Günümüzde akıllı saatler sayesinde, günlük adım sayımızı sürekli takip edebiliyoruz. 10.000 adıma ulaştığımızı bildiren ‘Tebrikler, günlük hedefinize ulaştınız’ mesajını aldığımızda endorfin patlaması yaşıyor, yerimize çakılı kaldığımız hareketsiz günlerde 2.000'den daha az adım attığımızı fark ettiğimizde rahatsız oluyor hatta utanç bile duyuyoruz. Özetle bu adım sayıları son yıllarda hayatımızın bir parçası haline geldi
#Sağlıkİş hayatının stresini yenmek için abur cuburdan, ekmekten, makarnadan medet umuyordu. Bu süreçte aldığı kiloları pek de umursamıyordu. Ta ki rutin bir diş çekimi için gittiği hastanede doktorunun söylediği bir cümleyle aklı başına gelene kadar...
#SağlıkSağlıklı yaşamak ve sağlıkla yaş almak herkesin hayali. Bu bağlamda yaşam tarzı özellikle de beslenme ve egzersiz alışkanlıkları en az genler ve çevresel faktörler kadar etkili. Sağlıklı yaşlanma konusunda uzman olan Dr. Michael Roizen, beslenme ve egzersiz tercihleriyle biyolojik yaşını 20 yıl geriye çektiğini söyledi. Peki ama nasıl? İşte Roizen'ın kendi hayatında uyguladığı yedi temel prensip...
#Sağlık"Yemeği fazla kaçırdık, iki tur atalım da yakalım" cümlesini hepimiz ya kurmuş ya da ailemizden eşimizden dostumuzdan bir şekilde duymuşuzdur. Ancak ne yazık ki yediğimiz bazı şeyler iki tur atmayla yakılabilecek gibi değil. Afiyetle yediği mantıları, pideleri, kebapları, tatlıları nasıl yakacağını düşünenler için mükemmel bir rehber hazırladık. Yalnız listeyi görünce en sevdiğiniz yemeklere bakışınız değişebilir, bizden söylemesi...
#SağlıkKalp hastalıkları ülkemizde oldukça sık görülen hastalıklardan biridir. Her yıl 400 kişi kalp hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kalp sağlığının daha iyi anlaşılması ve riske atılmaması gerekiyor. Koroner arter hastalığı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkSon zamanlarda eğitim platformlarında sıklıkla karşımıza çıkan kavramlardan biri oyunlaştırmadır. Peki ama oyunlaştırma nedir? Oyunlaştırma, bir oyunu oyun yapan özelliklerin, oyun dışı durumlarda kullanılması olarak tanımlanabilir. Burada vurgulanmak istenen; oyunlaştırılmış ortamlarda oynanacak bir oyun bulunmadığı ama oyun oynama hissinin olduğudur.
#DOÇ. DR. SELAY ARKÜN KOCADERE KİMDİR?İnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinYavaş yavaş kış mevsiminin sonuna yaklaşsak da havalar hala oldukça soğuk. Vücudumuz ise soğuk havaya uyum sağlamak için normalden fazla enerji harcıyor, bu da direncimizin düşmesine ve burun, farenks, larenks, sinüsler veya bronşlar gibi özellikle üst solunum yollarını ilgilendiren akut enfeksiyonların yaygın hale gelmesine neden oluyor. Birtakım basit ama etkili önlemler alarak bu soğuk günleri hasta olmadan atlatabileceğimizi söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, herkesin kolayca uygulayabileceği önerilerde bulundu.
#Kış Hastalıklarından Korunma YollarıSağlıklı bir bebek sahibi olmak için hamile kalmadan önce ne yiyip içmeli? Anne ve baba adayının nelere dikkat etmesi gerekir? Beslenme alışkanlıkları sperm ve yumurta hücrelerinin kalitesini etkiliyor mu? Diyetisyen Elvan Odabaşı, bebek sahibi olmayı isteyen çiftler için beslenme önerilerinde bulunuyor.
#Mutlu Ailelerin 101 SırrıTürkiye’de erkeklerin dörtte birinde, kadınların ise yarıya yakınında obezite sorunu olduğunun tahmin edildiğini anlatan Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, yağ dokusunun vücudun neresinde toplandığının önemli olduğunu belirterek bel çevresinde biriken yağın, basen ve kalçalarda birikenden çok daha tehlikeli olduğunu belirtiyor.
#DiyetObezite en basit şekilde aşırı kiloluluk, hastalık ölçüsüne varan şişmanlık olarak tanımlanıyor. Tüm dünyada yapılan araştırmalar bel çevresi genişledikçe kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere kanser, felç ve inme riskinin arttığını gösteriyor. Aynı çalışmalar şeker hastalığı, yüksek tansiyon, metabolik sendrom, osteoporoz, horlama, uyku apnesi riskinin arttığını ayrıca bel genişledikçe belleğin zayıfladığını da ortaya koyuyor.
#Obezite SorunuHepimiz, egzersiz yapmanın bedenimiz için iyi olduğunu; hatta bunun yanında zihinsel odaklanmamıza da iyi geldiğini biliyoruz. Harvard Tıp Okulu'nda yapılan bir araştırmaya göre düzenli egzersiz yapmak; hafıza, konsantrasyon ve zihinsel odaklanmayı arttırmak için çok önemli olan beyin kimyasallarının salgılanmasını sağlıyor. Sanıyoruz bu bilgi, birçok başarılı iş adamının günün önemli bir kısmını egzersiz yapmaya ayırması için haklı bir gerekçe. "Alışkanlıklarını değiştir; hayatını değiştir" isimli kitabın yazarı Tom Corley, araştırdığı zenginlerin yüzde 76'sının günde en az 30 dakika boyunca egzersiz yaptığını keşfetti. Hatta bazıları egzersiz sürelerini daha da ileri bir seviyeye taşıyordu. Bu yazımızda biz de dünyaca ünlü milyarderlerin spor alışkanlıklarını ele alacağız. İşte Richard Branson'dan Mark Cuban'a kadar önemli yöneticilerin egzersiz rutinleri.
#Egzersizİyi kolesterol HDL, damarların koruyucu meleklerinden biridir. Her melek gibi o da nazlı, alıngan ve çekingendir. Kolay düşer, zor yükselir. Düşünce de damar sağlığı üzerindeki koruyucu kanatlarını kapatıverir. Kötü kolesterol LDL’nin tersine iyi kolesterol HDL’nin düşüğü değil, yükseği iyidir.
#Yazarlar