Müze ve sanat galerileri, pandemi koşullarına rağmen hayli hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2021’in sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 10 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT Beyoğlu’ndaki İpek Duben’in ‘Ten, Beden, Ben’ başlıklı sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2021'İn En İyi SergileriSon yıllarda akıllı telefonlarımızla çektiğimiz kareler bizi ihmal ettiğimiz bir sanat dalıyla buluşturdu. Fotoğrafa ilgi büyüyor. Özel fuarların sayısı çoğalıyor, fotoğraf sanatçıları sosyal medyada yakından takip ediliyor. Bu ilginin izini sürüp fotoğraf meraklıları için rehber hazırladık.
#FotoğrafçılıkSabancı Müzesi’nde devam eden ve Murat Germen’in çağrısıyla yolu Sabancı Üniversitesi’nden geçen sanatçıların eserlerinden oluşan ‘Dün Bugün İstanbul’ sergisi, kenti düşünmeye davet ederek toplumsal yaşam, hayvan popülasyonu, kentsel dönüşüm, tarihi mekânlar, su kaynakları, ulaşım, ütopya/distopya gibi evrensel kavramları sorguluyor.
#Dün Bugün İstanbulTürkiye’nin önde gelen fotoğraf etkinliği 212 Photography Istanbul bugün başlıyor. 11 Ekim’e kadar sürecek etkinlikte arasında Levon Biss, Tim Flach, Christian Tagliavini, Scarlett Hooft Graafland, Helena Blomqvist, Jonas Bendiksen, Esra Özdoğan, Hasan Deniz, JeeYoung Lee, Diana Artus, Rosa Muñoz, LIA, Thomas Albdorf ve Modi gibi pek çok uluslararası ismin fotoğrafları görülebilecek.
#İstanbulSabancı Holding desteğiyle düzenlenen “Dün, Bugün, İstanbul” sergisi, 22 genç sanatçının gözünden İstanbul’a dair bir durum tespitinde bulunuyor. Topluluk olarak sürdürülebilirliği odağına alarak faaliyet gösterdiği her alanda olduğu gibi, kültür ve sanata destek kapsamında da öncü ve örnek projelerin yanında olduklarını söyleyen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper “sanatın ve sanatçının, yaşadığımız sosyal ve çevresel sorunlara yönelik farkındalığı artırmak, sürdürülebilir çözümler üretmek açısından da çok önemli bir rol üstlendiğini düşünüyoruz” dedi.
#“Dün Bugün, İstanbul” SergisiKadıköy’deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, yeni adıyla Müze Gazhane, açılış sergisi olarak güncel sanatçı Serkan Taycan’ın ‘Kente Doğru’ başlıklı kapsamlı sergisiyle İstanbul kültür sanat dünyasına güçlü bir giriş yaptı. Kentleşme meselesini odağına alan Taycan, “İstanbul’un çeperinden merkezine doğru mekânsal, coğrafi ve sosyal dönüşümün izlerini aradım” diyor.
# Müze GazhaneNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#NormalleşmeAçan çiçekler, rengârenk manzaralar, cıvıl cıvıl kuş sesleri ve tertemiz hava... Hepimizin dışarı çıkası, yürüyüş yapası, bisiklete binesi geliyor. En azından çiçekler, ağaçlar, kuşlar arasında olmak istiyoruz. Bir yandan da yeni kitaplar, albümler çıkıyor, sanat dünyası da bahar heyecanı yaşıyor. Evet pandemi var ama biz yine de hayatın, bu ayların tadını çıkarabiliriz. Nasıl mı? İşte öneriler...
#GazetehaberleriPera Müzesi, ‘Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl’ adlı sergiyle fotoğrafın öncülerinin ayak izlerini takip ediyor. 1839’da gerçekleştirilen ilk fotoğraf gezisinin uğradığı şehirlere 180 yıl sonra bakan sergi, özellikle Ortadoğu şehirlerinin değişimini gözler önüne seriyor. Küratör Engin Özendes, bu fotoğraflara bakıp “Dünyaya yazık etmişiz!” diyor.
#Bir Yol ÖyküsüDışarısı buz gibiyken evde battaniyenin altında, sıcacık bir kahve kupasıyla güzel film veya belgesel, kulağınıza nasıl geliyor? Akşama ne pişireceksiniz? Bu sefer yaratıcı bir tarife ne dersiniz? Bunları düşünürken birkaç tuşla panda sahiplenmeye ne dersiniz? Çocuğunuz, aileniz, çevreniz için yapmanız gerekenler... Konserler, tiyatrolar, sergiler... Heyecanla beklenen teknolojik yenilikler, ufuk açacak seyahatler... İşte size kışı keyifli hale getirecek, birbirinden farklı fikirler!
#Kış‘Sözden Öte’ ortak başlığı altında düzenlenen 4. Mardin Bienali, sadece turistlerin değil bölge halkının da kenti başka bir açıdan keşfedebileceği bir sanat rotası sunuyor. Mardin’in kendine has havasının, bienaldeki işleri ruhani ve büyülü bir mercekten geçirerek izleyiciye gösterdiği kesin.
#Mardin BienaliAdını ilk kez altı yıl önce duyduk Kanal İstanbul’un... O tarihten beri ‘tahmini güzergâhlarda’ hareketlilik yaşanıyordu. Ve artık resmen açıklandı; kanalın nereden geçeceğini biliyoruz... Elimizde haritalar, drone ve bisikletlerle Küçükçekmece’den Karaburun’a kadar olan hattı bisikletle kat ettik. Tarihi ve doğal pek çok mirası havadan görüntüledik. 600 bin yıl öncesinin bulgularını taşıyan ama yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Yarımburgaz Mağaraları’na gittik. Projeyle ilgili aklınıza takılan soruların cevabını, yaşanacak yıkımın boyutunu ve hiç bilmediklerinizi bu dosyadan öğreneceksiniz.
#Kanal İstanbul‘ANAYASAYI ihlal’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’yı önceki gün sanatçı dostları İstanbul’daki Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti.
#GazetehaberleriCappadox festivali kapsamında ‘Dünyadan Çıkış Yolları’ temasıyla düzenlenen sergisi, Kayadokya’nın benzersiz coğrafyasında izleyiciye sıra dışı bir güncel sanat deneyimi sunuyor. Fulya Erdemci, Kevser Güler ve Ilgın Deniz Akseloğlu küratörlüğünde düzenlenen sergi 11 Haziran’a kadar görülebilir.
#KitapsanatMüzik, çağdaş sanat, gastronomi ve doğa konseptiyle üçüncüsü düzenlenen sıradışı festival Cappadox’un sanat programından sorumlu küratör Fulya Erdemci ile ‘Dünyayı yeniden kurmak’ teması üzerine şekillenen bu yılki sergiyi konuştuk: “Görselliği bu kadar güçlü bir coğrafyada, görsel alana dair iş üretmek kolay değil. Sınırları zorlayıcı, teşvik edici ve heyecan verici bir deneyim...”
#Cappadox