'40 metre bile çekilebilir'

Güncelleme Tarihi:

40 metre bile çekilebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2011 09:53

Marmaris'te denizin bir haftada 10 metre çekilmesiyle ilgili endişe edilecek bir şey olmadığı açıklandı.

Haberin Devamı

Marmaris’te 4 Aralık’ta başlayıp devam eden ve yer yer 10 metreyi aşan deniz çekilmesi halkta deprem endişesi yarattı. Özellikle Orhaniye’de suyun çekilmesi nedeniyle oluşan adacıklar ve bir teknenin karaya oturması bu endişeleri giderek artırdı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, Marmaris’te 2005 yılında da benzer durumlar yaşandığı hatırlatarak, bunun tamamen atmosferden kaynaklandığını söyledi. Aralık ayı olmasına rağmen, mevsim normallerinin dışında, güneşli ve yağmursuz bir dönem yaşandığını kaydeden Beyaz, "Dolayısıyla da tamamen atmosferik şartlarda yüksek basıncın hakim olduğu bir durum. Bu tip çekilmeler bu şartlarda normaldir. Halkın endişe etmesine gerek yoktur. Kimse korkmasın bu havalarda su 40 metreye kadar çekilebilir. Bu bir deprem habercisi değildir" dedi.

Marmaris’in Rodos Adası yakınından geçen ve Fethiye’ye kadar ulaşan bir deprem zonu üzerinde olduğunu belirten Beyaz, tarihteki büyük yıkımlara da bu fay hattının neden olduğunu kaydetti. Hakan Beyaz, "Buna ilişkin olarak da gene Gökova bölgemizde graben sistemimiz var ki bu her iki fay da sürekli deprem üretmekte. Marmaris’i etkileyecek bu iki bölge son zamanlarda yeniden bir aktivite kazanmaya başladı. Özellikle 1957 Fethiye depremine baktığımızda 7 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Bu da demektir ki tekrar esas aktivitesini kazanırsa bu büyüklükte deprem olabilir. Ama eğer zeminimiz kötüyse, binamız yeterince projelendirilmediyse 4 şiddetinde bile olsa hasar yaratır" diye konuştu.

1998 ÖNCESİ BİNALAR İNCELENMELİ

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın başlattığı kentsel dönüşüm projesinin ülke genelinde mutlaka uygulanması gerektiğini kaydeden Beyaz, "Eğer bu tip projeler hayata geçmezse Türk halkı binaların altında ezilmeye, yaralanmaya ve hatta ölümlere maruz kalacak. Marmaris’te 1998 yönetmeliğinden önce yapılan binaların gözden geçirilmesi şart. Tabii ki zeminin alüvyon olması, su içermesi depremin daha yüksek şiddette algılanmasına sebebiyet verdiğinden hasarı arttırır" dedi.

ERKEN UYARI CİHAZI

Marmaris’in konum itibariyle hem turistik ilçe olması ve hem de deprem zonu üzerinde bulunması nedeniyle deprem uyarı cihazının konulması için harekete geçildiğini de belirten Hakan Beyaz, "Çevreci Filiz Ersan ve Oğuz Gündoğdu ile bu projeyi başlattık. Kaymakamımız Serdar Polat da destek veriyor. Depremlerin önceden kestirilmesi, belirlenmesi bakımından buraya yararlı bir proje olacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!