Cumhuriyet deyince akla ne geliyor? Bu topraklarda yaşayan milyonlarca insanın gözünde Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil. Özgürlüğün, modernleşmenin, kimlik arayışının ve birlikte yaşamanın en önemli simgesi. Cumhuriyet deyince o sabah pırıl pırıl, umutla dolu bir gün geliyor akla.
#1Çocukluğunun büyük bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Hitler’den kaçan Reuter ve ailesi, Atatürk’ün sahip çıkmasıyla çok sayıda muhalif ve Yahudiyle birlikte Türkiye’ye sığınmıştı.
#ReuterÖnce Hatay Havalimanı’na gittim. Sonra Antakya ve Arsuz. Hüzünlü bölgelerde dolaştım. Yeniden doğuşla ilgili başarı hikâyelerini dinlerken söz, bir zamanlar Arsuz’a zorunlu iniş yapan Fransız kadın pilota geldi. Hikâyeyi Sayek ailesinden dinledim. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Arsuz’a zorunlu inen uçağın bıraktığı 10 günlük anılar hâlâ anlatılıyor. Kadın pilotun zorunlu indiği Arsuz’da nasıl da el üstünde tutulduğu ve heyecanla karşılanıp yolcu edilişinin öyküsü çok etkileyiciydi.
#Hatay HavalimanıÇocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın basın sözcüsü, Edzard Reuter’in 27 Ekim’de Stuttgart’ta vefat ettiğini duyurdu. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Susanne Eisenmann, “Edzard Reuter’in ölümü bizi büyük bir üzüntüye boğdu” dedi. Reuter 1987-1995 yılları arasında Daimler-Benz AG’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Daimler’in Stuttgart’taki yeni genel merkezi onun başkanlığı döneminde inşa edildi.
#ALMANYAEğitim dünyasının en önemli alanlarından biri olan meslek liselerinin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. 157 yıllık İzmir Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bunlardan biri. Atatürk, okulu ilki Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923’te olmak üzere 3 kez ziyaret etti.
#İzmir Mithatpaşa Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiSalih Bademci canlandırdığı her rolde değişiyor, izleyeni karaktere inandırıyor. Melis Sezen güzelliği kadar yeteneğiyle de büyülüyor. İki isim bu hafta vizyona giren ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filminde bir araya geldi. Onlarla totemlerini, müziği, arkadaşlıklarını ve filmi konuştuk: “Filmde adanmışlık ve kendini adama var. O adanmışlık duygun olduğunda başarı geliyor.”
#Salih Bademci‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ ilk yerli operamız ‘Özsoy’un mucizevi bir zaman diliminde (26 gün) yazılma, bestelenme ve sahneye konma sürecini anlatıyor. Yağız Alp Akaydın imzasını taşıyan filmde ana karakter Ahmed Adnan Saygun’u Salih Bademci, Atatürk’ü Ertan Saban, Münir Hayri Egeli’yi Ahmet Rıfat Şungar, Nimet Vahid’i Birce Akalay ve Zeki Üngör’ü de Okan Yalabık canlandırmış.
#Uğur VardanPara hırsı ile bu kadar bebeğin canını alan, aileleri perişan eden, siyaseti her türlü entrika içine sokan, savcıyı makamında tehdit eden bir sisteme karşı nasıl savaşılır! Tüm sorumluları ve bunların yankesiciliğini lanetlemek gerekiyor.
#Hastaneİskoçya'daki Loch Ness Gölü'nde iki kaptan, seyir halindeyken sonar aracılığıyla Loch Ness Canavarı'nı tespit ettiklerini iddia etti. "Bu hayatımda gördüğüm en büyük şeydi" diyen kaptan Shaun Sloggie, görüntünün gölün 98 metre derinliğinde çekildiğini söyledi.
#Loch NessCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Türk Müteahhitler Birliği’nin düzenlediği başarı ödülleri toplantısına katılarak, burada yaptığı konuşmada müteahhitlerimizin yurtdışında gerçekleştirdikleri projelerle elde ettiği başarılardan övgüyle söz etti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAtatürk’ün silah arkadaşlarından eski İzmir Valisi Kâzım Dirik’in 1927’de yaptırdığı “Paşa Çeşmesi” yıllardır susuz ve kaderine terk edilmiş halde bekliyor. Üzerinde bölgenin İstiklal Savaşı şehitlerinin yazıldığı kitabeleri tahrip olmuş, çini pano ise yok olmaya yüz tutmuş.
#İzmirTürk sporuna damga vuran ve "Zıt kardeşler" olarak adlandırılan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın 115 yılı geçen rekabetinde birçok ilginç olaya tanık olundu.
