100 saatte dünya turu yapmak mümkün mü? Belki de geçtiğimiz haftaya kadar bu sorunun cevabı benim için de “hayır” olabilirdi. Ancak pazartesi günü saat 14.30’dan cuma günü 18.30’a kadar geçen 100 saatlik sürede, üç kıtada, dört şehir, altı havalimanı dolaşıp, dört farklı uçak tipiyle dört ayrı uçuş yaparak dünyanın çevresinde bir tam tur attım. Nasıl mı? İşte detaylar…
#100 Saatte Dünya TuruHani bazı şehirler vardır ya keşfetmek ve içinde kaybolmak için can atarsınız ve birden, kendinizi evinizde gibi hissedersiniz şehri dolaşırken... İşte Strazburg ilkbahar ve yazın çiçeklerle dolu sokakları, sonbahardaki renk cümbüşü, kışın karlar altında kalan masalsı evleri ve muhteşem yılbaşı süslemeleriyle her mevsim görsel bir şölen yaşayabileceğiniz böyle bir şehir...
#Almanya2022 Dünya Kupası'nda sürprizlerin sonu gelmiyor. E Grubu'nun son maçlarında Japonya ile İspanya, Kosta Rika ile Almanya karşı karşıya geldi. Japonya teknik direktörü Hajime Moriyasu'nun yaptığı değişiklikler ve topa sahip olma yüzdesiyle damga vurduğu maç tarihe geçti. Öte yandan Almanya ise tarihinin en ağır tablolarına bir yenisini ekledi.
#DunyakupasiKatar'da devam eden FIFA 2022 Dünya Kupası C Grubu'nda Arjantin, Polonya'yı 2-0 mağlup etti ve grup lideri olarak adını bir üst tura yazdırdı. Suudi Arabistan mağlubiyetiyle başladığı turnuvada liderlik avantajıyla nispeten daha kolay bir yarı final yoluna sahip olan Arjantin için 44 yıllık ilginç bir penaltı tesadüfü yaşandığı iddiası ortaya atıldı. 39. dakikada kaçan penaltı şampiyonluğun habercisi olabilir mi? Bahsi geçen tesadüf gerçek mi?
#DunyakupasiAlaska'dan Yeni Zelanda'ya okyanusun üstünden durmaksızın uçarak rekor kıran kıyı çamurçulluğu, Mersin'in Göksu Deltası'nda fotoğraflandı. Göç güzergâhında Türkiye olmamasına rağmen rekortmen kuşun kıyılarımızda görülmesi oldukça ilginç. Peki kıyı çamurçulluğunun yolu neden Türkiye’ye düştü?
#Kıyı Çamurçulluğu2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiUmarım çok iyi bir yıl olur. Havacılık dünyası sıkıntılı ama çok sıkıntılı bir yıl geçirdi. 2021 yılının yarısından sonra biraz işler açıldı. Ama birbiri ardına gelen COVID-19 varyantları yine de havayolu uçuşlarını etkiledi. Yolcular yılın son aylarında biraz daha kendilerini özgür hissetmeye başladılar. 2022 yılı ise birçok yeniliği beraberinde getirecek.
#Pandemi13 yaşından beri tasarladığı oyunlar dünyanın dört bir yanından binlerce kişi tarafından indirildi, uluslararası ödüle layık görüldü. 70 ülkeyi gezip ‘partilemek’ten sıkılınca Sir Studios’u kuran 21 yaşındaki CEO Atahan Sır “Yaptığım işten önce ben keyif almalıyım, sonra çalışanlarım” diyor.
#Atahan SırBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetÖğrenciler, öğretmenler ve ailelerin tatil planlarında önemli bir yer tutan ara tatil dönemi geldi. 15-19 Kasım arasında okullar kapanıyor, hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil süresi 9 güne çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "Ara tatili nasıl değerlendirmeli, neler yapmalı?" diye sorduk. Adrenalin dolu aktivitelerden çocuk dostu müzelere, ailece doğada keşfedilecek adreslerden renkli rotalara kadar 10 şehirden toplam 20 öneri sundular.
#Seyahatİnsanlar yaklaşık 66 milyon yıldır Dünya'da varken, dinozorların saltanatının yaklaşık 165 MİLYON YIL sürdüğünü düşünmek akıllara durgunluk veriyor! Bu görkemli canavarların soyu yaklaşık 67 milyon yıl önce yok oldu. Bilim adamları 1000'den fazla dinozor türünü keşfetti ve adlandırdı. Her biri hakkında benzersiz ve heyecan verici bilgilere erişildi. Peki, en çok bilinen dinozor türleri ve isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Türkiye koronavirüs kısıtlamalarının ardından dokuz günlük ilk tatilde sahil bölgelerine akın etti. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya tatil ve akraba ziyaretleriyle birlikte 10 milyon kişilik bir hareket tahmin edildiğini söyledi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca da “Son yılların en çok seyahat edilen Kurban Bayramı olacak” dedi.
