Sinema sevdalısı, inşaatçı elektronik mühendisi

Selim Gökdemir, İzmir’in en önemli firmalarından Megapol İnşaat’ın sahibi. İnşaat ve enerji alanındaki müthiş vizyonuyla başarılı işlere imza atan Selim Bey’in sanata yoğun bir ilgisi var.

Haberin Devamı

Ülkemizde, yurtdışındakinin aksine, ciddi işadamlarının sanat alanında büyük yatırımlar yapmasına alışık olmadığımızdan, Megapol Film adıyla, hem de İzmir’de büyük bir sinema yatırımı yapacağını duyunca çok heyecanlandım. Sanat ve tasarımın en özel parçalarıyla düzenlenmiş ofisinde sohbet ederken, en çok ilgimi çeken objeler oğlunun, 11 yaşındayken yaptığı harika insan figürü tasarımları oldu. Oğlunun şu anda yurt dışında tasarım eğitimi aldığını öğrendiğimde vizyoner ve sanatçı Gökdemir ailesinin, İzmir’e kazandıracağı daha çok şey olduğunu düşündüm.

İnsan ruhu sanata uygunsa, sanat ve teknik çok da farklı düşmez

Ofisinizin duvarlarında çok güzel tablolar var. Sanatla ilginiz ne boyutta?
Küçüklüğümde resme çok meraklıydım. Hatta oldukça yetenekliydim de..

Haberin Devamı

Peki neden ressam olmadınız?
Liseden mezun olunca her aile büyüğü gibi benim babam da geçerli bir meslek seçmemin, doktor ya da mühendis olmamın iyi olabileceğini söylemişti. Tabii ben etkilendim ve elektronik mühendisi oldum.

Sonrasında hiç pişmanlık duydunuz mu?
İnsanın ruhunun sanata uygun olması lazım. Sanat ve teknik çok ayrı konular değil. 1968’de Madrid Üniversitesi’nde Leonardo Da Vinci’nin 400 sayfalık el notları bulunmuş. Bunları okumuştum. Da Vinci’yi hep ressam olarak biliyoruz ama aynı zamanda tasarımcı. Akademik kariyeri yokmuş. O nedenle döneminde ciddiye alınmamış. Ama felsefesini öğrendiğinizde resimlerinden daha çok etkileniyorsunuz. Dolayısıyla kendimi sanatdan çok da uzak görmüyorum.
Babamın öğrenimime harcadığı parayı kazanmak için hemen çalışmaya başladım

Hangi üniversiteyi bitirdiniz?
Aslında İstanbul’da başladım ama o yıllarda terör olayları olduğundan babam Almanya’da öğrenimime devam etmemin daha uygun olacağını düşündü. Bizim zamanımızda anne-baba sözü çok önemliydi, ben de öğrenimime Almanya’da devam ettim.

Almanya’da çalıştınız mı?
Mezun olduktan sonra ilk şirketimi 85’te Almanya’da kurdum. O dönemde Türkiye’de de çok büyük değişimler oluyordu. Ben de elektronik üzerine bir şirket kurdum.

Babanız destek oldu mu orada iş kurmanıza?
Aslında şöyle oldu. Okuldan mezun olduğumda babamın öğrenimim boyunca bana gönderdiği havale makbuzlarına baktım. Benim için yaptığı harcamaların toplamını görünce, ülkeme dönmeden burada çalışıp o parayı kazanayım diye düşündüm ve şirket kurdum.

Haberin Devamı

Ah, inşallah bizim çocuklarımız da böyle değer bilir bir gün...
Büyüyünce hepsi anlar..
Başarılı babaların oğullarının işleri kolay değildir

Türkiye’ye ne zaman döndünüz?
Aslında yine babam istedi ve 88’de İzmir’e döndüm. Babamın tuğla fabrikasında genel müdür olarak çalışmaya başladım. Ama babam müthiş başarılıydı. Başarılı babaların oğullarının işi kolay değildir. Bu nedenle 6 ay sonra istifa ettim.

Sonrasında ne yaptınız?
Önce sofra eşyaları ithal eden bir firma kurdum ve bir dönem Türkiye’deki en büyük ithalatçıydım. Sonra bu sektörden çıktım. O sırada, oturduğumuz evin inşaatını yaptım. Bu ilk oldu benim için. Sonrasında inşaata konsantre oldum ve Megapol İnşaat’ı kurdum.

Haberin Devamı

Başlar başlamaz şehir merkezinde büyük işler yaptınız değil mi?
İlk inşaatları şehrin merkezinde yaptım. Heris Tower, Mavi Kule gibi. Mevcut imar durumu, günümüz koşullarına uygun bina yapmaya izin vermiyebiliyor. İmar plan tadilatı gerekebiliyor. Bu da çok zor. O nedenle şehir merkezi zor olabiliyor. Yeni kent merkezinde ilk bina Sunucu Plaza’yı yaptım. Bulunduğumuz binayı da yaptık ve şimdi Megapol Tower’ı da bir yılda bitirmeyi planlıyoruz.

 
Küresel standartlarda çalışan yerel bir şirketiz


İnşaat alanında nasıl bir vizyonunuz var?
Biz, kendimizi küresel standartlarda çalışan yerel bir şirket olarak tanımlıyoruz. İzmir’in markasıyız. Amacımız küresel sermayeyi İzmir’e getirmek. Ortaklarımız arasında İsviçreliler ve Almanlar da var. Yeni stratejimiz ise 10 bin metrekarenin altında kupon binalar, 100 bin metrekarenin üstünde hacimli binalar yapmak istiyoruz. Yap-sat değil, yapıp kiraya vermeyi planlıyoruz.

