Diz kireçlenmesi ameliyatlarında robotik cerrahi avantaj sağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Diz kireçlenmesi ameliyatlarında robotik cerrahi avantaj sağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 16:05

Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, diz ekleminde kemik yüzeylerikaplayan kıkırdak dokusunun çeşitli nedenlerle yapısınınbozulup zayıflamasının kireçlenme olarak adlandırıldığınıbelirterek, diz kireçlenmesi ve tedavi yöntemlerini anlattı

Haberin Devamı

DİZ kireçlenmesinin hastalığın şiddetine göre dört evreden oluştuğunu belirten ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, son evre, yani 4’üncü evrenin ameliyatla tedavi gerektirdiğini söyledi. Diz kireçlenmesi başlangıcının oldukça sinsi olduğunu kaydeden Turan, . Hastalık başlangıçta genellikle belirti vermez, biraz ilerledikten sonra şikayetler ortaya çıkar. Yürümekle artan ve istirahat ile azalan ağrı, şişlik, yürüme güçlüğü, diz hareketi sırasında dizden sürtünme sesi gelmesi, dizlerde şekil bozukluğu şeklinde belirti verebilir” diye konuştu.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

“Diz kireçlenmesinin ne yazık ki kesin bir tedavisi yoktur” diyen Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, şöyle devam etti: “Tedavinin amacı ağrıyı kesmek, azaltmak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Ameliyat dışı tedaviler arasında kilo vermek, dizlik, yumuşak tabanlı ayakkabı, baston gibi destekleyiciler, ağrı kesici ve ödem çözücü ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz, çeşitli gıda takviyeleri, kortizon, hyalüronik asit (horoz ibiği), PRP (kök hücre) gibi diz içi enjeksiyonlar, ameliyat dışı tedavilerden bazılarıdır. Cerrahi tedaviler arasında ise artroskopi, kıkırdak nakli, osteotomi (kemik düzeltme-diz aksının düzeltilmesi), yarım diz protezi ve diz protezi bulunmaktadır.”

Haberin Devamı

ROBOTİK CERRAHİ İLE TEDAVİ

Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle robotik cerrahinin protez alanına da girdiğini kaydeden Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, şu bilgileri verdi: “Robotik cerrahi ile diz protezi, ileri tıbbi teknoloji ve ileri mühendislik biliminin birleşmesi neticesinde ortaya çıkan, ortopedi ve travmatoloji uzmanına hastanın anatomisini tespit edip implantların uygun ve dengeli şekilde uygulaması olanağı sağlayan ileri düzey bir teknolojidir. Sistem, ameliyatta milimetrik bir hataya dahi izin vermeyerek daha güvenli bir operasyon imkanı sunarken, dizdeki tam bağları koruması ve doku travmasını en aza indirmesi özellikleri sayesinde daha hızlı ve ağrısız bir iyileşme sağlar. Robotik sistem, cerraha fiziksel, görsel ve işitsel açıdan adeta kılavuzluk eder, dizin anatomik verileriyle 3 boyutlu diz modeli oluşturur. Bu model ortopedi cerrahına ameliyatı planlama olanağı sağlar. Yani daha protez uygulanmadan olası sonuçları gösterip uygun pozisyonda ve büyüklükte protezin, en iyi sonuç için önceden seçilmesini sağlar. Bu da bize daha uzun ömürlü diz protez ameliyatları yapmamıza olanak verir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!