Binlerce kişi organ nakli için sırada bekliyor. En çok nakli istenen organlarda ise ilk sırayı böbrek alıyor. Böbreği izleyen diğer organlar genelde; kalp, karaciğer, akciğer, pankreas ve kalp kapakçığı oluyor. Çoğu kez yeterli sayıda donör bulunamıyor veya organ bağışı yapılamıyor. Halbuki ihtiyaç duyulduğu anda uygun donöre ve organa ulaşılabilinse kim bilir kaç insan hayatta kalmaya devam edecek ve yakınlarını sevindirecek…
#Böbrek YetmezliğiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesi Hatay'da zarar gören 293 tescilli kültür varlığı üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Ersoy, tarihin ilk ışıklandırma çalışmasının yapıldığı Kurtuluş Caddesi ve Köprübaşı Meydanı'nın odağında yer aldığı bölgede önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan kentsel tasarım projesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda çalışma için 2,5 milyar TL ödenek ayırdıklarını anlattı.
#Mehmet Nuri ErsoyMünih eyaletindeki Ludwig Maximillian’s Üniversitesi Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü, Genetik ve Nörobilim Uzmanı Prof. Dr. Ali Ertürk, tıp ve biyoteknoloji alanında çığır açan çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarlarının kapılarını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açtı.
#Prof. Dr. Ali ErtürkKanser ilacının direkt tümöre enjekte edilmesi, kanda dolaşan tümör DNA’sının tespiti, bağışıklık sistemindeki T hücresinin genetiğinin değiştirilerek kanserli hücreye savaş açması, akıllı ilaçlar, yeni moleküller, radyoterapide nokta atışı yöntemi ve hatta kanser aşısı… Yakın gelecekte kanser de kronik bir hastalık gibi mi kabul görecek? Dün yani 4 Şubat, Dünya Kanser Günü’ydü. Bu vesileyle de tanı ve tedavilerdeki en yeni teknikleri doktorlara sorup özetledik.
#KanserTeknolojinin gelişimiyle birlikte film endüstrisinde görsel efektlerle hazırlanan yapımlar bir yandan seyircilerine görsel şölenler yaşatırken, inanması zor sahnelerin oldukça gerçekçi tasarımıyla da kendisine hayran bırakmaya devam ediyor. İşte birbirinden etkileyici ve iz bırakan dünyaca ünlü birçok filmin efektlerinin yapımında, çok uluslu Gradient Effects’in kurucusu Olçun Tan ve Türkiye’deki ekibinden Deniz Özemre’nin de imzası var.
#Olçun TanGöğüs kemiği kesilmeden 8 mm’lik kesiden gerçekleştirilen robotik kalp ameliyatları hızlı iyileşme imkanı tanıyor.KALP cerrahisinde tıbbın ulaştığı en ileri nokta olan ve sadece Türkiye’de değil, dünyada da sınırlı merkezde gerçekleştirilebilen robotik kalp cerrahisi, göğüs kemiği kırılmadan küçük bir kesiyle operasyon imkanı tanıyor. Robotik kalp cerrahisi sayesinde hastaların ameliyattan kısa süre sonra normal yaşantısına dönebildiğini söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, yöntemin en küçük kesiyle gerçekleştirildiğini, göğüs kemiğinin kesilmediğini, hastaya en az rahatsızlığı vererek en konforlu şekilde iyileşmesini sağladığını söyledi. Prof. Dr. Buket, robotik kalp cerrahisiyle ilgili merak edilen soruları ise şöyle yanıtladı.
#1Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi tarafından "Odaklanmış İyon Işını Taramalı İleri Elektron Mikroskobu” kullanılarak yapılan araştırma, Nature Dergisi’nde yayımlandı. Dünyada ilk kez bu hacim ve çözünürlükte gerçekleştirilen çalışmada bozulmamış karaciğer dokusunun 3 boyutlu moleküler mimarisinin görüntülenmesiyle, sağlık ve hastalık durumunda hücre içindeki dinamik yapısal farklılıklar ortaya çıkarıldı. Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli konu ise bozulan formun moleküler tamiratı ile hücre içinde normal metabolik fonksiyonların geri kazanılmasının mümkün olduğu yönünde.
#Nature DergisiMarmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliğiyle kurulan merkezde, yapay doku üretimi, virüslerle ilgili tanı ve tedaviler, kanserler ile ilgili teşhis ve tedaviye yönelik bilimsel araştırmalar yapılacak.
#Marmara ÜniversitesiAcer, tasarımcılar ve içerik üreticilere gözlüksüz, çarpıcı bir stereoskopik 3D deneyimi sunan yeni ConceptD 7 SpatialLabs Edition dizüstü bilgisayarını (CN715-73G) duyurdu. Mobil iş istasyonu, gözlüksüz bir stereoskopik 3D deneyimi sunmak için, gerçek zamanlı görüntü işleme özelliklerine sahip en gelişmiş optik çözümler ile ekran ve duyusal teknolojilerle desteklenen bir dizi deneyimi kapsayan Acer SpatialLabs sayesinde, içerik üreticilerin performanstan ödün vermeden çalışabilmesini mümkün kılıyor. Cihaz, optimum performans ve güvenilirlik için yaratıcı uygulamalar geliştiren özel sürücü teknolojili NVIDIA GeForce RTX 3080 Dizüstü Bilgisayar GPU’larına sahip NVIDIA Studio ekosistemi tarafından da destekleniyor. Kısaca; 3D modelleme için ideal bir dizüstü bilgisayar olan yeni ConceptD 7, içerik üreticiler için de mükemmel bir seçenek sunuyor.
#Sponsorlu İçerikDünya, İsrail'de mucize gibi bir operasyonla birbirlerinden ayrılan yapışık ikizleri konuşuyor. Oldukça nadir gerçekleştirilen bir operasyonla birbirlerinden ayrılan ikizler bir yıldır her an birlikte nefes alıp vermiş olsalar da birbirlerini ilk defa gördüler...
#İsrailTürk Telekom’un girişim hızlandırma programı PİLOT’ta 9. dönem girişimleri belli oldu. Programa yapay zekâ ağırlıklı, nitelikli ve özgün teknoloji çözümleri geliştiren 18 ekip seçildi. Girişimlerin her birine 200’er bin TL nakit desteğinin yanı sıra Türk Telekom ile iş birliği yapma ve TT Ventures’tan yatırım alma imkânı sunulacak. Ayrıca bu yıl programı tamamlayan ekipler arasından seçilenler, dünyanın en büyük inovasyon platformu Plug&Play’in 4 haftalık ABD programına katılma fırsatı yakalayacaklar.
#Türk TelekomTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Derya Unutmaz, Covid-19 ilacının yaz ortasında ya da en geç sonbaharda piyasaya çıkacağını düşündüğü söyledi. Prof. Dr. Unutmaz ayrıca, 'Şu anda müthiş bir yarış var virüsle aşılanma arasında. Bizim de önümüzde çok fazla zamanımız kalmadı. Çünkü bu Delta varyantı (Hindistan varyantı) çok hızlı yayılıyor. Onun için aşılanma ile onun önüne geçmemiz lazım. Geçemezsek, gerçekten önümüzdeki bir iki ayı yine çok zor geçirebiliriz.' dedi.
#HaberTasarım bir ürünün üretimi öncesindeki aşamada büyük önem taşıyan bir unsuru oluşturmaktadır. Bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Sizin için Tasarım nedir? Tasarım dalları ve ilkeleri hakkında bilgi şeklinde belirlenmiş olan konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Tasarım Nedir?