#DerbiAnkara Resim ve Heykel Müzesi’nde Atatürk’ün ilk Türk operasını izlediği locanın kilitli kapıları Hürriyet’e açıldı. Atatürk’ün 1934’te İran Şahı Rıza Pehlevi’yle birlikte oturduğu loca olduğu gibi korunmuş. Atatürk’ün koltuğuna o günden bu yana kimse oturtulmazken kapıda Cumhurbaşkanlığı forsu da yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıEski uygarlıklar, çok iyi korunmuş antik mezarlar, kaya kiliseleri, Osmanlı izleri, bağcılık ve yeme-içme, eğlence... Türk, Yunan ve Bulgar sınırlarının kesişim noktasındaki küçük bir kasaba, vaat ettikleriyle büyük bir turizm merkezi olmaya aday. Doğal koruma alanlarından tarihi yapılarına kısa bir Svilengrad turu yapalım.
#Gülay Barbaros AltanAgatha Christie'nin 1934 tarihli romanından uyarlanan Doğu Ekspresinde Cinayet filmi 15 Ağustos Perşembe akşamı Kanal D ekranlarında izleyici karşısına çıkıyor. Kenneth Branagh tarafından yönetilen gizem türündeki filmin senaryosunu Michael Green kaleme alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp gibi tanıdık simalar yer alıyor. Peki, Doğu Ekspresinde Cinayet oyuncuları kimler, konusu nedir?
#Doğu Ekspresinde CinayetDünya sporunun en büyük buluşması Olimpiyat Oyunları’nın Paris ayağı bugün sona eriyor. 18 farklı branşta 54’ü kadın 101 sporcuyla katıldığımız müsabakalarda kadın boksörlerimiz bizi gururlandırdı, yüzmede ilklere tanık olduk. Voleybolda yarı finali gördük, atıcılık ve okçulukta takım madalyası aldık. Kâh sevinçle kâh üzüntüyle geçen heyecan dolu günleri spor otoriteleri ve Paris’ten dönen sporcularımızla değerlendirdik.
#Olimpiyat OyunlarıCumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla ErduranBu yazın en çok konuşulan konularından biri turizm başkentlerimizden Bodrum oldu; fiyatlarıyla, sahilleriyle, şezlonglarıyla, mekânlarıyla, esnafıyla, ziyaretçileriyle… 1930’larda eşeklerle ulaşım sağlanan bir ‘sürgün’ kasabası nasıl bugünkü mega tatil kenti haline geldi? Kendi ailesi de kentin tarihinin bir parçası olan kadim Bodrum’un genç belediye başkanı Tamer Mandalinci ile buluştuk; ‘Hey gidi Bodrum’ dedik.
#BodrumYerli ve yabancı turistler için çekim alanı olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, ibadete açılmasının üzerinden geçen 4 yılda yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyi ağırladı. İstanbul Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, 'Herkesin ilgisini çeken önemli tarihi mekanlardan bir tanesi. Ayasofya Camisi sezona göre, günlük ortalama 50 bin civarında ziyaret sayısına ulaşılıyor.' dedi.
#Ayasofya-İ Kebir Cami-İ ŞerifiNobel ödülleri resmi hesabı, iki Nobel ödüllü ünlü bilim insanı Marie Curie’nin ölüm yıl dönümü sebebiyle laboratuvar çalışmaları sırasında kullandığı defterinin fotoğraflarını paylaştı. Yapılan açıklamada, defterin hala ‘radyasyon saçtığı’ ifade edildi.
#Marie Curie157 yıl yaşayarak rekorlar kitabına adını "Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı" sıfatıyla eklemeyi başaran Zaro Ağa, ibretlik yaşam hikayesi ile dikkat çekiyor. Uzun yaşamı ve çok sayıda evliliği dolayısıyla kaç adet torunu olduğuna dair bilgisi olmayan Zaro Ağa'nın, 130 yaşındayken, 90 yaşındaki oğluna bakıcılık yaptığı bilgisi kayıtlarda yer alıyor. Zaro Ağa'nın uzun yaşamı, sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da ve Amerika'da da pek çok bilim insanının dikkatini çeker. Zaro Ağa, ömrünün bir bölümünü Amerika'da geçirir. İşte, Zaro Ağa'nın dillere destan yaşam öyküsüDünyanın en uzun yaşayan adamı Zaro Ağa, 29 Haziran 1934'te öldü. 157 yıllık ömrü sırf süre olarak değil başına gelenlerle de dolu dolu geçen ağayı hatırlama zamanı...
#Zaro Ağa