Prof. Dr. Koca, "Türkiye'de 35 ilde bulunan radyoterapi cihazlarının ve uzmanlarının yarısı ise üç büyük ilde toplanmış durumda. Şu anda 500 kadar olan radyoterapi uzmanlarının en az 100'ünün 10 yıl içinde emekli olması nedeniyle uzman sıkıntısı çekebiliriz." dedi.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI DOKUYA ZARAR VERMEDEN TÜMÖR YOK EDİLİYOR

ürk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam da vücut radyocerrahisi yöntemiyle artık hastaların sağlıklı doku ve organlarına zarar vermeden tümörleri yok etmenin mümkün olabileceğini belirtti.

Bu yöntemin hastaların yaşam süresini de uzattığını belirten, Prof. Dr. Sağlam, organların canlı ve hareketli olmasından dolayı bu yöntemin önceleri sadece beyin tümörleri için kullanıldığını ancak teknolojik gelişmelerle hastaların sağlıklı doku ve organlarına zarar vermeden tümörleri yok etmenin mümkün olduğunu belirtti.

Bu tedavide yüzde 80 başarılıyız

1'İNCİ EVREDE AKCİĞER KANSERİNDE YÜZDE 80 BAŞARILIYIZ

Prof. Dr. Sağlam, "Son birkaç senedir 2 boyutlu tedaviden, 3 boyutlu tedaviye geçtik ve daha yüksek dozda radyasyonu doğrudan tümöre vererek, sağlıklı dokuyu yok etmeden tümörü yok edebiliyoruz. Yüksek dozda radyasyon kanserli dokuyu öldürdüğü gibi sağlıklı dokuyu da öldürüyordu o yüzden düşük dozda vermek zorunda kalıyorduk. Ancak şimdi yüksek dozda, direk tümöre verebiliyoruz. Böylece sağlıklı doku ölmüyor, sadece kanserli doku ölüyor. Akciğer tümörlerinde, prostat kanserlerinde de artık bu yöntemi kullanabiliyoruz. Özellikle akciğer kanseri 1'inci evrede yakalanırsa cerrahiye gerek kalmadan yüzde 80 kontrol edilebiliyor." dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de çok sayıda merkezde vücut radyoterapisinin uygulanabilir hale geldiğine işaret eden Sağlam, Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada ameliyat edilmeyen ya da ameliyatı kabul etmeyen akciğer kanserli 50 hastanın yüzde 75'inde radyocerrahi ile tümörü durdurmanın mümkün olduğunun vurgulandığını kaydetti.

Bu tedavide yüzde 80 başarılıyız

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü tarafından prostat kanseri tanısı olan 31 hastada yapılan başka bir çalışmada ise hastaların tümünde radyocerrahinin etkili olduğu ve ameliyatın yerini alabileceğinin bildirildiğini dile getiren Sağlam, "Araştırmada, radyocerrahinin ameliyat edilemeyen kanser hastalarının tedavisinde iyi bir alternatif olduğuna dikkati çekilerek, tedavi başarısı yüksek ve yan etkileri az olan bu tedavi yönteminin geleceğinin parlak olduğu belirtilmiştir" dedi.

Haberin Devamı

PROTON TEDAVİSİ TÜRKİYE’DE DE UYGULANMALIDIR

Kongrede konuşma yapan dünyanın önde gelen onkoloji merkezlerinden Teksas, MD Anderson Kanser Merkezi, Proton Radyoterapisi bölüm başkanı Prof. Anita Mahajan, protonlar ile uygulanan radyoterapinin özellikle kanserli çocuklarda klasik radyoterapiye göre daha iyi sonuçlar verdiğini belirtti. Protonları kullanıldığı radyoterapi teknolojisi oldukça yeni ve pahalı olmasına rağmen dünyada proton tedavisi uygulayan merkezlerin sayısı hızla artıyor. Türkiye’de ise henüz bir proton tedavisi merkezi yok ve her yıl çok sayıda hasta tedavi için Avrupa ve Amerika’daki merkezler gitmek zorunda kalıyor. Kongrede konuşan uzman doktorlar da Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki yıllarda bu yeni teknolojinin kanser hastalarının hizmetine sunulması için öncü olması gerektiğini belirtti. Çocuklarda kanser tedavisinin yan etkilerinin proton tedavisinde daha az olduğunu belirten Prof. Dr. Sedat Koca bu açıdan büyük avantaj sağladığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!