2018'den bu yana kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Haydarpaşa Gar Sahası, 17-26 Mayıs 'Müzeler Haftası' kapsamında ziyarete açıldı. Arkeoloji meraklıları, farklı dönemlere ait birçok eserin açığa çıktığı kazı alanında tarihe yolculuk yaptı.
#İSTANBULKuzey Avrupa bataklıklarından çıkarılan 2 bin kadar ceset hakkında pek çok teori ortaya atıldı. Binlerce yıldır bataklıklarda bozulmadan korunan cesetleri teknolojinin getirdiği imkanlar sayesinde inceleyen bilim insanları oldukça çarpıcı bulgulara ulaştı. Elde edilen sonuçlar ölümlerinin nedenlerinin sanıldığı kadar basit olmadığını ortaya koydu. İşte bataklık cesetleri hakkında merak edilenler...
#TarihMuğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle genç ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. “TÜİK Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020-2021’i hala daha yayınlamadığı için net bir oran veremesek de basit bir basın taraması bile gençlerimizin ölümlerindeki artışı görmeye yetiyor. Bu haberler içinde üniversiteli gençlerin ölümü özellikle dikkat çekiyor” dedi.
#Fahrettin KocaKızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#KızamıkBirçok kaynakta Antik Çağ ile İlk Çağ, aynı gösterilse de, Antik Çağ, İlk Çağ'dan yaklaşık olarak 900 - 950 yıl önce başlamıştır. Bu dönemde felsefe ve bilim gelişmiş, başta Sokrates, Platon ve Pisagor olmak üzere birçok önemli bilim insanı ve filozof yetişmiştir. Dönemin en önemli tarihçisi ise Herodot'tur. Herodot tarafından kaleme alınan Tarih adlı eser, Antik Çağ'a dair ayrıntılı bilgiler içerir. Antik çağ nedir, ne zaman ve hangi dönem yaşanmıştır? Antik (eski) çağ isimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Antik Çağ Nedir Ne Zaman Ve Hangi Dönem Yaşanmıştır?Christa Wolf ‘Medea.Sesler’de 2 bin 500 yıldır barbar, babasına ihanet eden cadı, aşkın delirttiği kadın, kardeş katili olarak lanse edilen ‘Medea’yı, feminist bakış açısıyla yorumluyor. Yazar geçmiş zamanların anaerkilliğini mevcut ataerkil toplumsal yapılara karşı bir ütopya olarak sunuyor.
#Medea.SeslerUşak iline bağlı olan Karahallı ilçesinde yer alan Tarihi Clandras Köprüsü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce, Frigyalılar döneminde yapılmıştır. Köprünün iki tarafı da dağ kayalıklarına dayanan köprünün uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, genişliği ise, 1,75 metredir. Clandras köprüsü nerede? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Doğadaki binlerce mucizesi olduğu bilinen bitkiler arasında yer alan hayıt ağacı, özellikle de hastalıklarını doğal yöntemler ile tedavi etmek için tercih ettiği bir bitkidir. Hayıt ağacı, mine çiçeğigiller ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Hayıt ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Diyetisyenlerinden Defne Gülcan, virüslerle savaşacak, güçlü bir immun sistemine (vücudumuzun savunma sistemi) sahip olabilmenin en önemli etkenlerden birinin beslenme olduğunu belirterek Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ ANKARASon dönemde en çok merak edilen bitkilerden olan hayıt, özellikle hastalıklarını doğal yöntemlerle tedavi etmek isteyen vatandaşların araştırılmalarına konu oluyor. hayıt hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Peki, Hayıt nedir? Hayıt nelere iyi gelir?
#Hayıt Nedir?Bozcaada karşısında bulunan 700 yıllık tarihi Kemallı köyü, Roma dönemine ait Alexandria Troas Antik Kenti ile komşu konumda yer alıyor. Kemallı'yı, Romalıların, Selçukluların ve Osmanlıların tarihte kesiştiği organik yaşam köyü şeklinde özetlemek mümkün. Size biraz bu güzel köyden bahsedeceğim.
#Kemallı KöyüPrestijli müzik okulu Berklee’i iki yılda tamamlayan, BBC Senfoni ve ECM tarafından yürütülen projelere davet edilen besteci, müzik teorisyeni Güç Başar Gülle, yeni albümü ‘Bensiz’i (Live) yapıtlarına imza koymayan ortaçağ sanatçılarına ithaf etti. 2013 tarihli ‘Bensiz’ albümünün Borusan Müzik Evi’ndeki canlı konser kayıtlarından oluşan yeni albümü Gülle’yle konuştuk: “Ortaçağ sanatçıları benim için bir sembol; üretimin hem düşünsel hem de pratik hayatta ortak olduğuna inanıyorlar.”
#Güç Başar GülleHareketsiz kalmak bir nevi beynimizin uzantısı vagal sinirle idare edilen bağırsakların da yavaşlamasına neden olduğundan birçok sorunu beraberinde getiriyor, zira bağırsakların yoğun “Microbiata” içeriği bağışıklık sistemi için de büyük önem taşıyor.
#BağırsakGünümüzde sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaya olan ilginin artmasıyla birlikte fonksiyonel gıdalar öne çıkmaktadır. Gıdaların insan bedenine olan olumlu etkileri çok eski zamanlardan beri bilinmekte hatta Hipokrat “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” diyerek gıdaların sağlık üzerine olan etkisine bundan tam 2500 yıl önce vurguda bulunmuştur.
#Dilek ÇiftçiOndokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Rus arkeolog Rudenko'nun 1949 yılında Altay Dağları eteklerinde bir mezardan çıkarttığı dünyanın en eski halısının Türklere ait olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tellioğlu, “Halının üzerinde kullanılan hayvan figürleri, süvari resimleri, süvari atlarının kuyruğunun bağlı olması, Hun gülü gibi motifler sanat tarihi açısından bu halının Türklere ait olduğunu gösteriyor" dedi.
#AntalyaTürkiye’nin birçok yerinde korona virüsüne karşı önlemler alınıyor. Geçmiş yüzyıllarda karantina amacıyla kullanılan Kız Kulesi de salgının hayatı etkilediği bu günlerde tekrar akıllara geldi. Kız Kulesi’nin 1800’lü yıllarda yaşanan kolera ve veba salgınlarında karantina hastanesi olarak kullanıldığı biliniyor. Kolera ve veba salgınında karantina hastanesi olarak kullanılan Kız Kulesi havadan görüntülendi.
#Kız KulesiÇevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi hakkında açıklamalarda bulundu. İBB'nin tutumunu eleştiren Bakan Kurum, "İBB’nin temsilcisi de ÇED raporunun altına imza atmıştır. İBB başkanı şimdi itiraz ediyor ama daha elemanının ne yaptığının farkında değil" dedi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Murat KurumPlastik cerrahi bundan 2500 yıl önce başladı ve gelişmeye devam ediyor. Peki plastik cerrahi nedir? İlk plastik cerrahi örnekleri nelerdir? Plastik cerrahi nasıl başlamıştır? Günümüze kadar nasıl gelişmiştir? Plastik Cerrah Serdar Bora Bayraktaroğlu'nun anlatımıyla gelin hepsini beraber izleyelim.
#HtvprogramlarAfyon, Uşak ve Kütahya tarihin kültürle harmanlandığı şehirler; her üçü de Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir kısmının geçtiği bir coğrafyada yer alıyor. Bu topraklardaki en önemli destanlardan birinin yaşandığı bölge dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor. Bu yazıda sizi askeri tarihçi ve profesyonel bir rehber olan Serhan Güngör’le birlikte adım adım gezdireceğiz. O Büyük Taarruz coğrafyasını anlatacak, ben de tarih boyunca Anadolu’nun kapılarının anahtarı olmuş Afyonkarahisar ve Uşak’tan bahsedeceğim.
#AfyonkarahisarBüyük tiyatro eleştirmenimiz Dikmen Gürün Hocamızın Epidaurus Festivali hakkındaki güzel yazısını okuyunca o anda karar verdim bu hayalimi daha fazla ertelememeye. MÖ 5. yüzyıldan kalma Epidaurus Tiyatrosu’nda, 2600 yıl önceki Antik Yunan oyunlarının oynanışını izlediğim o gecenin eşsiz lezzetiyle doluyum.
#Helen