Bebeklerde ve çocuklarda görülen pamukçuk hastalığının, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Seringeç, “Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir” dedi.
#Dr. Murat SeringeçİGA İstanbul Havalimanı için “Türkiye’nin ilk ve tek aile-çocuk dostu havalimanı” desek yanlış söylemiş olmayız. Çünkü çocuklu aileler için seyahati kolaylaştıracak birçok yenilikçi uygulamaya imza atılmış. Artık otopark veya geçiş kapısı derdi yok. Oyun alanlarından ücretsiz bebek arabası hizmetine kadar birçok hizmet de sizi bekliyor.
#ÇocukDokunmanın gücünün farkında mıyız? Bir ağacın dallarına dokunmak, bir çiçeğe su vermek, bir kediyi sevmek, bir insana yardım eli uzatmak... İnsan olarak bizim hayatımız nasıl dokunmakla başlıyorsa, hayatın devamında da dokunmakla büyüyor her şey! Doğar doğmaz annenin kucağına verilen bebekle anne ile arasındaki bağ da o ilk dokunuşla başlıyor.
#Dokunsan YeterDokunmanın gücünün farkında mıyız? Bir ağacın dallarına dokunmak, bir çiçeğe su vermek, bir kediyi sevmek, bir insana yardım eli uzatmak... İnsan olarak bizim hayatımız nasıl dokunmakla başlıyorsa, hayatın devamında da dokunmakla büyüyor her şey! Doğar doğmaz annenin kucağına verilen bebekle anne ile arasındaki bağ da o ilk dokunuşla başlıyor.
#Sudocremİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriKalça çıkığı, bebeklerde sık görülen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığı ile ilgili tüm merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
#Prof. Dr. Ahmet DoğanKalça çıkığı, bebeklerde sık görülen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığı ile ilgili tüm merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
#Kalça ÇıkığıOyun, çocuğun sosyal, duygusal, bilişsel, fiziksel kısacası gelişiminin her aşamasında çok önemli bir yere sahip olan en temel ihtiyaçlarından biridir. Çocuk için en kalıcı öğrenme yolu oyundur. Oyun sırasında çocuk hem eğlenir hem de yeni davranış ve bilgiler kazanır.
#ÇocukHaşimato ya da bilimsel adıyla haşimoto hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin kendisine düşman hale gelerek tiroide saldırdığı bir hastalık çeşididir. Tarihte ilk kez Japonya'da teşhis edilmesi nedeniyle Japon cerrah Haşimoto'nun ismini alan hastalık, diğer bir ifade ile kronik tiroid olarak da bilinmektedir. Hastalık ilerledikçe tiroid bezinin hormon üretimi azalır ve bu durum hipotiroide neden olur. İşte, Haşimato hastalığı hakkında detaylı bilgiler ve belirtileri
#Haşimato HastalığıDoğduğunda küçücük olan bebeğiniz, bir süre sonra büyümeye, başını kaldırmaya, oturmaya, emeklemeye ve yürümeye başlıyor. Zaman zaman büyüyeceğine dahi inanamadığınız bu süreç göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. İşte bu süreçte ve ileride bebeğinizin sağlıklı bir duruşa ve ruh sağlığına sahip olabilmesinin bir yolu da düzenli yapılan masaj ve egzersizlerden geçiyor.
#BebekHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit BYazın gelmesiyle bebek sahibi anne babalar, çocuklarıyla birlikte güvenle tatil yapabilecekleri otel arayışına çoktan girdi. Çocuklu tatil konusunda anne babaların kafasında bazı soru işaretleri olsa da keyifle tatil yapılabilecek bebek dostu oteller mevcut. Sizin için listelediğimiz bebek dostu oteller tatil boyunca gerekli tüm ihtiyaçlarınızı karşılamayı hedefliyor.
#Bebek Dostu Oteller 2019Çocuklarının gelişimini merak edenler ebeveynlerin en çok merak ettiği konuların başında konuşma süreci yer alıyor. Çocuklarının kendileriyle sözlü iletişim kuracağı günü heyecanla bekleyen anne-babalar, internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, bebekler ne zaman, kaç aylıkken konuşmaya başlar? Uzman Pedagog Zeynep Şimşek, bebeklerin konuşma süreçleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#Bebekler Ne Zaman Konuşmaya BaşlarHem dünyada hem de ülkemizde obezite sorunu bir çığ gibi büyüyor. Bu konuda sayısız araştırma yapılıyor ve çocukluk çağı obezitesini önlemek için nasıl önlem alınması gerektiği konusunda aileleri bilinçlendirici yüzlerce makaleler yayınlanıyor. Buna rağmen dünyadaki obez insan sayısı her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan bir çalışmaya göre, Türkiye obezitede dünya sıralamasında 4. ülke. Türkiye'deki her 3 kişiden birinin obez ve kadınların oranı erkeklerden daha fazla.
#Obezite"Türkiye’deki çocukların da Avrupa’daki yaşıtları gibi kaliteli oyunlar izleme hakkı var” düşüncesiyle üç sene önce yola koyulan Atta Festival, çocukları (ve hatta bebekleri) İspanya’dan Danimarka’ya farklı ülkelerden nitelikli oyunlarla buluşturuyor. Türkiye’de türünün tek örneği olan Bebekler ve Çocuklar için Uluslararası Sanat Festivali - Atta Festival 10 Aralık’a kadar sürüyor. Festivali kurucusu Hakan Silahsızoğlu’ndan dinledik...
#Atta FestivalSadece Türkiye’de değil, dünyada da çocuk obezitesi hızla artıyor. Sağlık Bakanlığı araştırmasına göre Türkiye’de 0-5 yaş dilimindeki çocukların %21’i, 6-18 yaş dilimindeki çocukların ise %22’si olması gerekenden daha kilolu. Sabri Ülker Vakfı’nın T. C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliğinde yedi yıldır ilkokullarda sürdürdüğü ‘Yemekte Denge Eğitim Projesi’ kapsamında hazırlanan Küçük Şefler Restroranı kitabı, çocuk obezitesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Konuyu Vakıf Başkanı Begüm Mutuş ile konuştuk.
#Sabri Ülker Vakfı