Deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de, yapılan araştırmalara göre son 30 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimalinin yüzde 60 olduğuna dikkat çeken Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 1998 yılı öncesinde yapılan binalar için de vatandaşları uyardı. Moriwaki,"1998 ve 2007'de Türkiye'de deprem yönetmeliğinde değişiklikler oldu. Bu değişikliklerden sonra yapılan binalar daha güvenilir ancak önce yapılanlar için risk söz konusu" dedi.
#Yoshinori MoriwakiMuğla’nın Marmaris İlçesi’nde denizin yaklaşık 10 metre çekilmesi ve bunun bir haftadır devam etmesiyle halkta oluşan deprem kaygısını Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz giderdi. Beyaz, "Kimse korkmasın, bu havalarda su 40 metreye kadar çekilebilir. Bu bir deprem habercisi değildir" dedi. Beyaz ayrıca, Marmaris’e deprem uyarı cihazının da konulacağını söyledi.
6 Şubat'ta yaşanan iki büyük depremin ardından Ordu'da, riskli binalar için denetim çalışması yapıldı. Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki 47 bin binanın 13 bin 250'sinde yapılan incelemede, 9 bin 886 binanın deprem yönetmeliğine uygun olmadığı belirlendi.
#ORDUKahramanmaraş’ta meydana gelen, çevre illeri de etkileyen çifte depremde yeni yapılan binalar da 1-2 katlı köy evleri de yıkıldı. Oysa çoğumuzda “Yeni olan en sağlamdır. Az katlı binalar yıkılmaz” şeklinde bir inanış vardı. Konuyu TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna’ya sorduk. Suna doğru bildiğimiz yanlışları anlatıp uyardı: “99 öncesi yapılmış bir binayla 2010 veya 2020 sonrası yapılmış bir yapının alacağı hasar oranı farklıdır. Ama kuralına uygun yapıldıysa insanlar buralardan sağ salim çıkabilir.”
#DepremAkdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Bugün yıkılan binaların büyük bölümü 1998 öncesi yapılan binalar. Bu yapılarımızdaki beton ve demir miktarı yetersiz. Deprem şartnamemizde 25 birimden daha düşük betona izin verilmezken, yıkılan binalarda muhtemelen 5 ila 10 birim civarında" dedi.
#DepremAkdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, “Bugün yıkılan binaların büyük bölümü 1998 öncesi yapılan binalar. Bu yapılarımızdaki beton ve demir miktarı yetersiz. Deprem şartnamemizde 25 birimden daha düşük betona izin verilmezken, yıkılan binalarda muhtemelen 5 ila 10 birim civarında" dedi.
#DepremPazar gecesi 3 kişinin öldüğü İstanbul Kadıköy’deki patlamanın sırrı çözüldü. Patlamaya, 1998’de İsviçre’de 4 kişiyi öldürüp Türkiye’ye kaçan, abisinin ihbarıyla yakalanınca yıllarca hapis yatan bina sahibi Mustafa Karahan’ın intikam hırsının neden olduğu ortaya çıktı. İşte Bern katili ve dehşetengiz hikâyesi...
#KadıköyPazar gecesi 3 kişinin öldüğü İstanbul Kadıköy’deki patlamanın sırrı çözüldü. Patlamaya, 1998’de İsviçre’de 4 kişiyi öldürüp Türkiye’ye kaçan, abisinin ihbarıyla yakalanınca yıllarca hapis yatan bina sahibi Mustafa Karahan’ın intikam hırsının neden olduğu ortaya çıktı. İşte Bern katili ve dehşetengiz hikâyesi...
#İstanbulEge Denizi son günlerde beşik gibi sallanıyor. Neredeyse her gün gerçekleşen irili ufaklı depremler, akıllara yeni bir İzmir depremi olur mu? sorusunu getiriyor. Peki Ege Denizi'nde neden sıklıkla deprem oluyor? İzmir başta olmak üzere riskli olan şehirler hangileri? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#DepremİNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, 1998 Ceyhan depreminden sonra Adana'nın 1'inci derece deprem bölgesi olduğu gerçeğinin ortaya çıktığını belirtti. 1998 depremi sonrası deprem yönetmliğinin yenilendiğini, bu tarihten önce mühendislik hizmeti almamış binaların olası 7 büyüklüğüne yakın bir depremde tamamına yakının yıkılabileceğini söyledi.
#AdanaBirleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 10 gün önce yayımladığı raporla açıkladı: “Gezegenimizin ateşi 1.5 derece daha yükselirse geri dönüşü olmayan bir yıkımla yüz yüze kalacağız. Dönülmez yola girmeye 10 yılımız kaldı.” Peki Türkiye’de durum ne? ‘1.5°C Küresel Isınma Özel Raporu’nun başyazarlarından Prof. Dr. Murat Türkeş’le ahvalimizi konuştuk.
#Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği PaneliHürriyet Ankara’nın üniversitelerle kenti konuştuğu “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin üçüncü durağı Gazi Üniversitesi oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte Gazi Üniversitesi’nde akademisyenlerle kenti ve üniversiteyi masaya yatırdı.
#Gazi ÜniversitesiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, son yıllarda bütün özel okulları, devlet okullarından ayırmayan bir politika güttüklerini söyledi. Tekin ayrıca, tartışılan el yazısı konusuna da değinerek, “Bizim hedefimiz, bu sorundan kaynaklanan eksiklikleri giderip, çocukların el yazısıyla devam etmesi” dedi.
#MEBTürkler tarih sahnesine, yaklaşık 2500 yıl önce, ilk kez bu topraklarda çıkmıştı. Rusya’nın Kazakistan - Moğolistan sınırındaki Altaylar 20 bin nehir, 7 bin gölle benzersiz bir coğrafya. Bu topraklarda ağacı, çiçeği, nehirleri kutsal kabul eden “Doğaya inanırım, korurum, o da beni korur” diyen bir halk yaşıyor.
Amerikan haber ajansı Associated Press, Türkiye ve Hırvatistan'daki şike davalarında ortaya çıkarılan şifreleri yayımladı. Ajans ayrıca, "Türkiye'deki şike davası, yolsuzluğun tepeden başladığını gösteriyor" başlıklı haberinde, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a yöneltilen suçlamalara da geniş yer verdi.