Radyoterapinin altın kuralları

GELİŞEN teknolojiyle birlikte radyoterapi alanındaki güncel tedaviler de şekil değiştiriyor

Haberin Devamı

. Yıllar içerisinde iki boyutludan üç boyutlu, günümüzde ise dört boyutlu tedavilere geçiş yaşandı. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Başkanı ve İzmir Tınaztepe Galen Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, özellikle radyasyon onkolojisi alanında son 10 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Alıcıkuş, bu sayede her geçen gün daha iyi ve etkin tedavilerin, daha doğru ve güvenli şekilde uygulanabildiğini kaydetti. Alıcıkuş, şu bilgileri verdi:

MİLİMETRİK HASSASİYET
“Radyoterapi, kötü huylu (kanser) ve bazı iyi huylu tümörlerin yüksek enerjili iyonizan radyasyon ile tedavi edilmesidir. Bu tedavi yöntemi, kanseri ortadan kaldırmak, hastalığın kontrolüne yardımcı olmak veya kansere bağlı ağrı/kanama gibi şikayetleri hafifletmek için kullanılır. Radyoterapide altın kural, kanserli dokuya en yüksek dozu verirken, kanserin etrafındaki sağlıklı doku ve organları mümkün olduğunca korumaktır. Bu şekilde tedavinin başarısı ve kür şansı artırılırken, azalmış yan etkiler nedeniyle yaşam kalitesinin korunabilmesi amaçlanmaktadır. Günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmeler sayesinde tümörleri tedavi ederken, sağlıklı dokuyu koruyabilmek ve hastalıklı dokulara daha yüksek dozlar verebilmek için ileri radyoterapi teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde hastalıklı dokunun (hedef) hemen yakınında radyasyon dozları hızla azaltılmakta ve böylelikle normal dokuların daha iyi korunabilmesi sağlamaktadır. Bu sebeple, hedefin ıskalanmaması tedavinin mutlak doğruluğu için kritik öneme sahiptir.”

Haberin Devamı

YÜZEY TAKİP SİSTEMLERİ
Tedavi esnasında hastaların nefes, öksürük, kanser ağrısı gibi nedenlerle bazen istemsiz olarak tedavi pozisyonlarının değişebildiğini dile getiren Alıcıkuş, yüzey takip sistemleriyle hareketlerin izlenebildiğini, hasta pozisyonunun an be an milimetrik olarak kontrol edildiğini ve sadece istenilen doğru pozisyonda iken ışınlamanın gerçekleştiğini, aksi durumda ise tedavinin durduğunu vurguladı. Böylelikle hasta tedavilerinde hastaya ve uygulayıcıya bağlı hataların önlenebildiğini kaydeden Alıcıkuş, “Tedaviler çok hassas bir şekilde uygulanabilmekte, güvenilirliği ve uygulama rahatlığı artmaktadır” dedi.

Haberin Devamı


TEKNOLOJİ
VE İNSANLIK
Bu sistemlerin en büyük avantajının, girişimsel işlem gerektirmeden ve tedavi harici ek radyasyon kullanılmadan tedavinin milimetrik hassasiyetle uygulanabilmesi olduğunu da ifade eden Alıcıkuş, şöyle devam etti: “Yüzey takip sistemi eşliğinde radyoterapi, meme, karın içi, akciğer, kafa içi, baş-boyun ve uzuvlar dahil olmak üzere birçok tedavi bölgesine uygulanmaktadır. İzmir Tınaztepe Galen Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde en güncel bilimsel veriler ışığında hastalara en ileri radyoterapi teknikleri ‘Teknoloji, Yetkinlik ve İnsanlık’ prensibiyle sunulmaktadır. Kliniğimizde, radyoterapinin güvenli bir şekilde uygulanmasını sağlamaya yardımcı olmak için 3-boyutlu kameralar ve bilgisayar görüntüleme kullanan temassız teknoloji ekipmanlarıyla yüzey takip sistemi eşliğinde radyoterapi sağlayan Varian Identify Sistemi ile onkoloji hastalarımızı tedavi etmekten gurur duyuyoruz. Ülkemizdeki bir ilki gerçekleştirerek bu teknolojinin lider kullanıcısı olduk. Bu sistem sayesinde, radyoterapi uygulamalarının temel prensiplerinden olan ‘doğruluk’ ve ‘tekrarlanabilirlik’ prensibini en doğru şekilde uygulama olanağına sahibiz.”

Yazarın Tüm Yazıları