#GazetehaberleriPandemi kısıtlamalarının ardından ilk tatil fırsatı olan 9 günlük Kurban Bayramı tatiliyle Akdeniz ve Ege sahillerinde birçok otel tamamen doldu. Bayramda Türkiye genelinde 10 milyon kişi ve 10 milyar TL’lik seyahat ekonomisi bekleniyor. Turizm kenti Antalya’da Kaş, nüfusunun 6 katını ağırlayacak. Nüfuslarının 7-8 katına çıkacak Olimpos-Adrasan-Çıralı bölgesinde çadır bile kuracak yer kalmazken, Konyaaltı’nda ise oteller satışları 20 gün önce durdurdu. Tekne turlarının da neredeyse tamamen dolduğu belirtildi.
#Kurban BayramıÇin'de koronavirüs salgını tekrar can almaya başladı, yetkililer salgını durdurabilmek için teyakkuza geçti. Hebei eyaletinde, koronavirüs vakalarında endişe veren artış nedeniyle izolasyon merkezi inşa ediliyor. Yeni bir salgın dalgası beklenen ülkede, en az 3 bin kişiyi barındırabilecek yeni bir karantina merkezi kuruluyor. Yetkililer, inşaatın üç gün içinde tamamlanacağını ve salgını durdurmak için teyakkuzda geçtiklerini aktardı. Öte yandan DSÖ ekibi salgının ilk ortaya çıktığı şehir olan Vuhan'a uzun süren diplomatik çabaların ardından dün ulaşmıştı.
#Dünya HaberleriBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını dünyayı devasa bir karantina çadırına çevirmeye başladı. Gerekli tüm önlemler alınsa bile vaka ve ölüm sayısı günden güne artıyor. Yeşilay Derneği Genel Başkanı Mücahit Öztürk de Türkiye’yi uyarıyor: “Sigaranın da koronanın da hedefi ortak: Akciğeri yok etmek. Ayrıca tüm bağımlılıklar bağışıklık sistemini baskılıyor. Dünya bu acı tecrübeyi yaşarken biz diyoruz ki; şu an tam zamanı, bırakın.”
#KORONAGeçen yıl yaklaşık 10 milyon kişi Türkiye’den yurt dışına çıkarken, bu yıl sayının dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle bir hayli azalacağı ifade edildi. Başta İtalya olmak üzere yurt dışı turları için iptal talepleri gelirken, yeni talebin ise bir hayli azaldığına dikkat çekildi. Sektör temsilcileri temmuz-ağustos turları için bile iptallerin geldiğini söyledi.
#GazetehaberleriHerkesin aklına ilk gelen soru, “Antarktika çok mu soğuk?” oluyor. Evet, soğuk. Kışın eksi 85’i buluyor. Allah’tan yanımıza biraz Antep fıstığı, İslahiye üzümü ve kırmızı Antep biberi almıştık. Bunlar soğukta içimizi ısıttı. Turistik bir yer değil, en fazla penguenlerle fotoğraf çekebilirsiniz! İnternet bağımlıları için hayat zor, TV, radyo, internet yok.
#AntarktikaGazi Koşusu heyecanı geride kaldı ama beşinci kez bu büyük derbiyi alan Ahmet Çelik’le rakibi Halis Karataş’ın yarış öncesi yaşadığı at çekişmesinin yankıları sürüyor. Peki bu süreçte aslında neler oldu? Rekortmen jokey Ahmet Çelik anlattı: “Kafama koymuştum, ne olursa olsun kazanacaktım.”
#Halis Karataş‘Dünyanın her yerini gezmiş, görmüş insan’ diye bilinirim. Büyük ölçüde doğru! Ama ne yazık ki Antarktika’ya ayak basmamıştım. Gezegenin en soğuk, en rüzgârlı ve en kuru yeri ‘Beyaz Kıta’da, vahşi ve bakir bir ortamda, penguenlerle, balinalarla, foklarla geçen 10 günlük bir macera... Hem Antarktika karasına ayak bastık hem de ‘Güney Kutup Dairesi’ni geçtik. Adımımızı atar atmaz aklımız başımızdan gitti.
#Antarktika Buzulu Ne Kadar Kalın?KARADENİZ'de Sinop açıklarında yaşayan literatürde 'Atherinahepsetus' olarak bilinen bilinen Gümüş Balığı ile 'Neogobiusmelanostomus' olarak bilinen Kaya Balığı türlerinin gıda olarak tüketilen kısımlarında kas dokusunda ve böbreklerde enfeksiyona yol açan parazitler tespit edildi.
#Sinop Üniversitesi