Haberin Devamı

İzmir şehir planlamasıyla ilgili öngörünüz nedir?
İzmir’de yapılması gereken çok iş var. İzmir’in büyük kısmı dolgu alanı. 30 metre derinde dolgu tabakası var. İzmir’deki yapı stoğu çok riskli. Ekonomik ve teknik anlamda vasfını kaybetmiş, mutlaka yenilenmeli.

 
İzmir’deki 1998 öncesi binalarda deprem, sıkıntı yaratabilir


Deprem açısından da sıkıntılı İzmir, değil mi?
Türkiye’de ilk deprem yönetmeliği 1968’de yapılmış. Yönetmelikler zamanla gelişmiş ama 1998’de yenilenmiş. 98 öncesi yapılan binalarda sorun olabilir.

Nasıl yani?
Hep verdiğim bir örnek var. İnsan kemiğine baktığımızda diz kapağı ile ayak arasındaki kemik dikey olarak 10 ton yük taşır ama yatay olarak 150 kiloda kırılır. İşte depremde de böyle bir risk var. Binalar dikey olarak yıkılmıyor ama deprem yükleri yataydır. İşte 98 yönetmeliği buna göre yenilendi.

Haberin Devamı

Yeni şehir merkezinin zemini farklı mı peki?
Aslında sorunlu ama inşaat teknolojileri çok gelişti. Mesela biz her inşaatımızda zemin iyileştirmesi yaparak sağlam zemine mutlaka ulaşarak kazık çakıyoruz. 32-33 metrelere iniyoruz. Eskiden zeminde su izolasyonu bile yapılmazmış, temel yokoluyormuş.

Türkiye İzlanda’dan sonraki en büyük jeotermel potansiyele sahip


Yakın gelecekteki projeleriniz neler?
Göztepe’de İzmir’in en eski apartmanını restore ediyoruz. Eski Gözümoğlu sinemasının olduğu yere residence yapıyoruz. Onun yanında bir ticaret ve kültür merkezimiz var. 1 yıl sonra bitecek. Bir de hastane inşa ediyoruz. Ayrıca İzmir’in en büyük alışveriş merkezi olacak 150 bin metrekare yeni bir yer yapıyoruz.

Enerji alanıyla da ilgileniyorsunuz değil mi?
Yenilenebilir enerji, jeotermal alanıyla da ilgileniyoruz. Türkiye jeotermalde, İz-landa’dan sonra Avrupa’daki en büyük potansiyele sahip ülke. Ege bölgesinde kaynayan tencerenin üzerinde yaşıyoruz.

Tüm sanatların birleşimi sinema ile hayallerimi gerçekleştireceğim


Sinemaya ilginiz nasıl başladı?
Gençlik yıllarımdan beri şiiri severdim ama neden sevdiğimi bilmezdim. Sonradan şiir felsefenin özetidir diye bir yorum okudum. Sınırlı kelime ve cümle ile çok şey ifade ediyorsunuz. Resimde ise tuvale, bir çok duygu ve düşünceyi yansıtmanız gerekiyor. Edebiyat da aynı, iyi romanlar çok uzun olmuyor genellikle. İşte bence sinema, tüm bu sanatların birleşimi.

Evet ama her ilgilenen yatırım yapmıyor, siz nasıl karar verdiniz?
Bir ara projelerimi yapmak için izin alırken çok zorlanıyordum. O zaman izin almadan hayallerimi gerçekleştirmek için ne yapabilirim diye düşündüm ve aklıma sinema geldi. Bir şeyi mükemmel bir şekilde hayal etmek ve tasarlamak, yapmaktan daha önemli.

 Türk sinemasındaki en büyük eksik sermaye

Sinema sektörü ülkemizde çok da önemsenmiyor değil mi?
Bence Türk sinemasindaki en büyük eksik sermaye. Ciddi şirketler bu işe girmemişler ve küçük bütçelerle filmler yapılmış. Para harcamadan kaliteyi yakalamak mümkün değil. Oysa dünya, dünyayı Hollywood’un gözünden tanıyor. Japon imajını bile Amerikan filmlerinden biliyoruz. Sinema kamuoyu oluşturmada da çok önemli. İşte biz de Megapol Film’le sinemaya yatırım yapıyoruz.

 
Dünyaya kendimizi sanatla tanıtmalıyız

Nasıl bir hazırlık yapıyorsunuz?
Şimdi stüdyoları yapıyoruz hatta Almanya’daki Bavaria Stüdyoları’nı incelemeye gidiyoruz. Hem ülkemizi, hem şehrimizi tanıtmak istiyoruz. Propaganda filmlerini kastetmiyorum. Avrupa’daki üst gelir grubuna dahil insanlar bizi iyi tanımıyor. Dünya bizi tanısın ve anlasın diye bekliyoruz ama böyle birşey doğru değil. Biz kendimizi dünyaya tanıtmalıyız ama bunu da sanatla yapmalıyız. Çünkü sanat kendini ifade etmenin en iyi yollarından biri.

Hemen başlayacağınız projeler var mı?
Biz yapımcı olacağız, projeleri değerlendireceğiz. Isındığımız birkaç proje var. Öyle bir altyapı hazırlıyoruz ki hemen her ay film yapalım istiyoruz. İzmir ile başlıyoruz ama Türkiye’nin her yerinde film çekeceğiz. Hatta İtalyan ya da Alman ortaklı bir proje ile başlayıp uluslararası yapımlar gerçekleştireceğiz.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları